Öldüren süt tozu Türkiye'de test edilemiyor.

KızılÖtesi

Aktif Üye
Üye
Öldüren süt tozu Türkiye'de test edilemiyor.
Bugün gazetesi, uzakdoğu'dan gelen süt tozu, sütlü çikolata ve sütlü mama gibi gıda ürünlerinde melamin maddesi olup olmadığını Tarım Bakanlığı’na inceletmek istedi. Bakanlık cevap verdi: Elimizde cihaz yok... Mevcut cihazlarla yalnızca ambalaj kontrolü yapılabiliyor.

Günlerdir Türkiye'nin gündemini meşgul eden Çin'den gelen gıda maddelerinin içinde melamin bulunabileceği ve bunun ölümlere yol açabileceği endişesi, bir gerçeği daha ortaya çıkardı. Türkiye'de gıda maddelerinde melamin katkı maddesinin olup olmadığını tespit edecek bir cihaz yok. Çin'de ortaya çıkan 'melamin' ölümleri dünyayı alarma geçirdi. Birçok ülke önlem aldı. BUGÜN'ün "Öldüren Çikolata Raflarda" haberi üzerine Tarım Bakanlığı da, Çin'den gelen gıda ürünlerini yasakladı. Ancak piyasada bulunan Çin mamüllerinde melamin bulunup bulunmadığı bilinmiyor.

Skandal ortaya çıktı
Bugün muhabirleri, süt tozu ve sütlü çikolata gibi ürünlerde kullanılan melaminin Uzakdoğu'daki diğer ülkeler aracılığıyla ülkemize girip girmediğini kontrol etmek isteyince skandal ortaya çıktı. Muhabirlerimiz, Bakanlık yetkililerinin "Melamini tahlil edecek cihaz elimizde yok" cevabıyla şoke oldu. Teknolojik donanım, sadece plastik ambalajlar, su kapları ve diğer plastik ürünlerinde melamin araştırmaya elverişli. Melamin krizinin ortaya çıkmasıyla birlikte ithalatı yasaklayan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı mevcut cihaza gıda maddelerini de inceleyebilmek için ek bir aparat istedi. Cihazlar ve aparat Türkiye'de hiçbir yerde bulunmuyor.

Dolayısıyla melaminli gıdalar bu güne kadar tüketilmiş olabilir. Gıda maddelerinin analizi 2005 yılına kadar Hıfzıssıhha tarafından yapılırken, bu tarihten sonra analiz yetkisi Tarım Bakanlığı'na bağlı laboratuvarlara geçti. Daha önce sadece ambalaj materyalleri, su kapları ve plastik kaplardaki melamin oranına bakan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Ankara İl Kontrol Laboratuvarı, yurtdışından sipariş ettiği özel aparatla gıda maddelerindeki melamin oranına da bakabilecek.

Lazer güç kaynağı
Ellerinde bulunan mevcut cihazın yetersiz olduğunu anlatan laboratuvar yetkilileri, "FT-IR cihazına takılacak olan ‘Lazer Güç Kaynağı' ile artık gıda maddelerinin içinde bulunan melamin oranlarına da bakabileceğiz. Böylece görünmeyen alanlar görülebilecek" dedi. Çin'deki melamin krizi patlak verir vermez çalışmalara başladıklarını anlatan yetkililer, gıda maddelerindeki melaminin incelenmesi için bir metot oluşturduklarını, söz konusu aparat gelir gelmez de bu metodu uygulayacaklarını söylediler.

ÖMÜRDEN ÇALIYORLAR
Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Alp Gürkan, yoksul kesimlerin böbrek rahatsızlığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu kaydetti. Çin'den gelen ürünlerin piyasaya çok ucuza sürüldüğünü anlatan Gürkan, "Maddi durumu iyi olmayan insanlar, piyasadaki ucuz ürünlerle beslenmeyi tercih edebiliyor. İçerisinde hangi katkı maddelerin bulunduğu bilmediğimiz ürünler, organlarımızın fonksiyonu yitirmesine ve birçok hastalığa yakalanmamıza neden olabilir" diye konuştu.

SLOVAKYA DA YAKALADI
Slovakya'da Çin'den ithal edilen çikolatalı bisküvi ve hafif yiyeceklerde normalden daha fazla seviyelerde melamin kimyasalına rastlandığı bildirildi. Devlet Veterinerlik ve Gıda Kurumu Başkanı Maria Kantikova, Çin ürünlerinin 4'ünde yasal sınırın 3 ya da 4 katı melamin bulunduğunu söyledi. Kantikova, Çin'den ithal edilen bu malların imha edileceğini vurguladı. Slovakya'da geçen hafta Çin'den kaçak olarak ülkeye sokulan bir süt içeceğinde de yüksek seviyede melamin bulunmuştu.
 
Geri
Üst