(Nymphaea) Nilüfer Çiçeği Hakkında

PaSikA

Yeni Üye
Üye
(Nymphaea) Nilüfer Çiçeği Hakkında
lotus çiçeği nilüfer çiçeği nilüfer nasıl yetiştirilir hakkında bilgi ne zaman açar
Nilüfer, LOTUS


(Weisse Teichrose, Nymphaea alba, Sugülü)
Beyaz Nilüfer:





Familyası: Nilüfergllerden, Teichrosengewaechse, Nymphaeaceae
Drugları: Beyaz Nilüfer kökü: Nyphaeae alba rhizoma
Beyaz Nilüfer çiçeği: Nyphaea alba flora
Beyaz Nilüferin kökleri çay ve tentür yapımında nadirende çiçekleri kulanılır.

Botanik: Kuzey Amarika, Avrupa ve Asyanın batı ve orta kısımlarında genelikle yavaş akan ırmak kenarları, göl, göletve bataklıklarda yetişir veya yetiştirilir. Şimdiye kadar gördüğümüz bitkilerden farklı olarak kökleri suyun altındaki toprağa yerleşmiştir, yaprak ve çiçekleri su üzerindedir.

Yaprakları yuvarlak bir tepsi şeklinde sadece sap kısmı hafif dar üçgen şeklinde açıktır. Yaprakların alt kısmı kahverengimsi veya kırmızımsı esmer, üst yüzeyi koyu yeşil, derimsi, su altındaki sapı bazen 2,5 metreyi bulabilir.






Çiçeklerin saplarıda yine aynı şekilde 2,5 metreyi bulabilir ve su üstündeki çiçekleri 2-3 sıra şeklinde yan yana dizilmiş taç yapraklara sahiptir. Taç yaprakalrı oval, beyaz renkli ve göbekte sarı dölenme tozlukları bulunur. Meyveleri şişe şeklinde ve içi tohum doludur.

Yetiştirilmesi: Eskiden Selçuklu ve Osmanlılar zamanında havuzlar, göletler ve şadırvanlarda bu tür bitkiler yetiştirilirdi. Bu kültürü sonra Avrupalaılar aldılar ve maddi durumu orta halli olan Almanların çoğunun bahçesinde bir gölet bulunur ve içinde balıklar ve bu çeşit süsbitkileri yetiştirilir.

Hasat zamanı: Avrupada kuruma altına alınan bitkinin kök ve çiçekleri rastgele sökülmez, koparılmaz. Özel yetiştirilen bitkilerin kökleri sökülerek çıkarılır, yıkanır ve ortadan yarılarak kurutulur.

Kulanılması: a-) Üniversite kliniklerinde tedavi denemeleri ve araştırmalar yapılmamıştır. Bu nedenle bugünkü bilgilere göre 2. sınıf bir şifalı bitkidir. Nilüfer yerine daha etkili olan başka bitkiler kulanılmalıdır. Örneğin uyuyamamaya karşı Çarkifelek-, Kediotkökü-, Oğulotu-, Kadınkökü preparatları veya Gökçek İksiri daha etkildir.

b-) Halkarasında sinirsel rhatsızlıklar, uyuyamama ve cinsel arzuları frenleyici olarak kulanılır.

Çay: Beyaz nilüfer köklünden yarım tatlı kaşığı (ince kıyılmış ) demliğe konur ve üzerine 300-500 ml kaynarsu ilaveedilir ve demledikten sonra bu dem sabah, öğle ve akşam az az içilir.

Yantesiri: Tarife uyulmadığında zehirlenmelere neden olur. Zehirli olması nedeniyle dikkatle kulanılmalıdır. Sinirsel rahatsızlıklara karşı kılıçot, oğulot, çarkıfelekotu, uyuyamamaya karşı kediotkökü gibi daha etkilibitkiler varken nilüferi kulanmak bana göre pek uygun değildir.

Sarı Nilüfer, Gelb Teichrose, Nupar luteum:






Yaprakaları hemen hemen aynı, fakat biraz daha eliptik, çiçekleri oldukça farklıdır. Çiçekleri sudanda dışarı çıkan bir sap üzerindedir ve genelikle taç yaprakları altın sarısı renkte küre şeklinde 5 adet olup ortada dölenme tozlukları bulunur. Bu tür üzerinde araştırma yapılmamaıştır. Sarı Nilüfer kökleri: başağrısı, bağırsak üşütmesine karşı ve cinselgücü artırıcı (beyaz nilüferde tam tersi) olarak kulanılır. Tentürüde aynı şekilde hazırlanır.

Yantesiri: Tarife uyulmazsa zehirlenmelere neden olabilir. Bağırsak florası ve kılcal kan dolaşımı sağlıklı yaşayabilmek için çok önemlidir. Çünkü vitamin, mineral, aminoasit, enzim, glikoz, vb, besleyici maddenin hazırlanması, hücrelere ulaşması ve de mikroplarla mücadele eden makrofaj, T ve B- Hücreleri gibi savunma mekanizmalarının hücre aralarında dolaşması buna bağlıdır.Gökçek İksir'i ile tedavi olmak mümkündür. Tabii doğru beslenirseniz tedavi sürecide o oranda kısalır.Gökçek İksiri vücudu cüruflardan arıtır, iltihaplı hastalıkları iyileştirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.Gökçek Tonik mide-bağırsak rahatsızlıkları, deri hastalıkları ve her türlü alerjiye karşı etkilidir.

Asla peynir yememeli, çünkü asidoza ve iltihaplanmaya sebep olur.Siyah çay, kahve ve kola içilmemeli, çünkü bağırsakları kurutur ve vitamin, mineral ve aminoasitlerin alımını (absorbesini) önler.Alkol ve sigaranın zararları belli kanser, damarların yağlanması vb, artı uzun süre bira içilirse cinsel ikdidarsızlık ve hatta kısırlığa sebep olmaktadır.Sucuk salam sosis gibi et mamullerine 5-6 ay ara vermek gerekir (sade temiz et az yenilebilir) çünkü asidoza sebep olmaktadır.Bu da birçok hastalığın ana kaynağıdır.Akşam yemeği yerine yoğurt, meyve veya salata yenilebilir veya sebze çorbası içilebilir.Hayvansal besinler, patates, tahıl (beyaz pirinç), bakliyat ve hamurlu yiyecekler, özelikle de tatlılar akşam yenirse tam sindirilmez ve zamanla problemlere sebep olur.Ne kadar beyaz pirinç, patates, hamurlu yiyecekler, tatlı yiyecek ve içecekler, o kadar yağ oluşturur.Çünkü nişasta glikoza (şekere) dönüşür, şekerde yağa dönüşerek vücutta depolanır.Şeker ve antibiyotikler bağırsak mantarları çoğaltır, mantarlar ise her türlü hastalığı tetikler.Tatlı deyince akıla baklava, çikolata, dondurma vs gelir, kavun, karpuz ve üzümde tatlıdır ve bunlarda mantarı tetikler, çünkü aşırı şeker içeriler.




 
Cevap: (Nymphaea) Nilüfer Çiçeği Hakkında

Nilüfergiller familyasindan,
Nymphaea ve Numphar

cinsinden su bitkilerine
verilen genel addir.


Beyaz
Nilüfer (Nymphaea alba): Göllerde,
durgun sularda yetisen, rizomlu, çok yillik
otsu bir bitki. Yapraklari su üzerinde
yüzücü, yuvarlak ve kalp seklinde tabanlidir.
Çiçekler, Temmuz-Agustos aylarinda su
yüzeyinde açar, büyük ve beyaz
renklidir.


Sari Nilüfer
(Nuphar luteum): beyaz
nilüferle birlikte yayilis gösterir. Beyaz nilüferden,
çiçeklerin sari renkli ve bes
parçali olmasi ile ayirdedilir.



Kullanildigi yerler: Daha çok

havuzlarda süs bitkisi olarak yetistirilir. Her iki türün kökleri kabiz edicidir.
Beyaz nilüferin
çiçekleri, yatistirici ve uyusturucudur.
 
Beyaz nilüfer çiçeğini kapalı mekanlarda yetiştirmek mümkün mü? Mümkün ise nasıl yetiştirilir ?
 

Benzer Diğer Konularımız !

Geri
Üst