Mide tembelliği nedir nasıl tedavi edilir?

Uzman SühaN

Administrator
Mide tembelliği nedir nasıl tedavi edilir?
Mide tembelliği, mide boşalmasının normalden daha uzun süre sürmesi olarak tanımlanır. Mide görevi gereği besinleri bazı işlemlerden geçirerek, ince bağırsaklara gönderir. Bunun için kasılır ve içindeki besinleri öğüterek, ince bağırsaklarda sindirim devam etmesi için hazırlar. Bu işlevden vagus siniri sorumludur. Bu sinirde bir problem olduğunda, mide kasılma görevini yapamaz ve besinler ince bağırsağa daha geç gider. Bu sorun erişkinlerde görülen bir durum olsa da, çocukları da etkisi altına alabilir. Erişkinlerde daha çok altta yatan bir hastalıkla birlikte gelişir. Çocuklarda ise genellikle altta yatan bir hastalık teşhisi yapılamaz.




1.jpg









Mide tembelliği neden olur?

Çocuklar genellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle bu rahatsızlığı yaşarlar. Yetişkinlerde ise bulimya nevroza ve anoreksiya nevroza halinde görülür. Kullanılan bazı ilaçlarda bağırsak ve mide hareketliliğine etki edebilir. Reflü rahatsızlığı ve şeker hastalığı da mide boşalmasında gecikmeye neden olabilir. Bazı hallerde hiç sebep yokken bu sorunun görülmesi nedeni bilinmeyen mide tembelliği olarak tanımlanır. Bu vakalar yaşananların üçte birinden fazladır. Mide tembelliği sorunu kronik ya da geçici olarak yaşanabilir. Çocuklarda çoğunlukla anormal yemek yeme durumuyla birlikte görülür
Mide tembelliğinin belirtileri nelerdir?

Çocuklarda karın ağrısı yakınmasıyla ortaya çıkabilir. Bunun yanında bulantının eşlik ettiği izlenir. Bu etkiler sabah kahvaltısı öncesinde ve sonrasında yoğunluk gösterir. Çocuklarda ağız kokması ve bazı hallerde yemek sonunda kusma eşlik edebilir. Bu belirtiler çocuklarda olduğunda, okul korkusu gibi sebeplere bağlandığından genellikle önemsenmeyebilir. Kusma olan vakalarda, kötü koku dikkat çekicidir. Yemekten hemen sonra ya da daha sonra kusma görülebilir. Mide tembelliği yaşayan hastalar genellikle çabuk doyarlar. Çocuklarda bu duruma bağlı olarak büyüme geriliği yaşanabilir. Kilo almaları ve boylarının uzaması yavaşlar. Hastalarda acıkma gecikir. Çocuklar her zaman tok olduklarını dile getirirler. Reflü hastalığına bağlı olarak yaşandığında, reflü tedavisi olumsuz olarak sonuçlanır. Hastalarda yemek sonrasında geğirme ve karında şişkinlik meydana gelir. Belirtiler liften zengin olan besinlerin tüketilmesi, katı besinlerin, çiğ sebze ve meyvelerin tüketilmesi, yağlı ve gazlı gıdaların yenilmesi sırasında daha belirgin yaşanır. Besinlerin midede daha fazla beklemesinden dolayı, bu durum bakteri üremesine ve besinlerin midede çürümesine sebep olur. Bunun sonucunda meydana gelen gaz nefes ve ağız kokusu oluşturur. Midenin içinde hazmı olmamış gıda birikimi görülebilir. Bunun sonucunda midede tıkanma ve şişlik gelişebilir. Yetişkinlerde şeker hastalığı varsa, kan şekeri düzeylerinde değişiklik gözlenir. Besinler ince bağırsağa geçtikten sonra emileceğinden, kan şekerinin seviyesi ayarlanamaz.

Mide tembelliğinin teşhisi ve tedavisi nasıl yapılır?

Hastada belirtilerin şiddetine bağlı olarak tetkikler yapılarak tanı koyulabilir. Hastanın yaşına uygun tedavi seçenekleri uygulanmalıdır. Tedavi sırasında uygun diyet programı uygulanır. Bu diyet içinde yağlı ve lifli gıdalardan uzak durulması gerekir. Ayrıca sindirilemeyen lif içeren brokoli, portakal gibi besinler tüketilmemelidir.
 
Geri
Üst