Mohs Sertlik Cetveli Nedir Hiç Duydunuz mu ?

T

TİTAN

Forum Okuru
Mohs Sertlik Cetveli Nedir Hiç Duydunuz mu ?
mohs sertlik skalası sertlik cetveli nedir ile ilgili bilgiler burada melekler. Değerli taşların çizilmeye karşı gösterdikleri direnç sertlik adını alır melekler :) Mesela bildiğiniz gibi camcılar cam keserken elmas uç kullanırlar. Çünkü elmas camı çizer ama kendisi çizilmez. Çünkü sertlik derecesi çok yüksektir ve ancak lazer yardımıyla çizilebilir. İşte minerallerin sertlik derecelerinin listelendiği cetvele mohs cetveli, mohs skalası denir.


mohs.JPG-2e5.jpg



Mohs Sertlik Skalası olarak da bilinir. Avusturyalı Mineralog Friedrich Mohs tarafından 1812'de ortaya konulmuştur. Yeryüzünde bulunan kayaçların (minerallerin) sertlik değerlerini ve derecelerini gösteren bir ölçüm kriteridir. Mohs Sertlik Cetveli'ne göre kayaçlar sertlik derecelerine göre yumuşaktan serte doğru sıralanırlar. En yumaşak derece olarak 1, en sert derece olarak da 10 değeri kullanılır.

Sertlik, minerallerin çizilmeye karşı gösterdikleri direnç olarak tanımlanmaktadır. Mohs sertlik skalasına göre bir mineralin sertliğini bulmak için, sertliği bilinen mineral veya minerallerle, sertliği saptanacak olan mineral birbirine sürtülür ve sertliği bilinmeyen mineralin hangi minerali çizdiği ve hangisiyle çizildiği belirlenir. Sonuçta bu işleme göre mineralin sertliği bulunmuş olur. Örneğin, Apatit'i çizip Kuvars ile çizilen bir mineralin Mohs skalasına göre sertliği 6'dır. Diğer bir yöntem Mohs skalasında bilinen değerleri olan bir seri madde ile çizme deneyi şekilindedir. Örneğin bir madde Flüoriti ile çizilmez Apatit'le çizilirse ama, Mohs sertlik derecesi 4 ile 5 arasındadır.

Kırılgan olan mineraller diğer minerallere sürtülünce kırılıp, ufalandıkları için oldukları sertlik derecesinden daha düşük değerlerde gibi görünebilirler.

Çok yumuşak (sertliği az olan) mineraller sürtülme esnasında tozlarını sert mineral üzerinde bırakabileceğinden, sanki sert minerali çizmiş gibi bir görüntü verebilmektedir.
 
Geri
Üst