Mevsim Alerjisine Dikkat Edin !

T

TİTAN

Forum Okuru
Mevsim Alerjisine Dikkat Edin !
mevsim alerjisi
bahar alerjisi



Bahar yavaş yavaş geliyor melekler :) Tabi her güzelliğin bir kusuru var, bahar aylarının tek kusuru da herhalde yaşanan mevsim alerjileri :) Özellikleri sabahları tutan sonu gelmez hapşırıklar, göz yaşarmaları, geniz kaşıntıları ve halsizlik. Bu dönemi rahat atlatabilmek için aşağıda ki makalemize bir göz atabilirsiniz :tik:


alerji-33b.jpg



Mevsim alerjisi, özellikle bahar aylarında kendini gösteren kişilerin, alerjilerinin en önemli nedeni polenlerdir. Polenler, kişilerin alerjik reaksiyonlarını daha fazla arttırmaktadır. Bu nedenle, polenlere karşı alerjisi olduğunu bilmese dahi, bahar aylarında bir takım alerjik sorunlar ile kendini gösteren belirtilerde, kişilerin bahar aylarında daha dikkatli olmaları gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

Şu sıralar bahar aylarının yaşanması ile birlikte, tüm bu sayılan sorunların yaşanması da gayet normal olarak karşılanıyor. Kişiler polenlerin etkilerinden zaten yeterince rahatsız olurken, aynı zamanda bir de ağaçlar ve çiçeklerin tozları, hava kirliliği, iklim değişikliği, ev tozları ve küf mantarları gibi sebeplerden dolayı, kişilerin mevsimsel alerjik reaksiyonlarının daha fazla arttığını söyleyebiliriz.

Siz de eğer alerjiye bağlı sorunlarınızdan şikayet ediyorsanız, genzinizde akıntı, kaşınma isteği, arka arkaya gelen hapşırıklar, nezle olmadığınız halde nezleymiş gibi hissetme, burunda tıkanıklık, sürekli yutkunma isteği, öksürük… Ve bunun gibi daha pek çok şeyden şikayet edecek durumda olabilirsiniz. Bu gibi sorunlar ile baş etmek durumunda kalıyorsanız, mutlaka, en kısa zamanda hekiminize başvurmanızda fayda vardır. Aksi halde alerjiniz, kendisini astım ile tetikleyecektir.
Mevsimsel alerji sorunları ile baş etmek durumunda kalan kişilerin tedavisinde, antialerjik burun spreylerinden, göz damlalarından faydalanıldığı gibi, bazı hasta gruplarında da aşı tedavisinden faydalanılmaktadır. Aynı zamanda, kendisinde mevsimsel bahar alerjisi sorunu olduğundan şüphelenen kişilerin, çok fazla kır çayır gibi yerlerde dolaşmamaları gerekmekte. Aynı zamanda bu kişilerin, çiçek tozlarının bulunduğu mekanlardan özellikle uzak durmaları gerekiyor. Eğer bu önlemleri alamayacaklarını düşünüyorlarsa, maske kullanabilir, gözlüklerden faydalanabilir; hatta hava filtrelerinden yararlanabilirler.

Yaz ve kış aylarında kullandığınız klimalar, evlerinizin ve ofislerinizin baş köşelerinde yer alıyor ise, klimalarınızın filtrelerini sıklıkla temizlemeniz gerekmektedir. Çünkü klimaların filtreleri içerisinde biriken bakteriler de alerjiyi tetikleyen etkenler arasında yer almaktadırlar. Bununla birlikte, sabah saat 05:00 – 10:00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkmamaya da özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü polenler en çok bu saatlerde havada dolaşmaktadırlar. Bir doktora danışarak, sorununuzun, saman nezlesi mi; yoksa alerji mi olduğunu tespit ettirmeli; ve buna bağlı ilaçlar kullanmanızda büyük fayda görülmektedir.

Alerji sorunu ile karşı karşıya kalan hastaların, gereksiz antibiyotik kullandıkları görülmektedir. Bununla birlikte sık sık öksürürler. Burun tıkanıklığı sorunu yaşarlar. Ancak unutmamanız gereken bir durum vardır ki, antibiyotik bağışıklığı kazandığınız anda, herhangi bir olumlu etkisinden faydalanamamanız gibi bir durum ortaya çıkabilecektir. Alerjik sorunlarınız kısa süreli olur; ve genellikle ateş ile kendisini göstermez. Alerjiye sebep olan alerjen ile temas ettiğinde daha fazla artar; sonrasında ise kısa sürede ortadan kalkar; ancak yeniden başlaması uzun sürmeyecektir. Tüm bahar mevsimi boyunca bu sorunla baş etmeniz gerekebilir. Alerjik sorunlar, alerji ilaçlarına karşı çabuk tepki verir; ve ortadan kalkar. Ancak alerjinin devamı, alerji ilacı bırakıldığı anda tekrarlayacaktır. Buna da hazırlıklı olmak; ve hiç bir zaman tedbiri elden bırakmamak gerekmektedir.
 
Geri
Üst