Mitolojide Kova Burcu

handanca

Daimi Üye
Yönetici
Mitolojide Kova Burcu
kova burcu simgesi kova burcunun simgesi burcunun hayvanı
meleklermekaniyay-5833.jpg


Mitolojik anlatım şöyle başlıyor.

Olympos dağının Ulu tanrısı Zeus güzel olan herşeye, hatta delikanlılara bile gönlünü kolayca kaptırıyordu. Bir gün yeryüzünde olağanüstü güzelliğe sahip bir delikanlı gördü.

Ganymedes adını taşıyan bu delikanlı, Truva şehri kralı Tros’un oğludur. Su taşıyıcısı olarak bilinen Ganymedes, Olympos dağında yaşayan tanrılara fincan veya kupalarda içecek taşımakla görevlidir. Bu delikanlı o kadar hoş ve güzeldi ki, Zeus onun cazibesinden kendini kurtaramadı. Bir gün Ganymedes, İda dağının (Kazdağı) yamaçlarında sürüsünü otlatıyor ve bir kayanın üzerine oturmuş kaval çalıyordu. Kocaman bir kartal şekline giren Zeus, onu kaptığı gibi doğru tanrıların dağına uçurdu.

Bu genç çoban Ambrosia ve Nektar’la beslendi. Bu suretle güzel yüzü, tanrıların gözünü okşamak için ebedi gençliğini korudu.
Başka bir masala göre Ganymedes’i kaçıran şafak tanrıçası Eos’tur. Şafak tanrıçası gül renkli parmaklara sahip, güzel ve gönül alıcı bir bakireydi. Her sabah doğu tarafından göğün kapılarını açarak Güneş’e yol verirdi.

Eos, Ganymedes’e karşı tutku ve öfke karışımı bazı hisler beslemektedir. Ancak tanrıların tanrısı Zeus, Ganymedes’in çekiciliğinin farkına varıp, onu tanrıça Eos’un elinden alır


Başka bir anlatım şekli ise şöyle;
En eski Sümer tanrıçalarından biri olan Canverici Tanrıça Gula (Aquarius)ismi Kova takımyıldızına verilmiştir. Hammurabi yasalarının başında o yasalara uymayanların Gula tarafından şifasız hastalıklarla cezalandırılacağı yazılıdır. Asurlular ona ellerini havaya kaldırarak dua ederlermiş.

Babil Kralı Nabu-Naid de uzun yaşayabilmek için ömrü boyunca ona yalvarmış. Kova Burcunu simgeleyen mitolojik esintilerçeşitli uygarlıklarda ayrı ayrı yorumlanmıştır. Bunlardan biri ; Gılgamış'ın arkadaşı olan Enkidu ya da Endikukendisinin de bir hayvan-insan olması nedeniyle hayvanların koruyucusudur. Ve Gılgamış Destan'ın da su verirken betimlenmiştir. Öte yandan yine Babil'de Tanrıça Enki (Ea) elinde bir kova ile su dökerken resmedilmiştir.

Bir diğer mitte ise Kadim Mısır'ın tanrılarından Hapi'nin Kova burcunun simgesi sayılmasıdır. Hapi Kadim Mısır'da ölülerin iç organlarını korumakla görevli bir tanrı diye geçer. Kova burcunla ilişkisi ise elinde tutuğu camdan iki kapta bulunan

Nil Nehrinin sularını toprağa boşaltırken resmedilmesine yormaktayız. Kova burcunun yöneticisi olan UranüsYunan mitolojisinin ilk erkek tanrısıdır.

 
Geri
Üst