Meyve Tohumlarının Faydaları Nelerdir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Meyve Tohumlarının Faydaları Nelerdir ?
Meyve Tohumlarının Faydaları
Meyve Tohumlarının Faydaları
Hanği Tohum Neye İyi Geliyor





Meyve tohumları pek çok alternatif tıp tedavisinde kullanılıyor melekler :) Bu tedavileri öğrenmek için makalemize göz atabilirsiniz :tik:

meyve-2ba.jpg


Meyveler kadar tohumlarının da besleyici olduğu, bu nedenle mutlaka değerlendirilmeleri gerektiği bildirildi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr Asım Kadıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitki tohumlarının halk arasında yaygın olarak ‘çekirdek’ olarak bilindiğini, bazen de bitkinin tohumunun, meyvesi ile karıştırıldığını söyledi

Bitkilerin tohumlarının organik ve inorganik maddeler bakımından çok zengin olduğunu belirten Prof Dr Kadıoğlu, ”Tohumlarda en fazla bulunan organik bileşikler karbonhidrat ve yağlardır Bu nedenle bilimsel sınıflandırmada tohumlar, karbonhidrat ve yağ ihtiva edenler olmak üzere ikiye ayrılırlar Bazı istisnalar olmakla beraber proteinler tohumlarda en fazla bulunan 3 grup organik maddedir” dedi

Prof Dr Kadıoğlu, bunlara ilave olarak tohumların alkaloidler, fenolik bileşikler, pigmentler, organik asitler, amino asitler, vitaminler (özellikle B grubu) ve mineral maddeleri de belirli oranlarda bulundurduklarını ifade ederek, ”Zengin içeriğinden dolayı tohumlar, insan ve hayvanlar için çok besleyicidirler Hayvanlara ait yumurtaların besin içeriği ne kadar yüksekse, bitki tohumlarının besleyici özelliği de aynı derecede veya daha yüksektir Diğer taraftan değişik tohumlar alkaloidler, fenolikler ve glikozitler gibi ilaç yapımında kullanılan hammaddelerin kaynağını oluşturduklarından, bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadırlar” diye konuştu

-TOHUMLAR ANTİOKSİDAN ÖZELLİĞE SAHİP-


Birçok tohumun E vitamini içerdiğinden dolayı antioksidan özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Prof Dr Kadıoğlu, şöyle devam etti:

”Tohumlar, genel olarak toksik madde ihtiva etmezler Ancak bazı tohumların toksik madde ihtiva ettikleri de bilinmektedir Bu nedenle tohumların kullanımında dikkatli olunmalı, bazen aşırı tüketimden kaçınılmalıdır Bitki tohumlarının kimyasal içeriği kalıtsal olarak kontrol edilir Bu nedenle her türün tohumlarının kimyasal bileşenleri aynıdır Sadece bileşenlerin miktarları ortamdan ortama değişebilir Bitkiler tohumlarını çok büyük bir özenle üretirler Çünkü bitkiler nesillerini devam ettirmek için genellikle tohumlarını kullanırlar”

Prof Dr Asım Kadıoğlu, bitkilerin, tohumlarını yayan insan ve hayvanlara meyvelerini bir ödül olarak sunduğu, bu nedenle lezzetli meyvelerin yayılımının daha geniş ve hızlı olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

”İnsanlar tarafından besin ve tedavi amacıyla kullanılan çok değerli tohumlar bulunmaktadır İnsanlar, bazı meyveleri tüketirken aynı zamanda tohumlarını da tüketmiş olurlar Bu nedenle besleyicilik değeri daha da yükselmiş olur Örneğin incir, dut, nar, üzüm, ahududu, böğürtlen, çilek, frenküzümü ve kivi bu gruptadır Bunun dışındaki meyvelerin tohumları ayrıca tüketilebilir Örneğin kayısı, badem, yerfıstığı, Antepfıstığı ve çamfıstığı gibi bazı meyve tohumları çerez olarak tüketilir Meyvelerin ihtiva ettiği tohumların hepsinin belirli oranlarda insan sağlığı için önemli olduğunu söylemek mümkündür”

-TIBBİ ÖNEM TAŞIYAN MEYVE TOHUMLARI-


Prof Dr Asım Kadıoğlu, yıllarca kullanılmış ve tıbbi önemi tecrübe ile sabit olan bazı meyve tohumlarını ve faydalarını şöyle sıraladı:

Ayva tohumu: İçeriğinde yağ ve yüzde 20 oranında musilaj bulunur Çocuk ishallerinde, boğaz hastalıklarında ve deride yumuşatıcı olarak kullanılır Annelerin sütünü ise artırır

Acıbadem tohumu: Yağ ve amigdalin glikoziti bakımından zengindir Öksürük kesici, idrar artırıcı, ve bağırsak kurtlarını düşürücü olarak etkilidir Fazla miktarda kullanılırsa zehirli etki yapabilir

Muşmula tohumu: İdrar artırıcı etkiye sahiptir Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesinde kullanılır

Şeftali tohumu: Yağ içerir ve amigdalin isimli bir glikozit taşır Karın ağrısı ve şeker hastalığına karşı etkilidir Fazla alındığında zehir etkisi yapabilir

Kayısı tohumu: Tohumlarda bulunan yağ cilt bakımında, göz kenarlarında oluşan kırışıklıklarda kullanılır

Antepfıstığı tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Yağ, sakaroz ve protein bakımından zengindir Beden, zihin ve cinsel gücü artırır Öksürüğe iyi gelir, böbrek ve safra kesesi ağrılarını hafifletir

Fındık tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Yağ oranı fazladır Protein, şeker, fosfor, kalsiyum taşır Kuvvet verici ve cinsel gücü artırıcı etkisi vardır Son yıllarda ise kolesterol düşürücü etkileri üzerinde durulmaktadır

Çamfıstığı tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Akciğer ve kalp hastalıklarında faydalıdır Cinsel gücü artırır

Ceviz tohumu: İnsanlar tarafından yenilen kısımdır Kuvvet verici özellikleri yanında mide ve barsak için de yararlıdır Zekayı geliştirir
 
Geri
Üst