Mutfağın Hamileliğe hazırmı?

laetitia

Yeni Üye
Üye
Mutfağın Hamileliğe hazırmı?
Evet hamile melişlerim biliyorsunuz hamileyken birçok vitamini,yararlı besinleri dolabınızda bulundurup tüketmeniz gerekecek.Bazı zamanlarda da canınız çekecek ve yemek isteyeceğiniz fakat karşı koymanız gereken onca şey olacak.Bu testle mutfağınızı bir test edin.
hamile-5900.jpg


Esasında günlük sadece ekstra 300 kaloriye ihtiyacınız vardır, bu yüzden her türlü yiyecek bu hesaplamanın içinde yer alabilir.Düşük yağ oranlı besin seçenekleriyle dolu olan bir mutfak, sizin açlıktan oluşan mide kazınmalarını bastırmanıza yardımcı olacaktır. Sizin de buzdolabınız, derin dondurucunuz ve kileriniz bu değişime hazır mı? Testimizi yaptıktan sonra siz karar verin.
SORULAR

1) Soru sabahları işe giderken yeterli vaktiniz olmadığı zaman elinize alıp yolda ne yersiniz?
a)Muz ve yoğurt
b)Tarçınlı bisküvi
c)Hamilelik dönemine ait bir vitamin
d)Hiçbirşey

2) Soru :Ekmeğinizin rengi nedir?
a)Kahverengi
b)Beyaz

3) Soru :Meyvaları nerede muhafaza edersiniz?
a)Mutfak tezgahının üstünde
b)Buzdolabının ön ve orta bölümünde
c)Kapalı kutularda dolap rafında
d)Dondurucuda
e)Hangi meyvayı?

4) Soru salata yapmak istiyorsunuz. Şu anda buzdolabınızda salata yapmak için kaç çeşit sebze mevcut?
a)5
b)3
c)Sadece biraz buzlanmış marul

5) Soru :Kiloluk bir eritme peynirini ne kadar sürede tüketirsiniz?
a)Birkaç gün
b)Bir hafta
c)Tamamını bitiremeden bozulur

6) Soru :Tabağınızda et nerede yer alır?
a)Ortasında
b)Kenara yakın
c)Hiçbiryerinde- et yemem

7) Soru :Evinizde ne tür çerezler (abur-cubur) bulundurursunuz?
a)Mısırpatlağı
b)Çikolatalı kurabiyeler
c)Cips

8) Soru :Tavalarınızı ne tür yağla yağlarsınız?
a)Zeytin yağı
b)Mısır veya ayçiçek yağı
c)Tereyağı
DEĞERLENDİRME

1.Sorunun Cevabı:
a)Muz ve yoğurt (2 puan) Doğru
b)Tarçınlı bisküvi (1 puan) Doğru
c)Hamilelik dönemine ait bir vitamin (1 puan) Doğru
d)Hiçbirşey (0 puan) Yanlış

Hamilelik döneminde kesinlilkle öğün atlamayın özellikle ekstra kaloriye ihtiyaç duyduğunuz telaşlı günlerde. Acil durumlara hazırlıklı olun ve yanınızda sürekli besin değeri yüksek aynı zamanda taşıması kolay yiyecekler bulundurun.Taze meyvalar, az yağlı yoğurt, küçük kutu sütler, yulaf-çavdar v.b. hububatlardan yapılmış besinler yanınızda taşımaya uygun ve açlığınızı bastırabilecek gıdalardır. Hamilelik dönemi içinde kullanılan vitaminleri günlük besin gereksinimlerinizin karşılanmasında ağırlıklı olarak yer vermemelisiniz.Vitaminler dengeli bir beslenme programını sağlayamazlar sadece beslenmenize katkı niteliğinde iyi bir sigortadır.
2. Sorunun Cevabı:
a)Kahverengi (2 puan) Doğru
b)Beyaz (0 puan)

Kahverengi ekmek çok doğru bir seçimdir. Makarna ve pilav dahil olmak üzere beslenme programınızdaki bütün tahıllarla uyum içindedir. Bütün tahıl çeşitlerinin içinde kahverengi olanlar beyazlara göre ikikat daha fazla lif içerir. Bir diğer teşvik edici unsur da lifler, birçok hamile bayanın sorunu olan kabızlık ve hemoroid oluşumunu engeller.
3. Sorunun Cevabı:
a)Mutfak tezgahının üstünde ( 1 puan) Doğru
b)Buzdolabının ön ve orta bölümünde (2 puan) Doğru
c)Kapalı kutularda dolap rafında (1 puan) Doğru
d)Dondurucuda (2 puan) Doğru
e)Hangi meyvayı? (0 puan) Yanlış

Gün içinde birçok kez meyva yeme ihtiyacı duyacağınız içinmeyvanızı her an ulaşabileceğiniz bir yerde saklayın. Meyvaları gözönünde bir kase içinde saklamanın (yemenizi hatırlatacağını düşünerek) en iyi yololduğunu düşünebilirsiniz. Ancak dışarıda bırakılan meyvalar vitamin ve besin değerlerini kaybederler. Meyvanızı buzdolabında saklayın. Sadece yiyeceğiniz miktarı dışarı çıkartın. Portakal, şeftali ve kavun beta caroten, vitamin c ve folik asit bakımından zengindir.Elma,armut ve erik oldukça fazla miktarda lif içerir ve sizi zinde tutar. Cam şişelerde veya metal kutularda şurup içinde muhafaza edilen konserve meyvaları tercih etmemelisiniz. Taze bulamıyorsanız; dondurulmuş meyvalardan da aynı derecede vitamin elde edebilirsiniz.
4. Sorunun Cevabı:
a)5 (2 puan) Doğru
b)3(2 puan) Doğru
c)Sadece biraz buzlanmış marul (0) Yanlış

Mutfağınızı bol miktarda taze sebzelerle doldurursanız gün içinde sıkça yiyeceğiniz sebzelere ulaşmak için zorlanmazsınız. Kıvırcık ve göbek marul alın ve yapraklarının buz tutmamasına dikkat edin. Havuç, soğan, patates ve turp gibi köklü sebzeler ve kabak,brüksel lahanası ve brokoli besin değeri yüksek salata malzemeleridir. Manav alışverişinizi haftada bir kez yapıyorsanız, sebzelerinizi buzdolabında saklayarak dayanma sürelerini uzatabilirsiniz. Ayrıca dondurucunuzda bezelye, mısır ve havuç saklamalısınız. Bu sebzeleri de salatalarda kullanabileceğiniz gibi çorba, makarna ve pilavlarda da kullanabilirsiniz.
5. Sorunun Cevabı:
a)Birkaç gün (2 puan) Doğru
b)Bir hafta (1 puan) Doğru
c)Tamamını bitiremeden bozulur (0 puan) Yanlış

Süt mamüllerini evinizde hızlı tüketiyorsanız, bu kalsiyum ihtiyacınızın karşılanması açısından iyi bir işarettir. Birçok hamile kadın günde 4 büyük bardak dolusu (1000 mg.) sütü içmekte zorlandığı için eritme peynir onlar için bulunmaz bir hazinedir. Bir fincan dolusu erime peyniri 156 mg. Kalsiyum içerir. Düşük yağ oranlı yoğurt, portakal suyu, pirinç ve konserve sardalya kalsiyum açısından zengindir.
6. Sorunun Cevabı:
a)Ortasında (0 puan) Yanlış
b)Kenara yakın (2 puan) Doğru
c)Hiçbiryerinde- et yemem (2 puan) Doğru

Bebeğinizin ve sizin protein ve demire ihtiyacınız vardır. Hergün en az dört kez protein ve 30 mg. Demir almalısınız. Ancak etinizi veya et yemeğinizi tabağınızın kenarında bulundurursanız diğer tarafında da tahıllar ve sebzeler için yer kalmış olur. Vejeteryan olmanız size puan kazandırmaktadır. Böylece beslenme programınıza özel bir ilgi gösteriyorsunuz demektir. Gerekli proteini almak için bol miktarda peynir,yumurta, mercimek ve fasulye yediğinizden emin olmalısınız. Demir ihtiyacınız için ise hamilelik vitaminlerine ilaveten ıspanak ve yine fasulye yemelisiniz.
7. Sorunun Cevabı:
a)Mısırpatlağı (2 puan) Doğru
b)Çikolatalı kurabiyeler (0 puan) Yanlış
c)Cips(0 puan) Yanlış

Mısır patlağı hamile bayanlar için ideal bir çerezdir. Lif içerdiği ve yedikten sonra sizi susatacağı için günlük 6-8 bardak su içmeniz gerektiği düşünüldüğünde iyi bir seçimdir. Arzu edilirse bir avuç badem ve yerfıstığı da atıştırmak için iyi birer tercih olabilir.
8. Sorunun Cevabı:
a)Zeytin yağı(2 puan) Doğru
b)Mısır veya ayçiçek yağı(1 puan) Doğru
c)Tereyağı(0 puan) Yanlış

Yemeklerinizi hala tereyağı ile yapıyorsanız;ciddi olarak bir yağ değişikliğine ihtiyacınız var demektir.Tereyağı doymuş yağlarla yüklüdür.Bu da sizin kolestorolünüzü yükseltir. Doymamış bir yağ olan zeytinyağı yağ bileşimi açısından en iyi yağdır. Mısır özü ve ayçiçek yağları zeytinyağının ardından sıralanır. Hamile bayanların günlük çok az miktarda yağa ihtiyaçları olmasına rağmen bu besin de atlanmamalıdır. Unutmamalı ki kalorin çoğunluğu diğer besinlerden kaynaklanmaktadır.
Puanlarınızı toplayın. Bakalım hamilelikte beslenme bilginiz size kaç puan kazandıracak...
 
Geri
Üst