Mutluluk Veren Vitamin

T

TİTAN

Forum Okuru
Mutluluk Veren Vitamin
mutluluk veren vitamin, nedir, hangisi, faydaları, öneriler, ile ilgili bilgiler burada melekler


d vitamini-338.jpg




Sevgili melekler,
Size göre insanı mutlu eden neşe veren vitamin hangisidir?D Vitamini! Evet yanlış okumadınız.Yapılan araştırmalar bu sonuca ulaşılmasını sağlamış.Peki D vitamini hakkında diğer bilgiler neler,öğrenelim..

D vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?


Başlıca D vitamini kaynağı güneştir. Besinler arasındaki D vitamini kaynakları ise şöyle sıralanabilir:
Somon, ringa ve uskumru gibi yağlı balıklar ve balık yağı
Tereyağı, peynir
Yumurta sarısı
Süt
Karaciğer




D vitamininin yararları
D vitamininin en büyük etkisi kemikler ve dişler üzerindedir. Bu vitamin, kalsiyum ve fosfor emilimini düzenleyerek kemiklerin ve dişlerin güçlenmesini sağlar, raşitizmi (kemik zayıflığı) önler. Kalsiyumla birlikte kemik gelişimini kontrol eder. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda D vitamini ihtiyacını karşılamak önemlidir.
İnce bağırsaklarda kalsiyum ve fosforun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkili olur.
Sindirim sistemine iyi gelme özelliği bulunan D vitamini, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Kaslar için de yararlı olan D vitamini, ameliyatlar sonrası oluşabilecek kas kasılmalarını önlemeye yardımcıdır.
Tiroit fonksiyonları ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
Böbrek hastalıklarında düşük kan kalsiyumu seviyesini düzenler.
D vitamininin beyindeki serotonin üretimini etkileyerek bu oluşuma yardımcı olabileceği düşünülüyor. D vitamini ayrıca stres ve yorgunluk karşıtı etkisi bulunan magnezyumun emilimine de yardımcı oluyor. Dolayısıyla D vitamini ruh durumuna iyi geliyor, mutluluk veriyor.




Kansere karşı D vitamini
Uzmanlar, kanser hücrelerinin normal haline dönmesi için D vitamininin büyük önem taşıdığını düşünüyor. Araştırmalar, lösemisi veya tümörü olan hayvanlarda D vitamininin, yaşam umudunu yüzde 30 ila yüzde 50 oranında artırdığını gösteriyor. Diğer kanser oluşturan tümörlerin de oluşumu ve boyutları D vitamini ile azaltılıyor.


Çalışmalar, güneşli ülkelerde veya D vitamini yönünden zengin bir beslenme uygulayan toplumlarda belli kanser türlerine çok daha az rastlandığını gösteriyor. belirtiliyor. Yüksek UV ışınlarına maruz kalınmasına rağmen bu ülkelerde deri kanserine de daha az yakalanılıyor.




D vitamini eksikliğinde vücutta neler olur?
D vitamininin yetersizliği, kemik ve diş yapısının bozulmasına, kemiklerin gücünü ve sertliğini kaybetmesine neden olur. Diş çürümesi, huzursuzluk, uyku bozuklukları da D vitamini eksikliğine bağlı olarak oluşabilir. D vitamini eksikliği ayrıca “osteomalazi” hastalığının oluşmasına yol açar. Bu hastalık, kaburga kemiklerinde, omurganın alt kısmında, leğen kemiğinde ve bacaklarda şiddetli ağrı görülmesi; kas zayıflığı, kemiklerde kırılganlık ve spazmlar yaşanması şeklinde gelişir.


Çocuklarda D vitamini eksikliği ile oluşan hastalık, "raşitizm"dir. Raşitizm, kemik eğriliği hastalığıdır. Bacaklarda x veya o şeklinde çarpıklık oluşur. Çarpık bacakların dışında, kemik veya eklem yerlerinde deformasyonlar, diş gelişiminde gerilik, kaslarda zayıflık ve yorgunluk meydana gelir.




D vitamini fazlalığında vücutta neler olur?
Her şeyi kararında almak yerindedir. D vitamininden de çok fazla alındığı takdirde mide bulantısı, kusma, ishal, iştahsızlık, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliği, baş ağrısı, kılcal damarlarda deformasyon, hatta ölümler görülebilir.


Bebeklerde D vitaminine yüklenilmesi sonucu aşırı kalsiyum birikmesi, fiziksel ve zihinsel gerilik oluşabilir. Çocuklarda ise kemik gelişimini zamanından önce durdurarak boyun kısa kalmasına neden olabilir.




Güneşten D vitamini nasıl alınmalı?
D vitamini eksikliği görülmemesi için her gün ortalama 20-30 dakika güneşlenmek gereklidir. Çünkü vücut, güneş ışığının deriyle teması sonucunda, ihtiyacı olan D vitamininin büyük bölümünü üretir.


Güneşlenme mutlaka açık havada yapılmalıdır. Ancak güneşlenmenin dozunu kaçırmamak önemlidir. Zira yaz mevsimi boyunca üç hafta güneşlenmek, vücudun 6 aylık D vitamini ihtiyacını karşılar.

 
Geri
Üst