Nasıl gurme oLunur?

Moss

Üye
Üye
Nasıl gurme oLunur?
gurme ne demek nasıl gurme olunur nasıl olunur nasil şef
Ağzı olan herkes gurme olabilir :)





Ülkemiz, yemek konusunda hiçbir bilgiye sahip olmadan hatta yemek yapmayı bile bilmeden gurme ilan edilip, çeşitli basın kuruluşlarında yemek konusunda ahkâmkesen insanlarla dolu. Demek ağzı olan herkes sadece konuşmuyor, gurme de olabiliyor...
Ülkemizde bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlardan, mutfak konusunda da yeterince var. “Yemek pişirmeyi bilmeyenler yemek konusunda yazamaz, yazmamalı. En azından mutfak şefinin yaptığı işe saygı göstererek, bir şefi ve Mutfağı’nı değerlendirmemeli. Türk mutfağına daha fazla ilgi gösterilmeli, Türk şeflere ilgi artmalı...” Benim de bugüne dek defalarca altını çizdiğim bu sözleri, geçtiğimiz günlerde bir gazetenin mutfak yazarı kaleme almıştı. Ona, bu konudaki hassasiyetinden dolayı teşekkür ediyorumve bugünkü yazıma çok tartışılan ‘gurme’ kelimesinin anlamı ile başlamak istiyorum.


‘TATBİLİR’ ANLAMINA GELİYOR
Gurme sıfatı; tatbilir, yiyeceklerin ve içeceklerin farklı çeşitlerinin tatlarını birbirinden ayırabilen, yemek kültürü yüksek, yeme-içme adabına hakim, sadece yemeyi değilmutfak işlerini de bilen kişilere yakıştırılıyor. Türk Dil Kurumu ise gurme yani tatbilir kelimesini, ‘Malzemesinden pişiriliş veya yapılış yöntemine kadar özenle hazırlanmış yiyecek veya içeceklerden anlayan kimseye verilen sıfat’ olarak açıklıyor. Şimdi lütfen bir düşünelim; yemek yapmayı bilmeden ya da yapılan yemekte kullanılan ürünleri tanımadan, sadece tatmak sureti ile yemek değerlendirmesi yapabilmek mümkün mü?



BİRÇOK MEZİYET BULUŞMALI
Gurme sıfatının tarifine göre, birkaç meziyet bir arada olmalı. Yiyeceklerin ve içeceklerin tatlarını birbirinden ayırabilmek için geniş bir ürün bilgisine sahip olmalısınız. Mesela hepsi aynı aileden olan kekik, gin, zahter ve taş kekiği gibi ürünleri ayırt edebilmeniz için bütün bu ürünleri denemiş olmalısınız. Yemek kültürünüz yüksek olmalı
yani ya akademik çalışmaların içinde bulunmalısınız ya da araştırmacı kimliğiniz olmalı. Ulusal ve uluslararası düzeyde kabul görmüş restoran kültürünü bilmeli, yeme-içme görgüsüne sahip olmalı, pişirme tekniklerini ve hangi ürünü nasıl kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz. Yemeğinizin tabaktaki sunumunun estetik bir yönü bulunmalı.
En önemlisi de; bumeziyetleri deneyimleyecek kadar tecrübeniz olmalı.



HATIRLI DOSTLAR DEVREDE
Gazetelerde yazı yazanların ya da televizyonlarda boy gösterenlerin yüzde 90’ına, “Hakkında yorum yaptığınız yemeklerde kullanılan ürünleri tanır mısınız?”, “Mutfak konusunda akademik kariyeriniz varmı?”, “Mutfak konusunda araştırma yapıp sonuçlarını kitap haline getirdiniz mi?”, “Yemek yapabilir misiniz?, “Ülkemizde nerede, ne yetişir bilir misiniz?”, “Ülkenizdeki yerel ürünleri tanır mısınız?” ya da “Yemeği oluşturan ürünlerin kaliteli olup olmadığını anlayabilirmisiniz?” diye sorun. Sorarken de, bir gurmenin bu soruların sadece birine değil, hepsine birden cevap verebilir nitelikte olması gerektiğini unutmayın.
Sormazlarmı bunlara yanıt veremeyen adama, “Nasıl yazıyorsun, nasıl gurme sıfatı aldın?” diye. Cevabı ben vereyim; onların bilgileri değil, ahkâm kestikleri medya kuruluşlarında hatırlı dostları var.
 
Geri
Üst