Neden bebeğimiz olmuyor ? Neden hamile kalamıyorum ?

Uzman SühaN

Administrator
Neden bebeğimiz olmuyor ? Neden hamile kalamıyorum ?
İnfertilite, kontrasepsiyon kullanılmadığında düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebe kalmada güçlük anlamına gelir.Hem erkeklerde hem de kadınlarda infertilite nin çeşitli nedenleri vardır. Ancak, 4 çiftin 1 inde infertilite için hiçbir sebep bulunmamaktadır.10 vakadan 4 ünde, hem erkek hem de kadında problemler bulunur. İnfertilitenin bazı nedenleri diğerlerine göre daha kolay tedavi edilir.Doktorlar, düzenli cinsel ilişkiye rağmen, bir çift bir yıl sonra gebe kalmamışsa, genellikle bazı testler isterler.


kadinlarda-kisirlik-nedenleri-tedavisi.jpg






Herkes, kimyasallara ve kirleticilere uzun süre maruz kalmanın, farklı sağlık koşullarına neden olabileceğini biliyor. Kimyasalların solunması, astım, üst solunum yolları ve hatta akciğer kanseri gibi konularla ilişkilendirilmiştir.Ancak, bu tür kimyasallara maruz kalma - ki bunların çoğu ortak ev temizleyicileri ve kozmetik ürünlerinde bulunur - üreme sistemini de etkileyebilir. Çeşitli kimyasallara, kirletici maddelere ve böcek ilaçlarına uzun süre maruz kalmanın bir çiftin üreme yeteneğini azaltabileceğini gösteren kanıtlar vardır.


Yumurta üretilmemesi (yumurtlama), 4 çiftte 1 inde problemin sebebidir. Bazı kadınlarda bu kalıcı bir problemdir. Bazılarında sadece zaman zaman olur: bazı aylar yumurtlama olur ve bazı aylar olmaz. Ovülasyon problemlerinin çeşitli nedenleri vardır. Menopoz dan sonra, kadınlar da adet kanaması durduğu gibi yumurtlamada durmaktadır. Menopoz 40 yaşından önce ortaya çıkarsa, erken yumurtalık yetmezliği olarak adlandırılır. Polikistik over sendromu (PCOS). Bu ayrıca aşırı tüylenmeye , akne ve dönem (adet) sorunlara neden olabilir ve aşırı kilolu olma (obezite) ile ilişkilidir. Hormon sorunları doğurganlık sorunlarına neden olabilir.Çok zayıf veya aşırı kilolu olmak. Bu, yumurtlamayı etkileyebilecek hormon dengesini etkileyebilir. Özellikle, anoreksiya nervoza olan kadınlar genellikle yumurtlamazlar.



Aşırı egzersiz (normal uzun mesafe koşuları gibi) ovulasyonu etkileyebilecek hormon dengesini etkileyebilir.Uzun süreli (kronik) hastalıklar. Kontrolsüz diyabet , kanser ve kronik böbrek hastalığı gibi ciddi kronik hastalığı olan bazı kadınlar yumurtlamayabilir.Bazı ilaçlardan bir yan etkikisi doğurganlığı etkileyebilir.Bazen buna neden olan ilaçlar arasında kemoterapi ilaçları bulunur.Bazı genetik problemler gibi yumurtalık ile ilgili diğer çeşitli problemler doğurganlık sorunlarına yol açabilir.


Hormonal dengesizliğe sahip olma: Hormon sistemindeki düzensizlikler (düzensiz adet siklusları veya kısa, uzun veya ağır dönemlerle karakterize) ovulasyonu etkileyebilir.Otoimmün bir bozukluğa sahip olmak: Lupus, diyabet, tiroid hastalığı ve romatoid artrit gibi hastalıklar doğurganlığı engelleyebilir.İlaç almak: Antidepresanlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler ve kronik hastalıkları tedavi etmek için kullanılan diğer ilaçlar geçici infertiliteye neden olabilir.Tütün veya alkol kullanma: Sigara içmek kadınlarda infertilite riskini artırabilir.


Mesleki veya çevresel tehlikelere maruz kalmak: Yüksek zihinsel strese, yüksek sıcaklıklara, kimyasallara, radyasyona veya ağır elektromanyetik veya mikrodalga emisyonlarına uzun süre maruz kalmak bir kadının doğurganlığını azaltabilir.Endometriozis, uterusun içinden uterus dışında, yumurtalıklarda, fallop tüplerinde, mesane ve / veya bağırsakta gelişen bir durumdur. Araştırmalar , kadın infertilitesinin yüzde 5 ila 30 unu oluşturduğunu göstermektedir.Kistler: Endometriyal kistler yumurtalıkların içinde büyüyebilir ve yumurta nınfallop tüpü tarafından serbest bırakılmasını önleyebilir.Zayıf yumurta implantasyonu: Endometriozis döllenmiş yumurtanın uterus duvarına yapışmasını engelleyebilir.


Durumun erken tespiti, başarılı kontrolünün ve doğurganlığın korunmasının anahtarıdır, bu nedenle doktorunuza aşağıdaki septomlar varsa bunları belirtin.

Ailede endometriozis öyküsü

Aşırı ağrılı adet dönemi

Son derece ağır adet akışı

Adet döneminde ishal veya ağrılı bağırsak hareketleri

Acı verici cinsi münasebet


Bazı vakalarda, endometriozisli kadınların ağrılı semptomları yoktur. Bu durumlarda, durum sadece laparoskopi denilen cerrahi prosedürle doğrulanabilir.Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tüberküloz, ektopik gebelik, diğer üreme sorunları ve tedavi edilmediği takdirde infertiliteye yol açabilmektedir.Hastalıkların yayılmasını önlemek için lateks prezervatif kullanın. Birden fazla cinsel eşi olan kişilerin en yüksek risk altında olduğunu belirtelim.


Folik asit , demir, çinko ve vitamin B-12 eksikliği doğurganlığı etkileyebilir. Bir vegan diyetinde olanlar dahil olmak üzere risk altındaki kadınlar doktora takviyeleri sormalıdır. Hem çok fazla hem de çok az egzersiz doğurganlık sorunlarına yol açabilir.Klamidya bir kadındaki fallop tüplerine zarar verebilir ve bir erkeğin skrotumunda iltihaplanmaya neden olabilir. Diğer bazı CYB ler de kısırlığa neden olabilir.Zihinsel stres, kadın yumurtlama ve erkek sperm üretimini etkileyebilir ve cinsel aktiviteyi azaltabilir.Ovulasyon bozuklukları , kadınlarda infertilitenin en yaygın nedeni olarak görünmektedir.


Aşırı aktif veya az aktif tiroid bezi hormonal dengesizliğe yol açabilir.Eğer prolaktin seviyeleri yüksekse ve kadın hamile değilse veya emzirmiyorsa, ovulasyonu ve doğurganlığı etkileyebilir.Kadınlarda yaşın ilerlemesi ile yumurta rezervinde azalma olur. Yaş doğurganlığı etkileyebilir.Polikistik over sendromu (PCOS) Yumurtalıklar anormal olarak işlev görür ve ovulasyon meydana gelmeyebilir .Bir çalışma, yüksek kolesterol düzeylerinin kadınlarda fertilite üzerinde bir etkiye sahip olabileceğini bulmuştur


Doğurganlık vakalarının yaklaşık yüzde 35 i erkeğe ait bir sorun. Sigara içmek spermin hareket etme yeteneğini bozar .Çok fazla alkol tüketmek spermin kalitesini ve miktarını, daha düşük testosteron düzeylerini etkileyebilir ve erektil disfonksiyona katkıda bulunabilir. Kokain ya da ağır esrar kullanımı sperm sayısını ve kalitesini yüzde 50 oranında azaltabilir.Ülser veya sedef hastalığı gibi bazı ilaçlar sperm üretimini yavaşlatabilir veya önleyebilir.Kurşun, kadmiyum, cıva, hidrokarbonlar, böcek ilaçları, radyoaktivite ve X-ışınları gibi elementlere kronik maruziyet, sperm sayısı ve kalitesi üzerinde etkili olabilir.Saunaların, buhar odalarının, sıcak küvetlerin, jakuzilerin ve sıcak banyoların sıkça kullanılması sperm üretimini geçici olarak bozabilir ve sperm sayısını azaltabilir. Prostatit ya da genital enfeksiyon öyküsü olan erkekler, kabakulak, fıtık cerrahisi, inmemiş testisler ya da varikose de doğurganlıkta azalma yapabilir.Gebe kalma şansı zamanla azalır. Ancak, sorun için hiçbir neden bulunmayan çiftler için hala tedavi olmaksızın gebe kalma şansı oldukça yüksektir.



Tedavi, gebe kalmak isteyen kişinin yaşı, infertilitenin ne kadar sürdüğü, kişisel tercihleri ve genel sağlık durumu gibi birçok faktöre bağlı olacaktır.Clomifene (Clomid, Serophene): Bu, PKOS veya başka bir bozukluk nedeniyle düzensiz veya hiç yumurtlamayanlarda yumurtlamayı teşvik eder. Hipofiz bezi daha fazla folikül uyarıcı hormon (FSH) ve lüteinizan hormon (LH) salgılar.Doktor, erkeğe tıbbi geçmişi, varsa kullandığı ilaçları ve cinsel alışkanlıkları hakkında sorular soracak ve fiziki muayene yapacaktır.Erkeğin erkeklik organı da incelenecektir. Sperm konsantrasyonu, motilite, renk, kalite, enfeksiyonlar ve herhangi bir kan olup olmadığını test etmek için bir örnek alınabilir. Sperm sayımları dalgalanma gösterebilir, böylece birkaç örnek gerekebilir.Laboratuvar testosteron ve diğer hormonların seviyelerini test edecektir.Bir kadın genel bir fizik muayeneden geçecek ve doktor onun tıbbi geçmişi, ilaçları, adet döngüsü ve cinsel alışkanlıkları hakkında sorular soracaktır.Ayrıca jinekolojik muayene ve bir dizi testten geçecektir. Hormon düzeylerini ve yumurtlama olup olmadığını değerlendirmek için kan testleri istenecektir.Histerosalpingografi, Laparoskopi yapılabilir.Genetik test, genetik anormalliğin doğurganlığa müdahale edip etmediğini görmek için uygulanabilir.Uterus, fallop tüpleri ve yumurtalıkların durumunu görmek için pelvik ultrason yapılacaktır.


Çiftin yumurtlama döneminde daha sık cinsi münasebete sahip olması tavsiye edilebilir. Sperm rahim içinde 5 güne kadar hayatta kalabilir, yumurtayı yumurtlamanın ardından 1 güne kadar dölleyebilir. Teorik olarak, yumurtlama öncesi ve sırasında meydana gelen bu 6 günden herhangi birini düşünmek mümkündür. Yumurtlamadan 2-3 gün önce ve sonra birlikteliğe özen gösterin. 1 yıl içinde düzenli birlikteliğe rağmen hamile kalamıyorsanız mutlaka bir kadın doğum uzmanına görünün.
 
Tam bir yıl boyunca gebe kalma çabalarında başarısız olan bir çift için infertilite teşhisi konulur. Kadın partnerde infertilite nedeni olduğunda, kadın infertilitesi olarak adlandırılır . Ebeveynliğe giden yolda bir çok çift, bir üreme endokrinoloğuna başvurur. Testler yumurtlama bozukluklarını, üreme organları ile ilgili sorunları veya düşük sperm sayısı gibi bir erkek faktörü ortaya çıkarabilir.Kadın infertilite faktörleri , tüm infertilite vakalarının yaklaşık % 50 sine katkıda bulunur ve kadın infertilitesi, tek başına infertilite vakalarının yaklaşık üçte birini oluşturur. Hormon üretimi ve dağıtımı çeşitli faktörlerden etkilenir. Stres, bazı ilaçlar, kilo veya tiroid bozuklukları örneğin hormonal denge üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. Vücudun hormon seviyelerinde bir dengesizlik varsa, bunun bir kadının adet döngüsünün doğal süreci üzerinde önemli bir etkisi vardır.IVF, nadiren infertilite için kullanılan ilk tedavi yöntemidir, ancak bir dizi farklı koşul için bu seçenek tercih edilir. Sizin veya eşinizin tanısına ve yaşınıza bağlı olarak.Doğurganlığınız, genetik, yaş, diyet, vücut ağırlığı, yaşam tarzı, tıbbi ve öykü ve stres gibi birçok faktörden etkilenir. Stresin, doğurganlığı etkileyebilen depresyon ve anksiyete yol açtığı kanıtlanmıştır.
 
Geri
Üst