1. PaSikA

    PaSikA Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    28 Kasım 2007
    Mesajlar:
    19.796
    Beğenilen Mesajlar:
    601
    Ödül Puanları:
    0
    Şehir:
    İstanbul

    Ordu Yöresel Yemekleri

    Konu, 'Yöresel Yemekler' kısmında PaSikA tarafından paylaşıldı.

    ordu yemekleri ordunun yöresel yemekleri Ordulu melekler eminimki bu tariflerin çoğunu biliyordur...Benim gibi bilmeyenler için Ordu'ya özgü yemek tarifleri...

    [​IMG]

    Pancar (karalahana) Çorbası
    Malzeme
    1 bağ pancar 1 baş soğan 1 tane acı biber 2 kaşık yağ Yeterli kadar tuz
    Yapılışı
    Pancar temizlenip yıkanır. İnce ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir.İncecik doğranmış soğanlar bu yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine malzemenin miktarına göre su ilave edilir.Pancarın yeşil rengini koruması için kaynayan suya önce tuz atılır. Sonra doğranmış pancar ile önceden haşlanmış fasulye katılır. (Fasulye yerine mevsimine göre ve ailenin ekonomik durumuna göre posul, mısır yarması, bulgur, pirinçte katılabilir.)Birlikte epeyce kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Diğer elle tahta kaşıkla topraklanmaması için devamlı karıştırılır.Yemek ocaktan indirilmeye yakın bir parça biber ilave edilir.Arzuya göre iç yağı bir tavada yakılarak yemeğin üzerine gezdirilir.Daha sonra servis yapılır.

    Mısır Çorbası
    Malzeme
    1 kg kırma beyaz mısır 1 litre ayran 1 çorba kaşığı nane 1 su bardağı kuru fasulye
    Yapılışı
    Akşamdan suya bırakılan kırma mısır ve fasulye sabahleyin haşlanır.Bir tencere su konularak kaynatılır.Hazırlanan malzemeler kaynayan suya katılır.Piştikten sonra dinlemeye bırakılır.Ayrı bir kapta hazırlanan ayranın içine pişmiş kırma mısır ve fasulye karışımı konulur.Servis yapılacağı sırada yağ eritilerek yemeğin üzerine dökülür.Nane ve tuz ilave edilir.


    Pancar (Karalahana) Sarması
    Malzeme
    2 bağ pancar ½ kg kıyma 4 baş orta büyüklükte soğan 1 çağ bardağı pirinç Yağ, tuz ,karabiber, maydanoz
    Yapılışı
    Pancar saplarından ayrılır. Temizlendikten sonra kaynayan suya konularak hafif diri kalacak şekilde haşlanır. Bir süzgeçte süzülür. Soğuk suda bekletilir. Hafif sıkılarak bir kaba alınır. Ayrı bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, yıkanmış pirinç, saçlı, tuz,karabiber ve kıyılmış maydanoz biraz su ile yoğrulur. Pancarın damarlı taraflı içe gelecek şekilde hazırlanan iç arasına konulur. Çok sıkı olmamak kaydı ile normal bir şekilde küçük küçük sarılır. Bir tencereye düzgün olarak dizilir. Üzerini kapatacak kadar su ilave edilir. (Kaynar su tercih edilir) Üzerine sarmayı bastırmak için kapağı örtülüp kaynamaya bırakılır. Önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

    Pancar (Karalahana) Diblesi
    Malzeme
    2 bağ pancar 4 baş orta büyüklükte soğan 1 su bardağı pirinç (veya bulgur) Zeytinyağı, tuz, karabiber
    Yapılışı
    Pancar temizleyip yıkanır. İnce ince kıyılır. Kaynamış suyun içine rengi kararmasın iye hemen tuz ilave edilir. Pancar kaynayan suya atılır. Bir taşım kaynadıktan sonra pirinç konulur. Pancar ve pirinç birlikte yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Ocaktan alınarak süzülür. Topraklanmaması için devamlı karıştırılır. Soğumaya bırakılır. Diğer taraftan, arzuya göre zeytinyağı veya tereyağı tencereye konulur. İncecik doğranmış bol soğanla hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Haşlanan pancarlar acı biber de ilave edilerek karıştıra karıştıra pişirilir.



    Sakarca Kayganası
    Malzemeler
    Sakarca (3 bağ) Yumurta (1 adet) Tuz1yemek kaşığı (20 gram)Mısır Unu 4 yemek kaşığı (100 gram) Sıvıyağ ½ çay bardağı (100 gram)
    Yapılışı
    Sakarcalar temizlenip, yıkanır. Kaynayan tuzlu suda soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Suyu süzdürülür. Sonra ince ince doğranır. İçine yumurta, mısır unu gerekirse bir tutam tuz ilave edilip, karıştırılır. Teflon tavada sıvıyağ ile alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.

    Hamsi Kayganası
    Malzemesi
    Hamsi (Taze veya Salamura)½ kilogram Yumurta(3 adet) Yeşil Soğan(1 bağ) Un (2 yemek kaşığı) Maydanoz (6-7 dal) Karabiber Süt (1 su bardağı)
    Yapılışı
    Hamsi ayıklanır, kılçıkları çıkarılıp üç-dört parçaya ayrılır. İçine yeşil soğan maydanoz ince ince doğranır. Yumurtalar kırılır, tuz ve karabiber ilave edilip, sütle açılır. Krep kıvamında hazırlanır. Tavaya çok az sıvıyağ koyulup, kızdırılır. Daha sonra hazırlanan karışımdan 1-2 kepçe dökülür. İnce bir şekilde yayılır ve kızartılır. (Kızarırken tava yavaş yavaş sallanmalı.) Bir tabak yardımı ile alt üst çevrilir. Kızaran kayganalar düz servis tabağına alınır. Hazırlanan krepler bitene kadar kızartma işlemine devam edilir. Kızaran kayganalar üst üste konulup, dilimlenir. Yada tek tek rulo şeklinde sarılıp, servis tabağına yerleştirilir. Arzuya göre yeşil soğan, salata ve marul ile süslenerek servis yapılır.

    [​IMG]

    Pancar (Karalahana) Döşemesi
    Malzemeler
    Pancar (Kara Lahana2 bağ) Soğan (2 adet) Pirinç veya Bulgur (1 çay bardağı) Kıyma yada Kemikli Et (250 gram) Salça (1 yemek kaşığı) Tereyağ (1 yemek kaşığı) Sıvıyağ (1 fincan) Acı biber (1-2 adet) Tuz
    Yapılışı
    Pancarlar ayıklanıp, yıkanır. İnce ince doğranır. Kaynar suya atılarak 2-3 dk. Haşlanır. Süzgece alınır. Soğanlar ince doğranır. Kıyma ile kavrulur. Yağ ve salça ilave edilir. Haşlanmış pancarlar bu karışımla 2-3 defa karıştırılarak üzerine sıcak su konulup harlı ateşte pişmeye bırakılır. Içine ayıklanıp yıkanmış pirinç yada bulgur ve acı biber ilave edilerek yeterince pişirilir.

    Kuru Yufka Böreği
    Malzemeler
    Kuru Yufka (Ordu Yöresinde Yapılan) 9 adet, Sıvıyağ (1 çay bardağı )ı,peynir (300 gr) Maydanoz ½ demet
    Yapılışı
    Kuru Yufkalar hafif tuzlu suda ıslatılır. Teflon Tavaya sıvıyağ konur, üstüne 3 kat yufka döşenir. Üçüncü katın ortasına peynir ve maydanoz karışımından yapılan harç konulur. Kısık ateşte alt üst edilerek kızartılır. Sıcak olarak servis yapılır.
    Not
    Kuru Yufka Böreği yörede genellikle peynir ve çökelekle yapılır. Ancak, istenirse kıymalı, patatesli, ıspanaklı v.s. iç konularak ta yapılabilir.




     
Ordu Yöresel Yemekleri konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    Tekirdağ'ın Yöresel Yemekleri

    tekirdağa özgü yemekler tekirdağ yemekleri tekirdağ ın yemekleri tekirdağın yöresel marmara bölgesinin geleneksel Ürün çeşitliliği, değişik kültürel kökenden insanların bir arada bulunması, il mutfağına belli bir zenginlik kazandırmıştır. Keşkek, kesme makarna, kuskus, tarhana gibi Anadolu' ya özgü yemekler yanında Trakya' nın tatlı türleri, sebze yemekleri ve meyveler beslenmeyi...
  2. Muş Yöresel Yemekleri

    Muş Yöresel Yemekleri

    muş yöresel yemekleri muş yöresinin yemekleri muşun meşhur muşun yöresel un Muş'ta yiyecek maddelerine ayrı bir önem verilir.. Kış mevsimi çok uzun olduğundan güz mev­simi gelmeden önce her aile kışın yiyecek gıda maddelerinin tedarikine başlar. Et sıkıntısını gidermek isteyen Kavurma yapar. Kavurma koyun, kuzu, olduğu gibi Düge’den (bir-iki yaşındaki inek) olur. Kesilen etler küçük...
  3. Kırşehir'in yöresel yemekleri

    Kırşehir'in yöresel yemekleri

    kırşehir yemekleri kırşehire özgü yemekler kırşehirin yemekleri kırşehir in yöresel Yufka: Malzemesi: un. su tuz. Verilen malzeme (unsutuz) karıstırılarak hamur yogrulur. Hamur biraz dinlendikten sonra avuc ice buyuklu- güğünde pezi alinir.Peziler oklava yardimiyla ekmek tahtasi üzerinde saz büyüklğünde (daire biciminde) acilir.Bu islem yapilirken açılan yufka üzerine kepekli un serpilir....
  4. Yozgat yöresel yemekleri

    Yozgat yöresel yemekleri

    yozgat yöresel yemekleri yozgatın yöresel yemekleri yozgat meşhur yozgatın meşhur şeyleri Yöre beslenmesi büyük ölçüde buğday ürünlerine, unlu yiyeceklere dayanmaktadır. Bulgur, yarma ve düğürcük hemen hemen her türlü yemeklerde ve çorbalarda kullanılır. En önemli yemekleri, Arabaşı, Madımak, Testi Kebabı ve Yozgat Tandır Kebabıdır. Yozgat'dan Yemek Tarifleri Arabaşı Malzemesi : Hamur...
  5. Trabzon Yöresel Yemekleri

    Trabzon Yöresel Yemekleri

    trabzon yöresel yemekleri Trabzon denilince akla hemen balık ve özellikle hamsi geliyor...Trabzon mutfağının büyük bölümünü hamsi ile yapılan yemekler alıyor...Şimdi geçiyorum Trabzon'a özgü yemeklerin tariflerine... Trabzon'un yemeklerinin başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz : Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav,...
Etiketler:

Sayfayı Paylaş