öğünlerinizi daha sağlıklı yapmanın 10 altın kuralı

K

Krizantem

Forum Okuru
öğünlerinizi daha sağlıklı yapmanın 10 altın kuralı
Uygulaması hiçte zor olmayan 10 öneri ile öğünlerinizi hem daha besleyici hem de daha az kalorili hale getirebilirsiniz.

1. MAYONEZ YERİNE HARİKA BİR YİYECEK OLAN, DÜŞÜK KALORİLİ YAĞSIZ YOĞURDU TÜKETİN!
Yağsız yoğurt kalsiyum, protein ve içerdiği probiyotikler ile sağlık açısından sayısız fayda sağlar.

2 yemek kaşığı mayonez; 60 kalori, 5 gram yağ, 3,5 gram doymuş yağ ve 1 gram protein içerir.

2 Yemek Kaşığı Organik Yoğurt ise 8 kalori, 0 gram yağ, 0 gram doymuş yağ, 1,5 gram protein ile vitamin ve mineral içerir.

Yoğurt için öneriler:
• Mayonezin yerine sebzelerde kullanmak için:
1 tabak yağsız sade yoğurt, limon suyu, tuz, karabiber ve en sevdiğiniz taze sebze ve baharatlar.

• Tavuklu ve ton balıklı salatalarda mayonez yerine:
Kızarmış tavuk, 2 çorba kaşığı yağsız yoğurt, 1 çay kaşığı hardal ve çeyrek küp şeklinde kesilmiş elma.

• Yağlı salamura (terbiye) olarak kullanın:
Yoğurtta bulunan enzimler doğal et yumuşatıcısı olarak görev yapar. 1 kap yağsız sade yoğurdu 1 yemek kaşığı zeytinyağı, kıyılmış sarımsak ile en sevdiğiniz sebze ve baharatlarla karıştırın. Derisi soyulmuş ve kemiksiz tavukgöğüslerini en az 3 saat boyunca bu karışımın içinde bekletin. (Bir gece bekletmek en iyi sonucu verir.) İyi bir şekilde pişene kadar kızartın.

2. EN SEVDİĞİNİZ MEYVE VE SEBZELER İLE HAZIRLANMIŞ PÜRE!
Püreleri büyük kapların içinde ve büyük ölçülerde yapın. Daha sonra 3 aya kadar derin dondurucuya koyun. Buz kalıpları içinde dondurun. Gerektiği zaman bu harika buz küplerini kullanın.

• Elmalar:
6 dilim kabuklu elmayı dörtte biri su olacak şekilde bir kaba koyup kaynatın. Bu karışımı el brenderı ile püre haline getirin. Bunu buğdaya bulayın veya içine süzme peynir ilave edin; biraz da şeker koyarak ateşe verin. Bu kurabiyeleri pişirirken tereyağı veya katıyağ yerine sıvı yağ kullanın. Lezzetli ve sağlıklı kurabiyeler yapmış olacaksınız.

• Tatlı patatesler:
Soyun ve küp şeklinde doğrayın. Suda haşlayın ve istenilen yoğunluğa ulaşana kadar püre haline getirin. Bir parça vanilya özü veya tarçın ekleyin.

• Fasulye:
Daha fazla lif ve protein için hindi köftesi ile hazırlanmış sandviçinizin içine ezilerek püre haline getirilmiş fasulye tanelerini koyun.

• Muz:
Soyun ve püre haline getirin. Yarım porsiyonluk servis kapları içine alın ve buzluğa koyun. Gerekirse dondurma olarak da tüketebilirsiniz. Kırılmış fındık parçalarını da ekleyip, fındık parçalı muzlu dondurma yapabilirsiniz.

3. KALORİ EKLEMEDEN BİZİ DAHA ÇOK TOK TUTACAK ÖZELLİKTEKİ BESİNLERLE ÖĞÜNLERİMİZİN HACMİNİ ARTIRALIM!

• Blender kullanın:
Yiyeceklerimizi blenderdan geçirmek hava boşluğunu artırır ve yiyeceğimizin miktarını çok gösterir. Böylece daha fazla yitiyormuşuz gibi hisseder ve daha hızlı doygunluk hissini yakalarız. Sabah bir kap yağsız yoğurdun içine kırılmış buz ile birlikte muz koyun ve bunu kahvaltıda için.

• Kahvenize süt ekleyin:
Böylece içtiğiniz sıvının hacmi artacak ve bu daha uzun süre daha tok olmanızı sağlayacak.

• Yemek pişirirken yeşil çay için:
Bu karnınızın doymasını sağlar, aynı zamanda içeriğindeki antioksidanlardan da yararlanmış olursunuz.

• Yediğiniz her şeye sebze ekleyin::yemek:
Sebzeler yüksek ortanda lif ve su içerir. Böylece kolayca tokluk hissi kazandırırlar. Kalori almadan doymuş olursunuz. Sandviçlerinize marul ve domates ekleyiniz. Ayrıca salatalarınıza ıspanak, pizzanıza brokoli, omletinize mantar ve domates ekleyebilirsiniz.

4. YÜKSEK SODYUM İÇEREN TAVUK SUYU KULLANIN!
Patates püresi yaparken, yağ veya krema yerine yüksek sodyum içeren tavuk suyu kullanın
 
Geri
Üst