Namazda esneyince ne yapılmalıdır

büşra.shid

Yeni Üye
Üye
Namazda esneyince ne yapılmalıdır
namazda esneyine ne yapılır namazda esnemek hakkında namazda esneyince yapılacaklar hakkında tüm bilgiler burada melekler
Namazda esnemek şeytanın vesvesesi olduğu gibi Allah'ın hoşnut olmayacağı bu durumda yapabilmemiz için bize kolaylıklar da verilmiştir dinimizde.Hadis"Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız, müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz"(Buhari, İlim, 11, Megazi, 60; Müslim, Cihad, 4) diyor.Dinimiz kolaylıklar dini ve bakın bakalım melekler namazda esneme durumunda ne yapmamız gerekiyormuş..


namaz%20nedir-66.jpg



Namazda esnemek esnasında ağzımızı hangi elimizle kapatmalıyız? Normal zamanlarda esnerken ağzımızı sol elle, fakat namaz içinde esnerken sağ elle kapatmalıyız diye duymuştum?


Namazda esnerken ağzını tutmak da âdâbdandır. Ağzını tutmak, dişleri dudakları arasında sıkmakla olur. Bu şekilde esnemeyi engellemek mümkün değilse, kıyamda sağ elin tersini, sair rükünlerde de sol elini ağzına kor. Böylece esnemeyi gizlemeğe çalışır.


Hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur:


"Cenâb-ı Hak aksırmayı sever, esnemeyi ise kerih görür. Esneyen kimse elinden geldiğince ona mâni olmaya çalışsın, hah hah diye ses çıkarmasın." Diğer bir rivayette de: "Elini ağzına koysun." denilmiştir. (bk. Buhârî, Edeb 125, 128, Bed’ül-Halk 11; Müslim, Zühd 56, (2994); Ebû Dâvud, Edeb 97, (5028); Tirmizî, Salât 273, (370), Edeb 7, (2747, 2748).)


Esnemek hakkında ben kendimden bazı bilgiler vermek istiyor size.Esnemenin bulaşıcılığı malum herkesçe bilinir ve ilk çağda insanların uyuması için tabir yerindeyse toplu esneme yapılırmış :) ilginç değil mi? Bizde daha ne ilginç bilgiler var melekler,faydalanabilmeniz dileğiyle :)
 
Geri
Üst