Mihrimah Sultan Çeşmesi Nerededir ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Mihrimah Sultan Çeşmesi Nerededir ?
Mihrimah Sultan Çeşmesi
Mihrimah Sultan Çeşmesi Kısaca Hakkında Bilgi



Muhteşem Yüzyıl dizisiyle gündeme oturarak herksi merakta bırakan Osmanlı saray hayatıyla ilgili her geçen gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor melekler :) Diziyi izleyen fanatikler o dönemde yaşamış karakterler ve onlarla ilgili ayrıntıları araştırmaya devam ediyor. Biz de konuya dahil oluyor ve Hürrem Sultan ile Kanuni'nin küçük kızı Mihrimah Sultan adına yaptırılan çeşmeden bahsetmek istiyoruz sizlere.. :)


mihrimah-3db.jpg



Çeşme Üsküdar'da bulunan Mihrimah camii’nin kuzeyinde, şadırvanın yer aldığı avlunun istinat duvar üzerindedir. klasik üslupta mermerden inşa edilen tek yüzlü duvar çeşmesidir.

Mihrimah Sultan Çeşmesinin istinat duvarı üzerinde her iki yanında kemerli nişler bulunmaktadır. mermer musluk aynası sivri kemerli az derin bir niş içine yerleştirilmiştir. musluk aynasında kabartma tekniğinde işlenmiş dilimli kemer motifi bulunur. niş kemeri hereke pudingi ve beyaz renkli mermerin almaşık kullanımıyla düzenlenmiş üzengi seviyesinde dış bükey profiller kullanılmıştır dikdörtgen bir blok oluşturan kitabe, niş üzerindedir. nişin sivri kemeri ile kitabe arasında kalan bölüme simetrik iki tane kabartma tekniğinde işlenmiş rozet yerleştirilmiştir. çeşme cephesinin simetri ekseni üzerinde dizilen bu öğeler bir silme ile çerçeve içine alınmıştır. çeşme gövdesinin köşeleri kum saati başlıklı ve tabanlı iki sütunce ile yuvarlatılmıştır. çeşmenin üzerinde bitkisel motfli bir saçak kornişi bulunur. muslukları yoktur. yan setleri kırılmış, yerinden oynamıştır.
 
Geri
Üst