Mide tüpü ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Mide tüpü ameliyatı sonrası nelere dikkat etmeli?
Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde kullanılan ve hastaların kilo vermesi amacı ile uygulanan bir operasyondur. Bu ameliyata dahil olan kişiler bu ameliyattan sonra beslenme tarzlarına ve yaşamlarına olabildiğince dikkat etmelidirler. Tüp mide ameliyatının da diğer bütün ameliyatlarda olduğu gibi bazı riskleri vardır.


2.jpg







Tüp mide ameliyatında midenin, 2/3 kadar kısmı iptal edilmekte ve dışarı çıkarılmaktadır. Bu nedenle bu operasyonda midenin bir kısmı devre dışı bırakıldığı için geri dönüş söz konusu olmamaktır. Ameliyattan sonra hasta artık 80-100 mililitre yoğunluğunda bir mide ile yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. Ameliyatta bağlı gelişebilecek komplikasyonlar ameliyat anında ve ameliyattan sonra kanama, genellikle midenin kesilen parçasında kaçak ve daha sonraki dönemlerde cerrahiye bağlı olarak enfeksiyon gelişme olasılığıdır.


Fakat teknik olarak değerlendirildiğinde ameliyat nedeni ile komplikasyon gelişme olasılığı çok düşük ihtimallerdedir. Bu nedenle de ameliyatın başarı oranı çok yüksektir. Obezite nedeni ile aşırı kilolu kişiler, ameliyat sayesinde fazla kilolarından kurtulabiliyor ve daha sonra tekrar kilo almıyor. Kişi tüp mide ameliyatı sayesinde 1 ayda ortalama 8-10 kilo verebiliyor. İstediği kiloya ulaştığında kilo verme gerçekleşmiyor. Ameliyattan önce 1,5 litre kadar olan mide, ameliyat sonrasında neredeyse 1 çay bardağı kadar kalıyor.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygun?

Tüp mide ameliyatı uygulanabilmesi için kişinin 18-65 yaş arasında olması gerekiyor. Ayrıca hasta 5 yıl süre ile tüm uğraşlarına rağmen kilo veremiyorsa Ameliyat uygulanabiliyor.
Hastada önemli bir kalp hastalığı, kan pıhtılaşması ve solunum ile alakalı bir hastalık mevcut değilse yine tüp mide ameliyatı uygulanabiliyor.
Ayrıca tüp mide ameliyatına dahil olacak kişi en az 90 kilo olmalıdır.
Tüp mide ameliyatı diğer ameliyatlar kadar riskli bir ameliyattır. Ancak ameliyatta kanama olasılığı olmadığı için operasyon anında kan nakline gerek duyulmamaktadır.
 
Geri
Üst