Natural doğum altın saat nedir?

Uzman SühaN

Administrator
Natural doğum altın saat nedir?
Bizler, annede ya da bebekte vajinal doğuma engel bir durum yok ise her anne adayının vajinal yolla doğum yapmasıının en azından denemesinin doğru olduğuna inanıyoruz.

En azından her anne adayına bu şans verilmesi uygun olacaktır.

Tabi ki vajinal doğuma engel bir durum olduğu hallerde sezaryen ile doğum tercih edilmelidir.

Ancak doğumdan korkma, suyunun azalması, kordon dolanması, bebeğin eşinde kireçlenme gibi nedenlerle hemen sezaryene yönelmek doğru değildir. Çünkü doğuma doğru tüm gebeliklerde bebeğin suyu azalır, plasenta da kalsifikasyon görülür. Kordonun 1 kat varlığı çoğu kez doğuma engel değildir. Üzerinde yer alan jel sayesinde boyundan kayacak ve soruna neden olmayacaktır.



n.jpg


Bizler, gebelik oluştuğunda doğuma yaklaşırken takibini yaptığımız anne adaylarına “normal doğum mu? sezaryen mi? ” sorusunu sormak yerine hedefimizin normal vajinal yolla doğum olduğunu ifade etmekte, sezaryen ile doğumu ancak tıbbi gereklilikler halinde tercih ettiğimizi belirtmekteyiz.

Tabi ki normal vajinal yolla doğum yapmayı kesinlikle düşünmeyen bir anne adayına bu konuda baskı uygulayamayız. Çünkü normal doğum 10 12 saat sürebilen anne adayının güçlü, sabırlı, soğukkanlı, bilinçli olmasını gerektiren bir süreçtir.

Maalesef birçok anne adayı küçük yaşlardan itibaren doğumu bir tabu olarak görmekte ve korku duymaktadır.

Korkunun en büyük nedeni bilgisizlik ve insanın kendini neyin beklediğini bilememesidir.

Hepimiz bilmediğimiz şeyden korkarız.

Bu nedenle anne adayı, doğumunda sorumluluğu alacak doktorunu tanımalı, güven duymalı, her zaman yanında olacağını hissetrmelidir.

Bunun yanısıra anne adayı, hastaneye ilk başvuruda neler yapması gerektiğini, nerede kalacağını, doğumhaneyi tanımalı, takiplerinin nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olmalı ve doğumdan önce kadın doğum, pediatri, anestezi ekibi ile tanışmalıdır.

Doğumlar mutlaka tam teşekküllü, acil durumda anneye ve bebeğe müdahale edebilecek hastanede yapılmalıdır.

Hastanenin her an göreve hazır ameliyathane anestezi ve pediatri ekibi olmalı ve yenidoğan ve erişkin yoğun bakım ünitelerine sahip olmalıdır.

Yenidoğan ünitesinde, alanında deneyimli yenidoğan uzmanı bulunmalıdır. Açıktır ki bebekleri yaşatanlar tek başına cihazlar değil, o cihazları kontrol eden yenidoğan uzmanlarıdır.

Doğum takibinde acil bir durumda dakikalar içinde anne adayı sezaryen’e alınabilmelidir.

Doğum sürecinde hastaya hareket imkanı verilmeli, hareketleri sınırlanmamalı, yatağa bağlı kalmamalıdır. Yanında eşi ve isteği bir yakını olabilir. Gereksiz kalabalıkların bu süreçte anne adayına katkısı olmayacaktır.

Doğum sürecinde bizler mümkün olduğunca az jinekolojik muayeneyi tercih ediyoruz. Muayeneler sadece hastanın hekimi tarafından gerçekleştirilmekte, doğumun aktif sürecinde hekim anne adayına hastane de sürekli eşlik etmnektedir.

Doğuma dakikalar kala doğumhaneye alınmakta son ana dek anne adayı eşi ile birlikte odasında takip edilmektedir.

Bu süreçte anne adayı odada dolaşabilir oturabilir duşa girebilir.

Ağrıya sancıya dayanamadığını anladığı zaman epidural anestezi uygulanarak ağrılar dayanabileceği seviyeye indirilmektedir.

Süreç esnasında gerekli değilse suni sancı verilmemekte serum takılmamaktadır.

İlk başvuru anında kan testleri için örnek alınır, lavman yapılır.

Doğum sürecinde birşeyler yiyip içme bebeğin ve anne adayının durumuna göre belirlenmektedir.

Doğuma 5 -10 dakika kala anne adayı eşi ile birlikte doğum salonuna alınmaktadır.

Doğum sürecinde doğumu kolaylaştırıcı egzersizler ve jeller kullanılmaktadır.

Doğumhanede gerekmedikçe epizyotomi denilen kesi yapılmamakta, doğum gerçekleşir gerçekleşmez bebek annesinin göğsüne bırakılmaktadır.

Babaya bebeğinin kordonunu kesme şansı verilmektedir.

Babanın doğuma eşlik etmesi, AİLE’nin temellerinin güçlü atılmasında önemli bir role sahiptir. Bebeğini dünyaya ne zorluklarla getiren o zamana kadar eşi olan kişi artık bebeğinin annesidir aynı zamanda. Evliliklerde çok önemli olan saygı ve değer verme unsuru bu şekilde güçlü bir şekilde oluşmaktadır.

Golden hour- Altın Saat uygulaması ile Anne- Baba – Bebek doğumdan sonraki ilk bir saatte yalnız başbaşa kalırlar.Bu bir saat gelecekte AİLE kavramının oluşumunda çok önemlidir.

Doğum esnasında kendiliğinden oluşan yırtıklar estetik olarak tamir edilmekte, gerekli kontroller sonrası anne tekrar odasına alınmaktadır.

Doğumdan sonra anne ayağa kalkar, istediği herseyi yiyebilir içebilir, duşunu alabilir. Bebeğini kucağına alıp rahatlıkla emzirebilir. Bakımını yapabilir.

Normal doğumu denemek bile başarıdır. Doğum, sonuçta sezaryen ile gerçekleşse dahi mutlaka faydası olacaktır.
 
Geri
Üst