Mutfakta Su Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Mutfakta Su Tasarrufu Yapmanın Püf Noktaları
su tasarrufu ile ilgili, su tasarrufu, mutfakta tasarruf yöntemleri


Sevgili melekler, yapılan ölçümler evlerde tüketilen suyun yaklaşık % 10'unun mutfakta tüketildiğini gösteriyor. Bu bilgi dikkate alındığında bazı konulara dikkat ederek mutfakta oldukça ciddi miktarlarda su tasarrufu yapmak mümkün. Öğrenmek istiyorsanız, lütfen makalemizi dikkatle inceleyiniz...


mutfakta-su-tasarufu.jpg



Dakikada bir damla su sızdıran bir musluğun yılda boşa akıttığı su miktarı 12. 500 litreye denk geliyor. Mutfakta su tasarrufu yapmak için aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekiyor.

- Kirli kaplarınızı elle veya bulaşık makinesinde yıkamadan önce su dolu leğende ıslatınız ve kirleri gevşetin. Kirli kapları akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğen içindeki su ve deterjan yardımı ile bulaşıkların kirlerini çıkardıktan sonra musluğu yavaşça açarak çalkalama ve durulama yapın.


Düşük akımlı musluk kullanın

- Normal musluklarda dakikada 8-27 litre su tüketilirken düşük akımlı musluk kullanarak su tüketimi yarı yarıya düşürülebilir. Bu musluklara takılan aparatlar pahalı değil.

- Muslukların su damlatmasını önleyin. Dakikada 50-100 damla su akıtan bir musluktan ayda 750-1500 litre suyun ziyan edildiğini unutmayın.

- Sebze ve meyveleri akar musluk suyu ile yıkamayın. Leğenin yarısına kadar su koyun. Sebze ve meyveleri suya koyduktan sonra musluğu yavaşça açınız ve hızlıca yıkamayı yapın.

- Kirli kapları elinizle yıkarken önce kaba kiri fırça ile çıkartın. Leğene ılık/soğuk suyu ve deterjanı koyup deterjanı da köpürttünüz ve musluğu yavaşça açıp kapları hızlıca yıkayınız. Sonra aynı leğene temiz ılık/soğuk su koyarak temizlenmiş kaplarınızı çalkalayınız.

- Akan musluk suyu ile kaplarınızı durulamayınız. Böylece günce 30-60 litre su tasarruf edilmiş olur.


Suyu sürahiden için

- İçme suyu olarak akan musluk suyu yerine sürahi veya buzdolabına konmuş suyu kullanınız.

- Çoğu yiyecekleri pişirmek için az su kullanınız. Pişirdiğimiz kabın kapağı kapalı olmalıdır. Aksi durumda çoğu vitaminlerin ve minerallerin kaçmasına neden olur. Ekstra pişirme için yakıt sarfiyatı olur.


Gıdaları eritmek için su kullanmayın

- Buzluktaki yiyeceklerin ve diğer donmuş gıdaların buzunu eritmek için su kullanmayınız. Bu tür gıdaların buzlarını buzdolabının alt gözünde bir gece bekleterek çözebilirsiniz.

- Evlerde suyun yüzde 35 banyoda, yüzde 30 tuvalette, yüzde 20 çamaşır ve bulaşık yıkamada, 10yüzde yemek pişirme ve içme suyu ve yüzde 5 temizlik amacı ile kullanılmaktadır.

- Musluklardan sıcak su sızıntısı fazla su kullanımı ve enerji israfı demektir.
 
Geri
Üst