Mutfağınızı güzelleştirmenin yolları

*jellibon*

Daimi Üye
Üye
Mutfağınızı güzelleştirmenin yolları
granit temizliği nasıl yapılır granit lekeleri nasıl çıkar granitteki lekeler çıkar kireç çözücü lekesi
Küçük mutfakların kullanımı
Ortalama bir mutfak küçüktür.Parlak magazin ve kataloglar iyi bir mutfağı oldukça büyük bir tanımlayıp daha küçüğünü başarısız bulurlar.Oysa iyi bir mutfak tasarımcısı, küçük bir mutfakta bile sizin bütün isteklerinizi karşılayacak alanları, dolap çeşitliliği ile renk ve konfor derinliğini yaratabilir.
Kaliteli üreticilerde bütün tasarımlara uygun ve mutfaklardaki değerli boşlukların atıl kalmasını önleyecek boyutlarda dolaplar mevcuttur.Ayrıca dolap içlerinde her bir kareyi değerlendirebilecek zekice tasarlanmış bölmeler ve iç dolaplar da bu tür tasarımlara yardımcıdır.
Asma dolaplar nadiren kullanılır malzemelerin en üste yerleştirileceği gibi tavana kadar uzatılabilir.Kaşıklık, küçük ev aletleri, baharatlık gibi asma ve yer dolapları arasında kullanılabilecek özel dolap ve donanımlar kullanılabilir.Baza ayak boşluklarının arası çekmece ve yerden ısıtıcı gibi donanımlarla değerlendirilebilir.
Jilet tipi aspiratörler de kısıtlı mekanlar için ideal çözümdür.Tezgah altı buz dolapları v.b.g. çözümler size avantaj sağlayacaktır.Dört göz yerine iki gözlü ocak, tezgahınızı büyütürken ayna görünümlü cam üst dolap kapakları ile beyaz ve pastel veya açık renkli ahşap dolap kapakları mekanınıza derinlik katacaktır. Tezgah renginiz de orta karar bir kontrastlık içinde kapak renklerinden biraz daha koyu olsun yeter.Yer korosu seçimlerinizde ise daha kuvvetli kontrast seçimlere gidebilirsiniz.

Su taşkınları
Taşma nedeniyle sudan etkilenmiş bir mutfağın özürlerinin giderilmesi mümkün müdür?...
Eğer su taşkını çok ciddi ve fazla değilse nem , yalnızca bazaları, "yani yer döşemesi ile yer dolapları arasında kalan ve dolap altı boşluklarını kapatan parçaları" ve yer döşemesini etkileyebilir.Önce yerdeki suyu ve nemi alınız ve yeri kurulayınız.
Bazaları yerlerinden çıkarınız ve dolap altlarının havalanmasını sağlayınız.Eğer bazalar şişme belirtileri gösteriyorsa, mutfağı yaptırdığınız kuruluştan yenilerini isteyiniz.Bu konuda bir diğer seçenek de mutfağınızın modeli ile uyumlu laminat malzemeleri kullanılmasıdır.Eğer su ve nem elektrikli ev aletlerine ulaşmışsa onları kullanmadan önce elektrikçiye kontrol ettiriniz.Her ne olursa olsun bu gibi durumlarda mutfağınızı kullanmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olunuz.
Eğer sigortanız varsa sigorta şirketleri bu gibi zararları karşılarlar ve normal olarak hasarlı eşyalarınızın değişmesinde size katkıda bulunurlar.Ancak, bu büyük olasılıkla sadece hasar görmüş yer dolapları için olacaktır.Asma dolaplar için değil.Bu durumda da alt ve üst dolaplar arasında bazı uyum sorunları çıkabileceğinden, yenileme sırasında bunu dikkate alınız.Yine mutfağınızı yenilerken ilerde olabilecek yeni taşkınlara karşı sudan etkilenmeyecek yer döşemelerini tercih ediniz ve yer
dolap ve elektrikli ev aletleri ile prizlerini taşkından zarar görmeyecek yüksekliklerde konumlandırılmasına dikkat ediniz.

Eviye Bakımı
Çay, kahve v.b.g. şeylerden lekelenen eviyenin lekelerinin giderilmesi yolu var mıdır?
Eviyenizi daima ılık sabunlu suyla siliniz. Suyu kireçli olan yörelerde su birikintileri zaman içinde eviyenin üzerinde kireç kalıntıları bırakabilir.Bunları gidermek için limon veya sirke kullanmanızı öneririz.
Eğer lekeler eviye çukuru içine iyice yerleşmişse, bu bölgeyi 1 ölçek çamaşır suyu veya biyolojik çamaşır tozuna karşı, 10 ölçek suyla 30 dakika süreyle ıslak tutun, silin, ardından da iyice durulayınız

Tezgah Bakımı
Granit tezgahtaki leke ve çizikleri nasıl giderebilirim?
Burayı tıklayarak veya " Bakım ve Onarım" bölümümüzü ziyaret ederek granit tezgahınızla ilgili sorularınızı yanıtlarını alabilirsiniz.
Bu bölümde aynı zamanda mermer ve akrilik esaslı tezgahların bakımı ile de ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
Laminat yüzeyli, sıcak bir tencereyle ufak bir kısmını yaktığım tezgahımın bu özrünü giderebilir miyim?
Ufak ve az yanmış bölgeleri bulaşık kremi gibi hafif aşındırıcılarla temizleyebilirsiniz.Bunun dışında çok yanmış bölgeler için mutfağınızı yapan kuruluşa veya tezgah yapan bir firmaya başvurunuz.

Elektrikli Ev Aletlerinin Konumlandırılması
Ocağın üstüne ve yanına denk gelen dolaplar ile tezgahın ısıdan etkilenmemesi için ocak ile aspiratör dolabı arasındaki yükseklik ile ocak ile tezgah kenarı arasındaki mesafe ne olmalıdır?
Elektrikli ocaklar için bu konuda zorunlu ve uyulması gerekli bir yasa veya kural yoktur. Nasıl ki; ocağın üstüne bir tencere koyduğumuzda tencere saplarını tencerenin sağında veya solunda yanacak bölümlerden uzak bir konumda ve ocağın önünde hareket eden kişilerin tencere saplarına çarpmamalarını da sağlayarak yerleştiriyorsak, ocağın üstüne dolap koymamaya çalışın.Koyacaksanız; dolabı, ısının ve buharın dolabın gövde ve kapak malzemelerini fazla etkilemeyeceği 80, 90 cm gibi yükseklikte konumlandırın.
Gazlı ocaklar için de yukarıdaki anlattıklarımız aynen geçerli olup, yine zorunlu ve uyulması gerekli bir kural yoktur. Ama kolayca tutuşabilir malzemelerin gazlı ocağa yakınlığı ile ilgili kurallar kuşkusuz vardır.Örneğin; sadece dolap ve kapak malzemeleri değil, üzerinde yağ birikmiş metal aspiratör filitresi bile gerekli önlemler alınmadıkça tutuşabilir ve yanıcı bir malzemeye dönüşebilir
Montajı yapan ve/veya yaptıran kişinin ocak ile dolaplar arasındaki mesafeleri çok iyi ayarlaması gerektiği gibi dolap ve ocak üreticilerinin her ikisi de bu normları önceden saptamalıdırlar.Bu nedenle daha önceden gerekli testleri yapmalı ve uygun normları montaj talimatları içine koymalıdırlar.Bu talimatlardaki norm bilgileri modelden modele değişebilir veya eski bir ocak olması gibi bir nedenle talimat bulunamayabilir.Bu durumda da yukarıda uyardığımız gibi ocak ile aspiratör arasındaki yüksekliği 80 cm.den az ocak ile tezgah kenarları arasındaki mesafeyi de 5 cm.den az tutmayın.
Şunu da unutmayın ki; bütün bunları mutfağınız tasarlanmadan ve montaja hazır hale gelmeden önce belirlemelisiniz.Baca çıkışlarını da bu normlara koşut olarak belirlemelisiniz.Zaten bunlar bilinmeden mutfağınızın bu bölümünü tasarlamanız mümkün değildir ve mutfağı satın alacağınız kuruluş bu bilgilere sahip olmalıdır.Eğer bu bilgilere sahip değilse mutfağınızı buradan satın alma kararınızı bir kere daha gözden geçirmenizde yarar vardır.
Ayrıca gazlı ocaklarınızı satın alırken alevin sönmesi halinde gazın yayılmasını beklerin hemen yanında bulunan termostatik uyarıcılar ile gazı keserek önleyen, modelleri tercih etmeyi unutmayın.

Ocak ve ızgarada dikkat edilecekler
Çağdaş elektrikli ev aletleri yüksek ısıda, çabuk pişirme ve ısıyı uzun müddet koruma yeteneklerine sahiptirler.Bundan doğabilecek hasarları önlemek için üretici talimatlarını izleyiniz ve aşağıdaki kurallara uyunuz.
Tencerenizi ocağın uygun büyüklükteki bölümüne ortalayarak yerleştiriniz.Taşan tencere tabanları izdüşümündeki bölgeleri sarartabilir.İki göze denk gelen çok büyük tencerelerde iki gözü birden yakmayınız.

Akrilik esaslı tezgahlar için Bakım Onarım
Mutfağın kendine özgü koşullarından dolayı mutfağın en fazla hırpalanan bölümü tezgahlardır.Bu bölümde akrilik ve granit tezgahların bakımı ve onarımı ile ilgili bilgiler vereceğiz.

Montaj sonrası akrilik tezgah bakımı
Akrilik esaslı tezgahlar yarı mat görünümlü malzemeler olmakla beraber kullandıkça daha düzgün, daha ipeksi ve parlak bir görünüm kazanırlar.Bu nedenle montajdan hemen sonra, adeta kendi kendini yenileyen parlaklığa ve temiz görünüme kavuşmak için ilk birkaç ay ayda bir veya iki kere tezgahınızı yumuşak bezle ve aşındırıcı olamayan bulaşık kremleriyle temizleyin ve kurulamayı kağıt havlu veya yine yumuşak kuru bir bezle yapın.

Akrilik tezgah ve eviye temizliği
Tezgah üstüne dökülen sıvılar akrilik tezgah malzemelerinin içine sızmamakla beraber, döküleni hemen temizlemek en iyisi ve doğrusudur.Sadece amonyak esaslı yüzey temizleyici ve sıvı bulaşık deterjanlarını kullanınız.Tezgah üstünü ve eviyeyi her zaman olduğu gibi nemli bezle ve temizleyici malzeme ile birlikte siliniz, iyice durulayınız.
Eğer herhangi bir lekeyi almak istiyorsanız yumuşak bir bezle yavaş ve dairesel hareketlerle silip kurulamadan önce bir bulaşık deterjanını ıslatılmış leke üzerine dökünüz ve birkaç dakika bekleyiniz.
Eviyenin içinin temizliği için, haftada iki defa eviyenizi ılık suyla doldurun 2 çay kaşığı temizlik kremi ekleyip birkaç saat veya bir gece bırakın.

İnatçı leke ve kirler
Özellikle alüminyum ve döküm tencere ve tavaların altları akrilik tezgahlarda iz bırakabilir.Şarap, çay, kahve, bitkisel yağlar ve yiyecek artıkları ve yemek hazırlama esnasında oluşan lekeler de akrilik tezgah ve eviyede iz bırakabilir.Kireçli suların bıraktığı su lekeleri de buna dahildir.
Bütün bunları gidermek için yumuşak sıvı deterjan kullanınız.Plastik esaslı zımpara türü leke sökücü süngerlerden kaçınınız.Bu tür süngerli malzemeleri ancak gerçekten kalıcı lekeler ve derin ciddi çizikler için kullanınız.(Bu işlemi de ıslak süngerinizi krem bulaşık deterjanı ile kullanarak hafif dairesel hareketlerle yapıp, yukarda anlattığımız gibi montaj sonrası parlatma işlemlerini geçiniz.Ancak bu tür bakımları gerekirse ilgili tezgah firmasına yaptırınız veya size yardımcı olabilecek kuruluşlar için lütfen burayı tıklayınız.)
Eğer kireçli su eviye sifon ağzı veya muslukta kireç lekesi bırakmışsa standart kireç çözücü kullanınız veya üreticinin yönergesine uyunuz.Bunun dışında bunların günlük temizlikleri için sirkeli su veya limon kolonyası da kullanabilirsiniz.

Hasarların önlenmesi ve giderilmesi
Isı
Yukarıda anılanlardan daha çok, ısı nedeniyle oluşabilecek hasarları önlemek için;
Sıcak tencere ve tavalarınızı asla tezgah üstüne ve eviyenizin içine koymayınız veya daima lastik ayak veya lastik tabanlı nihale üstüne koyunuz veya ocağın üstünde soğumasını bekleyiniz.
Eğer sıcak tencere veya tavanızı eviyenize koymak zorundaysanız altına mutlaka ısı önleyici bir koruyucu koyunuz veya en iyisi eviyenin içine birkaç parmak su doldurduktan sonra sıcak tencere veya tavanızı eviyenin içine bırakınız.
Kaynayan sıvıları doğrudan eviye içine dökmekten kaçınınız, zorunlu hallerde soğuk suyu açarak beraber dökünüz.

Çizikler
Akrilik tezgahların kullanımında hafif çizikler oluşabilir.
Ara sıra olan ve özellikle koyu renkli tezgahlarda kendini hemen belli eden ve bu yüzden bu renk tezgahlarda daha fazla dikkat ve özen isteyen hafif çizikler montaj sonrası bakımda tarif edildiği gibi giderilebilir.
Ancak, akrilik tezgahlar üstünde asla bir şey kesmeyiniz bunun için daima bir ekmek kesme tahtası kullanınız.

Kimyasal Lekeler
Akrilik tezgah üstüne kazayla dökülen ve metil klorid esaslı temizleyiciler, boya sökücüler, fırça temizleyiciler, pas gidericiler, aseton, lavabo açıcılar tezgahın hasar görmesini önlemek için ıslak ve nemli bir bezle hemen temizlenmelidir.Tırnak cilası lekeleri için aseton içermeyen leke sökücüler kullanılıp nemli bezle alınabilir.
Ancak uzun süredir sezilemeyen belki de bir yerlerden sızan kimyasal etki altında kalmış lekeler için bir servise başvurunuz veya burayı tıklayınız.
Ne olursa olsun umutsuzluğa düşmeyin!
Bunlardan daha ağır bir hasar olsa da veya tezgahınızın birkaç yıl sonra ilk günkü gibi temiz ve bakımlı görünmesini istiyorsanız burayı tıklayınız.
Akrilik tezgah hasarlarının çoğu onarılabilir ve orijinal hijyenik yüzey yeniden oluşabilir.

Doğal Granit Bakım ve Montajı
Granit en eski, en sağlam en çok aranan inşaat malzemelerinden biridir.Geleneksel olarak, granit hem mimarlar hem de mühendisler tarafından devamlı ve değişmeyen renk ve dokusuyla, yıpranmaktan uzak yapısıyla en çok arzulanan ve istenen malzemelerden biridir.
Granit her çağda kullanılmış ve kullanılan, eskimeyen bir malzemedir.
Granit sanayi, yeni mimari tasarım ve isteklerine teknolojisini geliştirerek kendini korumaya devam etmekte, ayrıca bu teknolojik gelişmeler maliyetleri azalttıkça da malzemeye talep artmaktadır.
Granit volkanik bir taştır ve yer kabuğunun diplerindeki erimiş magmanın , milyonlarca yıl yavaş yavaş kristalize olmasıyla deprem ve erozyonlar sonucunda yeryüzüne çıkmıştır.
Granitin ana mineralleri guartz ve feldspat ile amfibole, piroksen ve mika gibi ikincil minerallerdir.Bu minerallerin dağılımı ve yoğunluğuna göre granitin rengi oluşur.Granitin içindeki silika (çakmak taşı) en fazla %70 olmalıdır.

Granit aşağıdaki karakteristik özelliklere sahiptir.
1. Görünür hiçbir ek yeri yoktur ve özel aparatlar olmaksızın üzerinde çalışılamaz,
2. İleri düzeyde parlama yeteneğine sahiptir,
3. Her türlü hava koşuluna son derecede dayanıklıdır.

Hasarlardan Koruma
Granit tezgahı korumak için aşağıdaki koşullara dikkat edilmelidir.
Kenarlardan parça kopmasına neden olacak darbelerden kaçınmalıdır.
Üzerinde ekmek kesme tahtası olmadan bir şey kesilmemelidir.
Sert darbelerden kaçınmalıdır.
Üzerine aşırı sıcak gereçler bırakılmamalıdır.
Yerleştirilmiş konumu dışında hareket ettirilmemelidir.
Granitin üstünde, formik asit, hidroflorik asit , nitrik asit, sülfürik asit, fosforik asit ve hidroklorik asit dahil hiçbir asitli malzeme bırakılmamalıdır.
Granit çizici, zımpara etkisi yapan malzemelere silinmemelidir.Onun yerine çizici olmayan doğal arap sabunu v.b.g. malzemelerle ılık suyla silinip güderi veya benzeri malzemelerle kurulanmamalıdır.Polish ?



Leke Giderme
Granitin üzerindeki şarap, kahve, meyve suyu lekelerini doğal leke gidericilerle giderebilirsiniz.

Kaynak: muder.org
 
Cevap: Mutfağınızı güzelleştirmenin yolları

saol aynilim ellerine sağlık
 
Geri
Üst