Mumbar Dolması Nasıl Yapılır ?

T

TİTAN

Forum Okuru
#1
Mumbar Dolması Nasıl Yapılır ?
mumbar dolması mumbar dolması nasıl yapılır
mumbar dolması tarifi


Pek çok insanın tadına bakmadığı hatta adını bile duymadığı bir yemekten bahsetmek istiyoruz sizlere melekler :) Mumbar dolması. Aslında çoğu kişinin koyun bağırsağı adını duyunca çekinerek baktığı bu yemek aslında çok lezzetli ve farklı bir yemek. Şimdi bu yemek nasıl yapılıyor, ayrıntılara geçelim.. :)

< Konu Resmi..>

İç Harcı (iki adet koyun mumbarı için);
2 Su Bardağı Pirinç

3 Adet (Orta Boy) Soğan 250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
Tuz ve Karabiber
Mumbarın Temizlenmesi ;
Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sıksuya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.

İç Harcının Hazırlanması ; Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur.
Yapılışı ;
2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.

Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir. Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bolbol delinmelidir.)
Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.
Afiyet Olsun...




 
  mumbar dolma hakkında benzer konular Forum Cevap Tarih
Etli Yaprak Dolması Tarifi Nefisss Etli Yaprak Dolması Tarifi Nefisss
Resimli Etli Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi Etli Üzüm Yaprağı Sarması nasıl yapılır Sevgili melekler, önceleri annelerimizin elinde yediğimiz ve evlendikten sonra büyük bir heyecanla olacak mı olmayacak mı denediğimiz etli üzüm...
Dolmalar 0
Etli Kuru Patlıcan Dolması Nefis Bir Tarif ! Etli Kuru Patlıcan Dolması Nefis Bir Tarif !
Etli Kuru Patlıcan Dolması nasıl yapılır Etli Kuru Patlıcan Dolması yapılışı Güneydoğu Anadolu biölgemize özgü muhteşem bir dolma tarifi ile...
Dolmalar 1
Peynirli Yumurtalı Domates Dolması Peynirli Yumurtalı Domates Dolması
Çok fazla yemek yapmasını bilmesemde sizler için birbirinden farklı ve lezzetli yemek tariflerini sunayım :) Daha önce hiç yemediğim bir dolma tarifi yazacağım nasıl acaba merak ettim :) [FONT=Comic Sans...
Dolmalar 0
Hamsi Dolması Hamsi Dolması
MALZEMELER 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker...
Dolmalar 0
mumbar dolma mumbar dolma
mumbar dolması video mumbar bumbar dolması 4 kişilik resimli ankara bumbar Malzemeleri : (4 Kişilik) - 500 gr Pirinç - 200 gr Kıyma - 1 Adet Orta Boy Soğan - 1 Adet Maydanoz - 1 Yemek Kaşığı Pul biber - 4 Adet Koyun Mumbar’ı (İnce...
Dolmalar 8

Benzer Konular

Etli Yaprak Dolması Tarifi Nefisss Etli Yaprak Dolması Tarifi Nefisss
Resimli Etli Üzüm Yaprağı Sarması Tarifi Etli Üzüm Yaprağı Sarması nasıl yapılır Sevgili melekler, önceleri annelerimizin elinde yediğimiz ve evlendikten sonra büyük bir heyecanla olacak mı olmayacak mı denediğimiz etli üzüm...
Etli Kuru Patlıcan Dolması Nefis Bir Tarif ! Etli Kuru Patlıcan Dolması Nefis Bir Tarif !
Etli Kuru Patlıcan Dolması nasıl yapılır Etli Kuru Patlıcan Dolması yapılışı Güneydoğu Anadolu biölgemize özgü muhteşem bir dolma tarifi ile...
Peynirli Yumurtalı Domates Dolması Peynirli Yumurtalı Domates Dolması
Çok fazla yemek yapmasını bilmesemde sizler için birbirinden farklı ve lezzetli yemek tariflerini sunayım :) Daha önce hiç yemediğim bir dolma tarifi yazacağım nasıl acaba merak ettim :) [FONT=Comic Sans...
Hamsi Dolması Hamsi Dolması
MALZEMELER 1 kg hamsi 3 çorba kaşığı zeytinyağı 2 adet soğan Yarım çorba kaşığı dolmalık fıstık Yarım su bardağı pirinç 1 su bardağı sıcak su Tuz, karabiber Yarım çorba kaşığı kuşüzümü 1 çay kaşığı şeker...
mumbar dolma mumbar dolma
mumbar dolması video mumbar bumbar dolması 4 kişilik resimli ankara bumbar Malzemeleri : (4 Kişilik) - 500 gr Pirinç - 200 gr Kıyma - 1 Adet Orta Boy Soğan - 1 Adet Maydanoz - 1 Yemek Kaşığı Pul biber - 4 Adet Koyun Mumbar’ı (İnce...