Mitolojide Boğa Burcu

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Mitolojide Boğa Burcu
buga burcu mitolojide boğa burcu mitolojide boğa en uysal burç
meleklermekaniikizler-8214.jpg


Hikaye şöyle başlıyor. Taurus takımyıldızının öyküsü Suriyeli genç ve güzel bir kız olan Europa ile boğa arasında geçmektedir. Europanın parlak teni ve göz alıcı bakışları dillere destan olmuştur. Gezmeyi, eğlenmeyi seven Europa sabahları erken kalkar ve hemen arkadaşlarını çağırırdı.

Birlikte güllerin açtığı, suların tatlı şırıltılar çıkararak aktığı bahçelere giderlerdi.

Europa ve arkadaşları deniz kenarında bulunan bahçelerde çiçek toplarken, Zeus Europayı görür. Europanın parlak beyaz teni ve güzel gözleri Olymposun baş tanrısının çok hoşuna gider. Zeus hem karısı Heraya farkettirmemek hem de arzu ettiği utangaç Europayı ürkütmemek için bir boğa şekline girer. Kızların çiçek topladıkları bahçenin etrafında dolaşmaya başlar.

Europa bu beyaz muhteşem hayvanı görür. Boğa için çiçeklerden bir taç yapar ve boynuzlarının çevresine takar. Bu uysal görünüşlü hayvanın üzerine biner, boğa aniden suya doğru ilerlemeye ve Girite doğru prensesi taşımaya başlar. Girit adasına vardığında, Zeus kıymetli yükünü bir çınarın gölgesine yerleştirir.

Zeus tanrı şeklini alarak kendisini Europaya tanıtır. Europa, Zeusun kolları arasında uyur ve bütün dünya krallarının ilki ve en iyisi olan Girit kralı Minos bu sevgiden doğar. Bu mutlu birleşmenin yapıldığı yere gölge saldığı için o günden beri çınar ağacı yapraklarını hiç dökmez

İşte farklı bir anlatımda şöyle;

Sadakatsiz ve güvenilmez bir kadın olarak mitolojinin sayfalarında yer bulan Şehvet Tanrıçası Ishtar kendisiyle hiç ilgilenmeyen Babilli kahraman Gılgamış'a aşık olur. Haris bir kadın olan Ishtarir erkeğin kendisini reddetmesini kabullenemeyerek aynı zamanda babası olan Tanrılar Tanrısı Anu'ya giderek Gılgamış'ı öldürmesi için dev bir boğa yaratmasını ister. Bu boğanın şehveti ve hırsı temsil ettiği düşünülmüştür

Her yıl yeni bir ay girdiğinde ve boğa burcunda doğmaya başladığı gün bitiminde Babilliler şans getirdiğine inandıkları altın boynuzlu bir boğayı kurban ederlerdi. Bu efsanelerden çok çapkınlıklarıyla ünlü Zeus'un hikayeleri dilden dile dolaşır. Bunlardan biride Zeus'un Fenike kralı Agenor'un güzel kızı Europa'yı gösterişli bir boğa kılığına girerek kaçırır.

Efsanede boğa kılığına giren Zeus Europa'nın çiftliğinde otlarkenonu beğenerek yanına giden ve başını severek çiçekler takan Europa'yı sırtına aldığı gibi Akdeniz'in karşı yakasındaki Girit adasına kaçırır. Europa'nın Zeus'tan MinosRadamanthys ve Sarpedonthis adlarında üç çocuğu olur.

Bu arada Europa'dan bıkan Zeus kaçar ve Europa da çocuklarını evlat edinen Girit Kralı Asterion'la evlenir. Bu hikaye bize Boğa Burcunun en temel özelliği olan sahiplenicilikgüzel ve alımlı bir görünüşe tutkunluk temalarını anlatmaktadır.

 
Geri
Üst