mevlanadan resimli sözler Fotoğraflarla en güzel mevlana sözleri burada

M

Misafir

Forum Okuru
mevlanadan resimli sözler Fotoğraflarla en güzel mevlana sözleri burada
mevlanadan resimli güzel sözler mevlanadan resimli sözler mevlana sözleri mevlana sözleri mevlananın

Allah Dostu Mevlana hoşgörünün barışın ve din bilgisinin öncülerindendir. Hz. Mevlana ile ilgili sizleer kısa bir bilgi de vermek istiyorum. Hazre Mevlana Hazretleri Afganistanın sınırlarında yer alan Horosan Belh Şehrinde 30 eylül ve 1207 yılında gözlerini hayata açmıştır. Binlerce kitabı vardır biraz daha net bilgileri şu şekilde sıralayabiliriz.

ismi Muhammed Celaleddindir. Mevlana ismi efendimiz anlamına gelmektedir. Mevlana’nın Rumi olarak bilinmesi geçmiş yüzyıllarda Diyarı Rum olan Anadolu’ nun vilayetinden Konya’ da uzun süre ikamet etmesidir.



Hayatının uzun bir bölümünü orada geçirmiştir ve türbesi de Konyadadır. Mevlana’ nın doğum yeri 1207 yılında Afganistan’ ın Belh şehridir. Anadolu’ nun en bilinen evliyalarından olan Mevlana Hazretleri Şems-i tebrizi ile yakın dostluk kurmuştur. Annesi Belh emiri Rükneddinin kızı Mümine Hatundur. Babası Belh şehrinin ileri gelen bilginlerinden olup, bilginlerin sultanı unvanını almış olan Hüseyin Hatibi oğlu Bahaeddin Veleddir. Babası Sultanü-l Ulema Bahaeddin Veled bazı siyasi olayların ve yaklaşmakta olan Moğol istilasının nedeniyle Belh şehrinden ayrılmak zorunda kalmıştır. Öncelikle Nişabura gitmişler, orada Mutasavvıf Ferüddin Attar ile karşılaşmışlardı



Mevlana hazretleri küçük yaşına rağmen, mutasavvıf Ferüddin Attarın ilgisini çekmiştir. Şems tebrizi ile 15 Kasım 1244 yılında karşılaşmıştır. Yüce gönüllü, güzel fikirli olan Mevlana hazretleri, Şems tebrizi ile tanışmasının bir soru ile başladığı bazı kaynaklarda açıkça belirtilmiştir. İlk karşılaşmalarında Şems’ in Mevlana’ ya Bayezid’ i Bistami ile Hz. Peygamberi kıyaslayan bir soru sorulduğunda Mevlana’ nın vermiş olduğu cevabı çok beğenerek Mevlana ile kucaklaştığı belirtilmiştir. Mevlanın hayatında en önemli bir yere sahip olan Şems tebrizi, Mevlana için dönüm noktası olmuştur. Aslına bakılırsa Mevlana Şems Tebrizi, Şems Tebrizi Mevlana ayrı kullanılmamaktadır. o kadar bütünleşmiş ve birbirinden ayrı düşünülemeyen iki ayrı hoşgörü timsali. Beraberlikleri uzun sürmesi ve Şems aniden vefat etti. Mevlana ise bu terk edilişin ardından uzun süre inzivaya çekilip Selahaddin Zerkubi ve Hüsameddin Çelebi ile yakınlık kurmaya başladılar. Mevlana Hazretleri 17 Aralık 1273 günü Hakkın rahmetine kavuşmuştur. Hoşgörünün simgesi olan Mevlanayı anlatmak için satırlar da kelimelere de kifayetsiz kalacaktır. Fakat onun güzel ve ruhumuzu yakan sözleri her zaman kulaklarımızdadır.

Mevlananın yedi öğüdü

  • Cömertlik ve yardım etme konusunda akarsu gibi ol
  • Şefkat ve merhamette güneş gibi ol
  • Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol
  • Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
  • Tevazu ve alçakgönüllükte toprak gibi ol
  • Hoşgörülülükte deniz gibi ol
  • Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol KAYNAK

0-1.jpg
141410870269_d.jpg
mevlana_sozleri.jpg2f106177ade9b351b5c9.jpg
mevlana_sozleri.jpg1589ee53cabfb873a275.jpg
Resimli-Mevlana-Sozleri-6.jpg
resimli-mevlana-sozleri-0008.jpg
url.jpg
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
ah keşke ayrıayrı olsaydı yaaa yinede sağolun arkadaşım
 
Bulduğumuz diğer Mevlana'nın Resimler le tamamlanmış harika sözleri. Allah Cümlesine Rahmet Eylesin...

491410878802_d.jpg
biwgad.jpg
MEVLANA-ANLAMLI-SÖZLERİ-2.jpg
mevlana-sozleri-1.jpg
msde-benim-tek-derdim.jpg
resimli mevlana sözleri1.jpg
resimli-mevlana-sozleri-2.jpg
resimli-mevlana-sozleri-3.jpg
 
Geri
Üst