Obezite Ömrü Kısaltıyor!...

mislinay

Yeni Üye
Üye
Obezite Ömrü Kısaltıyor!...
Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en önemli sağlık sorunları arasında yer alıyor. Çağın en önemli hastalıklarından birisi olan obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp, safra kesesi taşı, karaciğer yağlanması, adet görme bozuklukları, felç, uyku apnesi ve aşırı tüylenme gibi hastalıklara zemin hazırlamasının yanı sıra insan ömrünü de kısaltıyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Suadiye Tıp Merkezi’nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Canan Öcal Kuzum'un verdiği bilgilere göre, genel olarak bedenin yağ kütlesinin yazsız kütleye oranının aşırı atması sonucu, boy uzunluğuna göre vücut ağırlının arzu edilen düzeyin üstüne çıkması olan obezite, mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, dünyada 400 milyonun üzerinde obez ve 1.6 milyar civarında da hafif şişman birey bulunuyor. 2015 yılında bu oranın sırasıyla 700 milyon ve 2.3 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Obezite, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalıkları, safra kesesi taşı, karaciğer yağlanması, artroz, reflü özefagut, gut, adet görme bozuklukları, felç, uyku apnesi ve kadınlarda aşırı tüylenme görülme sıklığını artırıyor.
Bel - Kalça Oranına Dikkat!
Yağ dağılımının en basit göstergesi bel - kalça oranıdır. Bel - kalça oranı ile kronik hastalıklar arasındaki ilişkinin karın bölgesi yağlarının miktarıyla bağlantılı olduğu belirlenmiştir. Tek başına bel çevresinin ölçülmesi de karın yağ dağılımı ve sağlığın bozulmasına bir gösterge olarak pratik kullanımı sağlamaktadır. Bel çevresi kadınlarda 88 cm, erkeklerde 102 cm’nin altında olmalıdır.
Kilo Verdiğinizde...
Kilo verildiğinde; kalp hastalığı oluşma riski, yüksek kan basıncı azalır ve yüksek kan şekeri, yağlı karaciğer, uyku apnesi ile kan yağları düzelir.
Unutulmamalıdır ki; obezite; diyet, egzersiz, davranış tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi ile iyileştirilebilir.
Yaşlanmayla Birlikte Kilolar da Artıyor
Genel olarak obezite görülme sıklığının yaşlanmayla birlikte arttığı gözlenmiştir. 55-59 yaş grubunun yüzde 34.8, 40-55 yaş grunbundaki kişilerin de yüzde 30’unun obez olduğu belirlenmiştir. Ancak ülkemizde son yıllarda yapılan TEKHARF (Türkiye’de Erişkinlerde Kalp Hastalığı Risk Faktörleri) çalışmasında ise 25-34 yaş grubu yetişkin bireylerde obezite sıklığnın giderek arttığı bildirilmektedir.
Yanlış Yapılan Diyetler Sağlığa Zararlı
Açlık diyetleri ve çok düşük kalorili diyetler hızlı kilo kaybına neder olur. Ancak sağlığa da zararlıdır. Bu tür diyet yapanlarda; kalp ritim bozuklukları, baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, hipotansiyon, bulantı ve kusma, kabızlık ve ishal, safra taşı oluşumu, kanda ürik asit artışı, yorgunluk ve saç dökülmesi gibi yan etkilere yol açabilir.
Herkese uygun, standart diyet yoktur. Her diyet kişiye özel olmalıdır. Bir diyetisyenin hazırlayacağı; beslenme alışkanlıklarına, yaşa, cinsiyete, iş koşullarına, metabolizma hızına ve sağlık problemlerine uygun diyet programının uygulanması gereklidir.
Yaşam Kalitesi Düşüyor, Ömür Kısalıyor
Ülkemiz artık ne yazık ki obezitenin sorun olduğu 1. grup ülkeler arasında yerini almış durumda. Zenginleştikçe obez oluyoruz, çağın bu hastalığına karşı mutlaka önlem almalıyız. Çünkü kalp hastalıkları, tansiyon ve bazı kanser türleri kiloya bağlı olarak gelişiyor ve kişinin yaşam kalitesini düşürerek ömrünü de kısaltıyor.


kaynak:ailem.com
 
Geri
Üst