Mevsiminde yenen ayvanın faydaları

Uzman SühaN

Administrator
Mevsiminde yenen ayvanın faydaları
A ve B vitaminleri açısından zengin olan ayva, kış mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri. Şeker oranı oldukça düşük olan meyve, aynı zamanda insanı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliğe sahip.

İşte ayvanın bilinmeyen daha faydaları:
  • Mide ve bağırsakları güçlendirir.
  • İshali kesmekte etkilidir ama fazla yenildiği takdirde kabızlığa neden olmaktadır.



1.jpeg








  • Karaciğer tembelliğini giderir.
  • Kanı temizler.
  • Çarpıntıya iyi gelir.
  • Öksürüğe karşı faydalıdır.
  • Cildi temizler, tırnakları güçlendirir.
  • Cinsel gücü artırır.
  • Varisleri önler.
  • İdrar yolu iltihaplarının iyileşmesini sağlar



Antioksidanlar: Antioksidan vitaminler arasında gösterilen C vitamini dışında ayvada bulunan diğer antioksidanlar bu meyvenin vücudu toksinlere karşı koruduğunu ortaya koymaktadır. Antioksidan gıdalar, çeşitli hastalıkların önünü açan serbest radikalleri dengeler ve oksidatif strese karşı sistemi koruyarak zayıf düşmesini önler. Oksidadif stres serbest radikallerin seviyesinin antioksidan seviyesini geçmesidir. Tek başına bir hastalık olmayan oksidatif stres hücre hasarına neden olarak ciddi hastalıklara yol açar ve bu hastalıkların gelişimlerini hızlandırır.


Besin Lifi: Ayva, normal bir sindirim için kritik önem taşıyan besin lifi bakımından oldukça zengindir. Besin lifi hem kabızlık hem de ishalden korunmak için gereklidir. Suda çözünen ve çözünmeyen besin lifleri ishal durumundan dışkıyı katılaştırarak, kabızlık durumundan ise yumuşatarak vücuttan atılmasını sağlar. Yeterince besin lifi almak bağırsakları korurken hemoroit gibi rahatsızlıkların görülme oranını düşürür. Uzmanlar yetişkin kadınlar için günde 25 gram, erkekler içinse 38 gram besin lifi tüketilmesini önerse de günümüz beslenme koşullarında genellikle bu rakamların altında kalınmaktadır. Ayvayı daha sağlıklı ve düzgün çalışan bir sindirim sistemi için lif takviyesi olarak tüketebilirsiniz.
 
Geri
Üst