o an fotograflari

Cevap: o an fotograflari

01.jpg

"Göz" hapsi
Sudan Darfur'da Arap kökenli gerilla gruplarının zulmüne maruz kalan yüzbinlerce insan yerinden oldu. Sayıları 3 milyona ulaştı. çatışma bölgelerinden kaçan bir grup, Mısır üzerinden İsrail'e geçerek siyasi sığınma talep etti. Hepsi hapsedildi. İçlerinden birini demir parmaklıklar arkasında gösteren "o" an, içlerindeki hayal kırıklığının, biraz öfkenin, gözlerden dışa vurumunu göstermekteydi.



02.jpg

Çeteler savaşı
Güneydoğu Asya'nın çiçeği burnunda ada devleti Doğu Timor'da iç karışıklık var. Ülkede çeteler savaşı yaşanıyor. Ülkede kanun hakimiyeti ve düzen sağlamak için gönderilen Avustralya askerleri zorlanıyor. Başkent Dili sokaklarında yüzünü gizleyerek dolaşan bu çocuk "o" anda gözleriyle daracık aralıktan durumun vehametini anlatıyor




03.jpg

Gerçek mesaj gözlerde
Deprem felaketi yaşayan Endonezya'dan arta kalan bir fotoğraf. Enkazın önüne yardım isteyen bir tabela konmuş. Yola evrensel yardım çağrısı S.O.S. yazılmış. Bunların hepsi kareye girmiş. Ama yıkılmış evinin önündeki çocuğun bakışları bu mesajları bastırmış.



04.jpg

Galibiyet sevinci
Geride kalmış Almanya Dünya Kupası öncesinde düzenlenen "Çamur'da Futbol Dünya Kupası" maçlarından bir enstantane. Maçlar Brunsbuettel'de oynandı. "O" anda galip takımın oyuncuları gayet centilmence geçen maçın ardından çamura yatıyor.



05.jpg

Vişneli birincilik
Amerika, Washington... 4 yaşındaki Marie Lutrell, Vişne Pastası Yeme Yarışı'nda kendi yaş grubunda birinciliği ilan edildikten hemen sonra...



06.jpg

Esintinin tadı
Hawaii'deki ünlü Waikiki Plajı'nda bir turist güneş battıktan sonra bölgenin ünlü esintisinin tadını çıkarıyor. Güneyi uğurlayan gökyüzü de turistin şalındaki renk dağılımına uyum göstererek bu hoş hatta belki hınzırca sürprizle bir "o" an sunuyor.



01.jpg

Normale dönüş
Kabil'de bir engelli genç, elbisesini kurutuyor. Fotoğrafçı Rodrigo Abd'ın çektiği fotoğrafta bilgi olarak da şu yazıyor : "Son olaylardan sonra Kabil'de hayat normale dönüyor..."



02.jpg

insani çağrı
Associated Press Haber Ajansı, "Save the Children" adlı uluslararası sivil toplum kuruluşunun çağrısı üzerine bir çalışma yapıp Afrika'daki hasta çocukların fotoğraflarından oluşan bir seri ortaya çıkarmış. Sözünü ettiğimiz çağrı, zengin ülkelere... 'Küçük maddi yardımlarla Afrika'da tedavi edilebilir hastalıklardan mustarip çocuklar ölümden kurtarılabilir.' deniyor. Ailesinin adını vermediği bu çocuk Senegal'in başkenti Dakar'daki bir hastanede yatıyor. Save the Children'ın çağrısı hem fotoğrafla gelen bilgide hem de çocuğun insanı bırakmayan bakışlarında yazıyor.



03.jpg

Endişeli gölge
Hindistan Keşmiri'nde Sirinagar Kenti�ndeki Dal Gölü, bölgenin tabiat güzelliklerinden biri. "O" anda bir Keşmirli, bulabildiği Hintli müşterilerini gölde gezdirmek için demir alıyor. Ajanslar, bu fotoğrafın çekildiği gün ayrılıkçı teröristlerin gölde gezmeye giden turistlerle dolu iki otobüse saldırdıklarını ve 21 kişinin yaralandığını yazıyor. Bu bilgi, "o" andaki romantik ışığa endişe gölgeleri düşürüyor.



04.jpg

Gerçekçi bakış
Atlantik'teki ada devletlerden Dominik Cumhuriyeti'nde şeker kamışı tarımı yeniden canlandı. Çünkü şeker kamışından elde edilen etanol akaryakıt olarak fiyatı sürekli yükselen petrole karşı alternatif olarak görülüyor. Kesici işçinin elleri ve şekerkamışları ise genelde umut veren bu bilginin ayrıntılarındaki gerçekleri gösteriyor
 
Cevap: o an fotograflari

05.jpg

Daytona Sahili
Amerika Birleşik Devletleri Florida'daki Daytona Sahili. Yerel gazete, The Daytona Beach News Journal'dan Ji-Eun Lee, birbiriyle oynaşan ışığın ve kumun bu oyuna katılan çocukları kabul edişlerini kayda geçiriyor.



01.jpg

Yalnızlık üzerine
Soldan sağa; Arun 3 yaşında, Gopika 2 yaşında ve Subiksha 4 aylık. Üçü de HIV taşıyor. Üçü de AIDS yüzünden öksüz. Hindistan'da kendileriyle birlikte bakılan ve aynı durumda olan 36 çocukla birlikte bir yetimhanede barınıyorlar. Yaklaşık 6 milyon enfekte insanla dünyanın en fazla HIV taşıyıcısı veya AIDS hastası bulunan ülkesinde yaşıyorlar. Altlarına serilen veya üzerlerine örtülenler olmasa ne kadar da yalnızlar.



02.jpg

Hindistan�da eğitim
Hindistan Yeni Delhi'deki Delhi Üniversitesi'nde bir öğrenci adayı başvuru formu alıyor. Delhi Üniversitesi, dünyanın en kalabalık yüksek öğretim kurumlarından biri. 300 bin öğrencisi var. "O" anın berisi böylesine kalabalık bir üniversitede kendisini bekleyen sıkışıklığı akla getiriyor.




03.jpg

Uğurlu! vuruş
Amerika'da Arkansas Eyaleti'nde düzenlenen rodeodan bir enstantane. Lucky Strike 'Uğurlu-Şanslı Vuruş' adlı boğa katılımcılardan Missourili Brandon Reynolds'u sırtından attıktan hemen sonra. Karenin solunda binicinin dağılmış çaresizliği, sağındaysa 'Uğurlu Vuruş'un gerilmiş öfkesi var.



01.jpg

'Küçük yardımlar'
Kadiatu 3 yaşında. Afrika ülkelerinden Sierra Leone'de yaşıyor. Doğumundan itibaren başta ishal olmak üzere bir yığın önlenebilir, tedavi edilebilir hastalıkla boğuşuyor. Save the Children adlı kuruluş zengin ülkeleri Afrika'daki çocuk sağlığı sorunları için fazla para tutmayan yardıma çağırıyor. 'Küçük yardımlar' deniyor. 'Küçük yardımlar, Afrika'daki yaygın çocuk sağlığı sorunlarını halledebilir.' Kadiatu da "o" anda bakışlarıyla bilmeden bu çağrıyı tekrarlıyor.



02.jpg

Masumiyetin tablosu
Afganistan'da Kabil'deki bir çay evinde baba ve kızı... Baba, kızının tatlılığından ve foto muhabiri Rodrigo Abd'ın ilgisinden hoşnut ve gururlu. Işıksa hoş bir sürprizle çocuğun "o" ana ağırlığını koyan masumiyetini okşuyor. Sonuçta ilahi tablolardakine benzer bir ortam oluşuyor. (Işık küçük kızın masumiyetini ve tatlılığını aydınlatıyor, bence...harika bir foto)



03.jpg

Yorgun güzel
Haiti'de Başkent Port-au-Prince'de başında kova taşıyan bir kadın. Foto muhabiri Arianna Cubillos'u farkettiğinde yorgunluktan şikayetle ilgi görmenin sevincinin sınırında gülümsüyor. Bu "o" an da onu güzelleştiriyor
 
Cevap: o an fotograflari

04.jpg

Dalgalarla yarışmak
Amerika Birleşik Devletleri Colorado'da Eagle Nehri'ndeki kano yarışlarından bir enstantane. Yerel kanocu Ian Anderson nehirle mücadele ederken



05.jpg

Yunuslu tedavi
Yunusların spastik ve otistik çocukların tedavisine yardımcı olduğu ne zamandır konuşulan bir konu. Hollandalı çocuk spastik. Antalya'da hizmet veren bir tedavi merkezinde Agence France Presse'ten Mustafa Özer'in fotoğrafı yunuslarla spastik ya da otistik çocuklar arasındaki harika "o" anlardan birini gösteriyor.




01.jpg

Keşmirli kız
Ne dersiniz? Rönesans ustalarının tabloları gibi tanımımıza katılır mısınız? Işığın başörtüsünün kıvrımlarında dolaşırken "o" anda hüzne hakkını vererek bıraktığı izlerden yüzdeki ve gözdeki gölgelere, menevişlere kadar tablo izlenimi veren bir fotoğraf. AP foto muhabiri Thomas Munita, Pakistan'da, Keşmir'de bu fotoğrafı çekerken deprem yüzünden evsiz kalan genç kız ateşin başında ısınmaya çalışıyordu. Öylesine bir saflık ve güzellik anı oluşuyordu ki, yüzündeki is lekesi bile "o" anda utanıp siniyordu. Aslında "o" anda ışık, yokluğun, zorluğun, güzelliğin, saflığın, arayışın, sorgulamanın, merakın tablosunu oluşturmaya çabalıyordu. Tomas Munita da bütün bunların buluştuğu anı yakalıyordu.




02.jpg

Bakışlardaki soru
Adı Adnan Ezaldeen. 4 yaşında. Irak'ın başkenti Bağdat yakınlarındaki Amerikan Hava Kuvvetleri Hastanesi'nde tedavi görüyor. Parwana'da Amerikan Birlikleri'ne yönelik bir havan topu saldırısında hedefini ıskalayan mermi evine isabet etmiş. Babası ve iki kardeşiyle sabah namazı için abdest alırken patlayan mermi, iki kardeşinin ölümüne yol açmış. Bacaklarında, midesinde ve karaciğerinde şarapnel yaraları var. AP foto muhabiri Jacop Silberberg, Adnan'ın hikayesini gözlerinde ararcasına böylesine bir yakın planı tercih etmiş. Gözlerinde hikayesine dair bir şeyler yazıyor ama bunlar asıl ifadenin gerisinde kalıyor. Adnan, gözleriyle başına gelenlerin nedenini soruyor. Dehşete bezenmiş soran bakışlar, masumiyetin keskinliğiyle kendisi gibi fotoğrafını izleyenlerde ince, sızlayan izler bırakıyor




03.jpg

Çocukça ve büyükçe aldırmazlık
Filipinler'in başkenti Manila yakınlarında bir körfezde bataklıkta kurulu gecekondu mahallesinde çıkan yangın 3 bin yoksul aileyi evsiz bıraktı. Fotoğraf, yangından sonra çekildi. Ayakta kalan direkler arasında çamura batmadan yollarını bulmaya çalışan çocuklar, "o" ana çocukça aldırmazlığı yapıştırıyordu. Büyükçe aldırmazlıksa yanık direklerin karasında kirini ve utancını saklamaya çalışıyordu.




04.jpg

Öteki Dünya'nın Noel Baba'sı
Manila'da gecekondusu yanan Benedicto Pontillas, çöpler arasında işe yarar bir şeyler arıyor. Ama başındaki kukuletasıyla ve yanındaki çuvalla "o" anda öteki dünyanın gerçeklerinin Noel Babası oluyor.
 
Cevap: o an fotograflari

06.jpg

Afganistan'ın saklı yalnızlığı
Kurak bir yılı geride bırakan Afganistan'a yeni yılın ilk gününde kar yağdı. AP fotoğrafçısı Musadeq Sadeq da kurumuş toprakla buluşan beyaz umudu Kabil yakınlarındaki bu futbol sahasında fotoğraflamıştı. "O" anda toprağın henüz umutlanamadığını saptamış, kareye giren yaşlı Afgan'la da bu ülkenin saklı yalnızlığını ortaya çıkarmıştı.




01.jpg

Huzur dışa vurduğunda
Agence France Presse'ten Asif Hassan, içindeki rahatlığın boşluğunda oynaşan mutluluk Keşmirli kızın yüzüne vurduğunda deklanşöre basmış. Böylelikle ışığın güzelliği okşadığı anı da yakalamış. Ancak bu çocuk, deprem bölgesi Keşmir'de geçici bir evde kalan ailenin çocuğu. Bu durumun "o" anın huzuru üzerinde ne kadar etkisi var acaba?



02.jpg

Yaşatın beni'
Dominik Cumhuriyeti'nde iki hemşire, doğan altızlardan birine rahat nefes alabilmesi için yardım ediyor. Sanki "o" anda bir iletişime tanık oluyoruz. Sanki dikkatli dokunuşların mesajını algılayan bebeğin bir şeyler söylemek istediği ana bakıyoruz. Sanki ''Beni hayatta tutun'' dediğini duyar gibi oluyoruz.




03.jpg

Çığlığın ağırlığı
'Aman bu iş çığırından çıkmasın' endişesi ve öfke. Filistin Batı Şeria'da El Halil kentindeki Yahudi yerleşimcilerle güvenlik güçleri çatışırken askerlerin bir bölümü Filistinli genç kızı yerleşimcilerden uzak tutmaya çalışıyor. "O" anda yılların öfkesiyle oraya yayılan çığlık, askerlerin temsil ettiği güce üstün geliyor



05.jpg

Küçük patron
Kuzey Hindistan'da bir çoban koyunları güdüyor. Reuters'tan Kamal Kishore öyle bir açı, odaklanma ve an yakalıyor ki, geride karenin küçücük bir yerini doldursa da bakışıyla, duruşuyla çocuk "O" ana da hükmediyor



06.jpg

Tepeden tırnağa sevgi
Öylesine güzel bir "o" an ki, 'O sıralarda bundan daha etkilisi olamazdı' izlenimi yaratıyor. Malezya'da Kuala Lumpur Hayvanat Bahçesi'nde Zürafa Mas Sura yavrusunu okşuyor. Gözlerden, dudaklara ve dile kadar 'o' anda yukarıdan aşağıya gözle görünür bir ana sevgisi iniyor.


01.jpg

Şikayet, hüzün, öfke, şüphe...
Pakistan'da depremden en fazla etkilenen Keşmir'deki Jheelum Vadisi'nde felaketzedeler bir yardım kuruluşunun dağıtacağı mutfak malzemeleri için bekliyor. Şikayet, hüzün, öfke, şüphe ve başka duygular, herbirinin dilinin ucunda. Ama dile gelmiyor, yüzlerde ve bakışlarda kalıyor. "O" anda ışık ve gölge, bu insanlara sırdaş oluyor. AP foto muhabiri Tomas Munita da bunu kayda geçiriyor.


02.jpg

Öğrenmenin güzelliği
Muzafferabat yakınlarında bir çadır okul. Öndeki bilgiyi adeta gözleriyle içiyor. Kocaman açılmış gözlerin içinde oynaşan ışıksa öğrenmenin bu güzelim "o" anı kutluyor.
 
Cevap: o an fotograflari

05.jpg

Özgürlüğün hüznü
Kuzey İspanya'da Puerto del Escudo bölgesi. Sert kış koşulları yılkı atlarının dolaştıkları alanları karla kaplamış. "O" anda atlar, içinde bulundukları koşulları anlamaya çalışıyormuş gibi görünüyor. Karın duyarsız rengi ve geri plandaki dev rüzgar türbünlerinin duyarsızlığı. Fotoğraf yılkı atı olmanın yarım yamalak özgürlüğündeki hüznü de öne çıkarıyor.


01.jpg

Evine ekmek götürmek
Afganistan'ın başkenti Kabil'de bir kız çocuğu evine ekmek götürüyor. Bakışındaki ifade dikkatimizi çekiyor. Zira bakışındaki ifade "o" anda ''evine ekmek götürmek'' eyleminin mecazi anlamını da taşıyor.



02.jpg

Çocuklara yakışmayan
Yıllardır darbeler ve iç karışıklıklar, hatta doğal afetler silsilesinden kurtulamayan bir ülkeden, Haiti'den bir fotoğraf. AP fotoğrafçısı Brennan Linsley, başkent Port au Prince'in gecekondu semtlerinden birinde, açık kanalizasyonun üzerine kurulmuş köprünün üzerinde çocukların yaşama sevincini yakalamış. Ama foto muhabiri, "o" andaki sefaletin kendini çocuklara yakıştıramamasını da göstermiş.



03.jpg

Şeytani güçleri kovma işi
Bulgaristan'daki geleneksel Kukeri Festivali'nden bir fotoğraf. Kukeri, Antik Trak Uygarlığı'ndan gelme bir gelenek. Hristiyanlıkla Pagan adetlerinin birleşiminden oluşmuş. Noel'le yortu arasında düzenleniyor. Genellikle koyun postundan kostümler giyen köylüler, yüzlerine korkutucu maskeler takıp şeytani güçleri tarımın bereketinden uzaklaştırmaya çalışıyor. Fotoğraftaki kukeri dansçısının maskesi yok. Bunun yerine yüzünü boyamış. Maskesizlikten olsa gerek şeytani güçleri kovarken daha fazla yorulmuş görünüyor



04.jpg

Coşku nerede?
Hindistan'da Ahmedabat kentinde toplu nikah sırasında bir gelin. Giysisinde, ellerinde şıkır şıkır bir mutlululuk arayışı görülüyor ama gözleri en azından "o" anda gelinin üzerindeki çoşkuya eşlik etmekten kaçınıyor.



01.jpg

Tekli direniş
Filistin'de Ramallah'taki Yahudi yerleşim yerleri de boşaltıldı. Yerleşimciler, son binanın yıkılması sırasında güvenlik güçlerine direndi. Bu da o direniş sırasında elde edilmiş "o" anlardan biri... Koca bir polis taburu tek bir kişiye yükleniyor. "O" anda genç kız, tek başına direniyormuş gibi görünüyor. Etrafta başka bir direnişçi yok. Zaten asıl hedefler o ötedeki dumanı tüten yapılar. Bu nedenle bir akıl dışılık sözkonusu. Bu insanlar, İsrail'in geçmişteki politikası uyarınca hiç hakları olmadığı halde bu yerlere yerleşmeye teşvik edildi. Sonra da uluslararası politik baskı sonucu yine İsrail Hükümeti'nin girişimi ve yargı kararıyla çıkarıldılar. Hasılı sadece "o" an değil "o" anın geçmişinde yatan hikaye de akıl dışı...
 
Cevap: o an fotograflari

02.jpg

Efsaneye itiraz
Bir zamanlar Bulgaristan'da bir Kral, yeni kralı bulup öldürmek için ülkedeki bütün yeni doğan çocukların öldürülmesi emrini vermiş. Çocuk sahiplerinden biri de evladını koruyabilmek için bir horoz kesip kanını evinin kapısına sürmüş. Böylelikle oğlunu kurtarmış. Gelenek bu efsaneden geliyor. Bulgaristan'da her 2 şubat günü inananlar, küçük erkek çocuklarının sağlıklı olması için horozlarını kesiyor. "O" anda bir baba, oğlunun sağlığına horozu vahşi bir yöntemle kurban etmeye hazırlanıyor. Horozun gölgesi de bu efsane ve geleneğe hala itiraz ediyormuş gibi görünüyor.


04.jpg

Koşu disiplini
Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas Eyaleti'ndeki sahil kenti Corpus Christi'de o sabah "o" anda çok net bir şekilde görüldüğü kadar sis vardı. Buna rağmen Linda Garza, sabah koşusunu yapmaktan vazgeçmemişti. Yapraklarının ve gövdelerinin konumu gözönüne alındığında, teşbihte hata olmaz derler, kadının bu disiplini "o" anda palmiyeleri bile şaşırtmıştı.



01.jpg

Umuda selam
Somalili bir kız çocuğu elindeki çiçekle poz veriyor. Önce renklerin tezatı göze çarpıyor ama burada tezat yok. Öndeki de gerideki de mecazi anlamda çiçek. Öndeki de gerideki de solgun. Öndeki çiçek de gerideki kız çocuğunun temsil ettiği toplumun huzur umudu da ömrünü tamamlamak üzere çünkü bu kız çocuğu, yıllardır anarşinin başıbozukluğun hüküm sürdüğü bir ülkede, 14 yıldan sonra ilk kez bir hükümetin görevine başlaması vesilesiyle umudu selamlıyor.



03.jpg

Umutsuz artış
Fotoğraftaki çocuğun bulunduğu yer bir pencere. Çocuğun bulunduğu yer, Hindistan'da bir evin penceresi. Çocuğun bulunduğu yerdeki ev, Hindistan'da AIDS hastalarının barındığı bir mekan. Çocuğun bulunduğu yerdeki evin içinde barınan, bu çocuk da dahil, AIDS'li hastalar üzerinde aşı deneniyor. Geliştirilen AIDS aşısı, Hindistan'daki insanlar üzerinde deneniyor. Çocuğun baktığı yer, yani dış dünya, bu denemelerin sonuçlarını umutla bekliyor ama çocuğun bulunduğu yerden bakışı pek umut vermiyor. Hindistan'da her saatte 68 yeni HIV pozitif vakası oluşuyor.




01.jpg

Kara Afrika hesap soruyor
İspanya, Afrika'dan deniz yoluyla kendisine bağlı Kanarya Adaları'na giden kaçak göçmenlerle başedemeyeceğini açıkladı. İspanya'nın verdiği sayılara göre, bu yıl yaklaşık 30 bin kişi hayatlarını tehlikeye atarak Kanarya Adaları'na çıktı. İspanya, Avrupa Birliği'nden bu konuda yardım istedi. Olayı 21. yüzyılda birliğin en önemli sorunlarından biri olarak tanımladı .Fotoğrafta Kanarya Adaları'na çıktıktan sonra Tenerif'teki bir kampta barınan Afrikalı kaçak göçmen görünüyor. Yüzünün kapladığı alan 21. yüzyılda Avrupa'nın karşılaşacağı en önemli sorunlardan birinin gelmekte olduğunu gösteriyor. O bakış yoksul kara Afrika'nın geçen yüzyılların sömürgeci Avrupası'ndan hesap soruyor.



02.jpg

Kuduz!
Çin'de köylü bir aile... Evin köpeğiyle pek haşır neşirler. Oysa ülkede büyük bir kuduz sorunu var. Ülkenin kırsal kesimlerinde hanelerin yüzde 70'inde köpek besleniyor. Buna karşılık kuduz aşısı yapılmış hayvanların oranı sadece yüzde 3.
 
Cevap: o an fotograflari

05.jpg

Havada yürüyüş
Amerikan Futbolu karşılaşmasında zorlu bir savunmayla karşılaşan Arizona Cardinals'in hücum oyuncusu takımına bir kaç metre kazandırmak için uçuyor. Ve "O an"da yerçekimini biraz daha yenmek için görünmez bir şeylere basıyormuş gibi görünüyor.



01.jpg

Kara leke
Lübnan'a 34 gün süren İsrail saldırısında ne çok dram yaşandı... Üstüne bir de çevre felaketi... Bir enerji santralinin bombalanması sonucu 110 bin varil fuel oil Lübnan sahiline yayıldı. Beyrut'un güneyinde 20 kilometrelik bir şerit hâlâ petrolle kaplı. Kayıklar üzerindeki kara leke, savaşın ve hoyratlığın çirkinliğini gözler önüne seriyor.


03.jpg

Bolivya'nın gazı
Bolivya'da bir raifneri işçisi El Alto kenti yakınlarındaki tesiste likit gaz tüplerini diziyor. Bolivya'daki yeni yönetim petrol ve doğalgaz tesislerini devletleştiriyor. Bu süreç gerilimli geçiyor. Petrol Bakanı istifa etti, uluslararası enerji sektörü de gelişmeleri tepkiyle izlemeye aldı.



04.jpg

Zafer illüzyonu
Avustralya ile İngiltere arasında Londra'da oynanan kriket maçında Avustralyalı oyuncu atletik bir hareketle topu yakalıyor ama çizgi dışına düştüğü için takımı sayı kaybediyor. Ancak sonucun henüz farkında değil. Buna yüzden İngiliz seyircilerin sevinci fotoğrafa yansıyor.



06.jpg

Gölgedeki kuş
Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde bir çiftlik... Bir kuş, gölgeliği bir koyunla böyle paylaşıyor.



01.jpg

Anne kalbi
Hindistan'ın Manipur eyaletindeki Tengnoupal kentinde bir kadın yağışlı havada bebeğini şalının altına gizlemiş yürüyor. Bu bölgede terör ya da kimilerine göre ayrılıkçı gerillalar var. Gözlerindeki korku, "o an"daki sessizliğini en azından bir fısıtlıya dönüştürebiliyor




02.jpg

Kaçak göç, kaçamak bakış
Afrika'dan İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na kaçak göç, 2006 yılının önde gelen insani sorunlarından biri. Fotoğraf duyguları zerreler halinde kaydeden bir sanat olduğundan mıdır bilinmez, duygu ağırlıklı olaylardan sürekli çok iyi fotoğraflar çıkıyor. Hem bunlar adeta fotoğraf editörlerine ilgi mesajları gönderip seçicileri ikna eden o an'lar oluyor.




03.jpg

Bulutların meydan okuması
Amerika'nın Washington Eyaleti Bremerton Kenti'nde bir inşaatta çalışan işçiler. Yapı bir gökdelen olacak. Bulutların bunu bilircesine "o" an'da meydan okur gibi bir halleri var.



04.jpg

Zafer kutlaması
İspanya'nın Başkenti Madrit'teki Badminton turnuvasında yarı final karşılaşmasının sonu. Çinli Dan Lin, vatandaşı Hong Chen'e karşı kazandığı zaferi kutluyor. Formasını yüzüne geçirince, kumaş, içinden gelen öfke ve sevinci süzüp gizli başka duyguları dışarı veriyor.


05.jpg

Gorilleri öldürmeyin
İngiltere Londra'da dağ gorillerinin yasak avlanmasını ve yaşam alanlarının tahrip edilmesini protesto için yapılan gösteri. Baba-oğul gösterinin havasına girmiş... Biberonu saymazsak tabii...
 
Cevap: o an fotograflari

01.jpg

Haksızlığı anlatan bakışlar
Fransa'da aylar önceki isyanın merkezlerinden biri olarak kabul edilen Paris'in Güneyi'ndeki Cachan bölgesinden tahliye edilen afrikalı yasa dışı göçmenler, yerleştikleri bir spor salonunda toplanıyorlar. Bu topluluk, o bölgeden çıkmayı reddetti. Bunun üzerine polis zorla tahliye etti. Olay Fransa'da hararetle tartışılmaya başlandı. Kadınlar toplanma telaşı içinde kendi hallerindeyken, uğradıkları haksızlığı ve şikayeti anlatmak o an'da iki küçücük göze düşmekteydi.



03.jpg

Askeri kontrol
Filistin'de Batı Şeria'daki Hebron kenti yakınlarında bir israil askeri kontrol noktasında filistinli gencin üzerini arıyor. AP Ajansı'ndan Nasser Shiyoukhi, açıyı böyle ayarlayınca 'o' an'daki dengesizliğin derinlerinde yatan eşitler arasındaki tedirgin diyalog duvara yansıyor


04.jpg

Çekirge istilasının ardından
Meksika'nın tatil beldelerinden Cancun kenti'nin yoksul dış mahallelerinden birinde 4 yaşındaki Diana Rubi Pech Dzu, çekirge istilasının ortasında kalmış olanları şaşkınlık ve dehşetle izliyor. Ama uygun ışık ve uygun açıyla 'o' an'da sanki tabiat çocuğa ''olur böyle şeyler'' nasihatı çekiyor.


03.jpg

Filistinli kadınların öfkesi
Filistin'de Batı Şeria'daki Nablus kenti yakınlarında bulunan israil kontrol noktasında kadınlar, gölgesi duvara vuran bir israil askerinin gözlemi altında sırada bekliyor. Halleri, ellerindeki eşya hatta kucaklarındaki çocukları filistinlilerin günlük yaşantılarının öfke biriktiren zorluklarını renkler ve ışığın diliyle seslendiriyor. İsrail askerinin gölgesi günlük rutinin duyarsızlığını yansıtıyor. Kadınların öfkeleri ise üzerlerindeki gölgelerde bekliyor.


05.jpg

Sisle ölen tabiatın gözleri
Yangından sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin California Eyaleti'ndeki Frazier Ulusal Parkı... Bu tür fotoğraflar her zaman hüzünlüdür ama AP fotoğrafçısı Nick Ut, yaslı gökyüzünün indirdiği sisle ölen tabiatın gözlerini kapayışını yakalıyor.


06.jpg

Madame Butterfly
Nefis bir sanat fotoğrafı. New York Metropolitan Operası'nda Pucci'nin Madame Butterfly operasının kostümlü provası. Fotoğrafçı Mary Altaffer, operayı sahneye koyanların titizliği ve başarısını mahçup etmiyor.


01.jpg

Anne ve bebek
Zambia, Afrika'da demokrasinin nispeten sorunsuz yürüdüğü ülkelerden biri. Yeniden aday olan ülkenin devlet başkanı Mwana-wasa önceki seçimde yüzde 29'la bu göreve gelmesine rağmen yolsuzlukla mücadelesi ve ekonomik başarıları nedeniyle gelişmiş ülkelerden destek alıyor. Uluslararası bağışlayıcılar da bu ülkeye yardımları tereddütsüz yapıyor. Bir köyde oy kullanan güzel anneye ve güzelim bebeğine düşen ışık da sanki bunları biliyor da 'o' an'da ona göre davranıyor.


02.jpg

Muzip protestocu
Şili... Başkent Santiago'da öğretmenlerin daha yüksek gelir için düzenledikleri protesto gösterisinde bir öğrenci penguen kılığında polislerin önünde. AP fotoğrafçısı Roberto Candia, şirin ancak kızgın ama barışçı direnişin etkisinin sindiği anı tam zamanında yakalıyor. Kalkanlı, coplu ve çelik yelekli güç 'o' an'da penguen kıyafetinde toplanmış esprili gücün karşısında tereddüt ediyor.


03.jpg

Yoksul bekleyiş
Hindistan'ın kuzeydoğu'ndaki Siliguri kenti'nde bir grup sokak çocuğu bir yardım kuruluşunun dağıtacağı giysiler için bekliyor. Avuçlarının, içlerindeki ışıkla birlikte daha önemli ihtiyaçlarının karşılanmayacağını bilir gibi bir halleri var. Şefkate ve sevgiye, ilgiye pek el uzatmaz ki insanlar...


04.jpg

Yalnızlığın fotoğrafı
Mısır'da Nil nehri deltasındaki balık çiftliğinin bekçisi kulübesinde namazını kıldıktan sonra kontrole çıkıyor. Modeliyle, dokusuyla ve renkleriyle anlık yalnızlığın fotoğrafı... Adam yalnız, yalnızlığın derin mavisine bürünen Nil de orada 'o' an'da yalnız
 
Cevap: o an fotograflari

Gerçektende çok kaliteli bir konu teşekkür ediyorum. Emeğinize sağlık olsun keyifle tamamını okuma fırsatı buldum.
 
Geri
Üst