Öpüşürken yayılan hastalıklar nelerdir?

Uzman SühaN

Administrator
Öpüşürken yayılan hastalıklar nelerdir?
Öpüşmek bir çiftin arasında var olan sevginin göstergesidir. Öpüşmek çok samimi bir davranış. Öpüşme, romantik duyguları aktarabilir. Öpüşme, dopamin, oksitosin ve serotonin gibi birçok iyi-duyarlı kimyasalın salınmasına neden olabilir. Bu hormonlar sizi sadece mutlu etmekle kalmaz, ilişkinizi güçlendirir. 10 saniyelik samimi bir öpücük bakteri ve virüsler de dahil olmak üzere 80 milyondan fazla mikroorganizma aktarabilir. Mikroorganizmaların çoğu zararsız olmasına rağmen, bazıları bir kişiden diğerine bazı hastalıklara neden olan enfeksiyonu bulaştırabilir Öpüşme yoluyla yayılmış olan mikropların% 95 inin tükürük ve burun mukusunda olduğunu biliyor muydunuz? Hastalık ve mikropların transferi tükürüğümüz vasıtasıyla gerçekleşir.



öpüşmek.jpg




Salya, sindirim sürecinin gerekli bir parçasıdır. Çiğneme sırasında gıdaların parçalanmasını başlatmak için enzimler üretildiğinde başlar. Sürekli tükürük üretimi ağzı nemli tutar. Bununla birlikte, bulaşıcı birçok hastalık, öpüşme veya öksürme gibi, tükrük ile temas yoluyla bir kişiden kişiye geçişi bulur. Nadir olsa da, öpüşme aslında bazı CYBH leri yayabilir. Diş eti kanamaları veya açık yaralar varsa herpes, HPV, frengi listenin başında gelirken HIV bile dahi geçebilir. Bununla birlikte, klamidya ve gonore gibi diğer bazı yaygın STD ler öpüşme yoluyla bulaştırılamaz.



Cinsel olarak aktifseniz güvenli ilişki her zaman gereklidir. Sonuçta cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanma riski her zaman radarızda olmalıdır. Bakteriler, maya, parazitler ve virüslerin hepsi genelde cinsel temasla bulaşan STD lere neden olabilir. Öyleyse öpüşme nedeniyle bir CYBE ye sahip olabilirmisiniz ? Bunun cevabı evettir.



Diş eti iltihabı periodontit, diş eti kanamalarına, dişlerin gevşemesine, kötü kokulara ve tedavi edilmezse diş kaybına neden olan bir hastalıktır. Diş eti hastalığı ile ilişkili bakteriler hastalıklı kişiden öpüşme yoluyla diğer kişiye bulaşabilir. Menenjit beyin ve omurilik koruyucu astarın iltihaplanmasıdır ve doğru ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse ölümcül sonuçlar doğurabilir. Menenjit hem bakteriler hem de virüslerden kaynaklanabilir. Öpüşme öksürmeyle bulaşabilir.


Birçok virüsün soğuk algınlığına neden olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı grip dünya genelindeki popülasyonları etkileyen en yaygın enfeksiyondur. Öpüşme yoluyla karşı tarafa bulaştırabilirsiniz. Ağız çevrenizde siğil varsa öpüşme yoluyla bunu başkasına bulaştırabilirsiniz. Ağızda bulunan bakteriler gıda artıklarını besler ve bir yan ürün olarak asit ürettiklerinde diş çürümesine neden olur. Diş çürüğüne neden olan bakteri, paylaşılan yiyecek ve mutfak gereçleri, hapşırma, öpüşme ve diğer yöntemlerle ağızdan ağıza yayılabilir.


öpüşürken hastalık kapma.jpg






Hepatit B Genellikle kan, meni, vajinal sıvılar, tükürük ve anne sütü ile yayılır. Böylece enfeksiyon öpüşme yoluyla da yayılabilir. Frengi bakterilerin neden olduğu çok eski bir hastalıktır. İletim, esasen vajinal, anal veya oral cinsel temas sırasında yapılır. Herpes, dudaklarda, ağızda veya diş etlerinde bulunan bir enfeksiyondur . Semptomlar genellikle virüse maruz kaldıktan 1-2 hafta sonra ortaya çıkar. Herpes ağrılı yaralar yaratır. Öpüşme yoluyla bulaşabilir.




Öpüşme birçok sağlık yararı sunar ancak aynı zamanda az sayıda hastalıklara neden olan bakteri ve virüsleri de bulaştırabilir. Bir kişinin tükürük veya kanındaki bakteri ve virüsler öpüşerek başka bir kişiye bulaşabilir. Bazı hastalıklar diğerlerinden daha kolay yayılır. Hastalıklar insandan insana çeşitli şekillerde yayılabilir.

Temasla yayılma - bazı hastalıklar kişiden kişiye, örneğin öpüşme sırasında veya bulaşmış bir yüzeye veya nesneye dokunduğunuzda dolaylı olarak yayılır. Soğuk algınlığı - üst solunum yolu enfeksiyonları olarak da bilinir. Birçok farklı virüs ortak soğuk algınlığına neden olabilir. Soğuk algınlığının virüsle doğrudan temas etmesi ile bulaştığı düşünülmektedir.




Peki öpüşürken olası hastalıklardan korunmak için ne yapmalıyız ? İyi bir ağız hijyeni gereklidir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın, diş ipi ve ağız bakım suları kullanın. Diş problemleriniz varsa tedavi ettirin. Yukarıda saydığımız bazı hastalıklara sahipseniz öpüşmekten kaçının. Ağızın vücuttaki en kirli yer olduğunu duymuş olabilirsiniz; bunun nedeni tükrüğün sayısız mikroorganizma içermesidir Salya çeşitli hastalıkları bulaştırabilir, bu öpüşmenin küçük ama önemli bir sağlık riski olduğu anlamına gelir. ( Tükürük ve ağız, boşluklara ve diş eti hastalığına neden olan bazı virüsler ve bakterilerle doludur.) Ağızda ülserasyona neden olan bazı enfeksiyonlar öpüşme yoluyla da yayılabilir.
 
Öpüşme birçok sağlık yararı sağlar, ancak az sayıda hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri de iletebilir. Bulaşıcı hastalıklar çeşitli bulaşma yollarından yayılabilir. Tükürük yoluyla yayılan mikroplar olabilir. Kötü ağız hijyenine sahip olma , soğuk algınlığı ve grip olanlar ,ağız ülserleri öpüşme yoluyla çok çabuk karşı tarafa bulaştırılabilir. Uçuk Ağız ve dudak çevresinde oluşan küçük, berrak, sıvı dolu kabarcıklar olarak görünürler. Özellikle sıvı sızıyorsa, yaralar oldukça bulaşıcıdır. Gonore, sifiliz, uçuk ve HPV ye neden olan mikroplar tükürük yoluyla bulaşabilir. Öpüşme eylemini gerçekleştirmeden önce sizin ve partnerinizin bulaşıcı hastalık taşımadığınız dan emin olun.
 
Geri
Üst