Mikrop taşıyan ''firavun karınca''

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Mikrop taşıyan ''firavun karınca''
firavun karınca firavun karıncası
Edirne - Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Nihat Aktaç, boyları çok küçük olduğu için yuvaları güçlükle belirlenebilen, çeşitli hastalıkların mikroplarını taşıyan ve ısırığı sivrisinekten bile etkili olan ''firavun karınca''nın, İzmir'de tespit edilmesinden 96 yıl sonra Edirne'de ortaya çıktığını
söyledi.

Aktaç, okulun Biyoloji Bölümü öğrencilerinden birinin evinde tesadüfen fark ettiği karıncayı bölüme getirmesi üzerine firavun türü karıncanın tespit edildiğini söyledi.
İki ayrı evin mutfak ve banyolarında tespit edilen karıncalara, çevrede yaptıkları araştırma sonucu birkaç evde daha rastladıklarını bildiren Aktaç, ''Asya kökenli olduğu için Türkiye'de dağılımı olan bir tür değil. Firavun karıncanın Balkan ülkelerinden eşya ve yiyecek maddeleriyle kente geldiğini tahmin ediyoruz'' dedi.


Aktaç, ABD'de çok yaygın, Avrupa'da ise nadiren bulunan türün ev, hastane ve sıcak ortamlarda yaşadığını belirtti. Firavun karıncanın, hastanelerde zatürree, şarbon ve besin zehirlenmesine, bağırsak enfeksiyonuna neden olan mikropları taşıdığını ifade eden Aktaç, ABD'de karıncanın bu türü üzerine çok titiz çalışmalar yapıldığını
bildiklerini belirtti.


Aktaç, ''Edirne'de şu anda sağlık yönünden mücadele edilmesi gereken bir durum yok. Buna rağmen biz yine de hastanelerde araştırma yapmaya başlayacağız. Tespit ettiğimiz zaman mücadele yöntemiyle ilgili çalışmalarımızı belirleyeceğiz'' dedi.
 
Geri
Üst