Organik atıklar enerji olacak

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
Organik atıklar enerji olacak
İZMİT’in Suadiye Beldesi’nde kurulu Frito Lay Türkiye Tesisleri’nde organik atıkları enerji ve gübreye dönüştürme amaçlı organik atık arıtma tesisi bugün törenle devreye alındı.

Kuruluşun dünyada ilk kez Türkiye’de devreye aldığı ve 1.5 milyon dolar harcama yapıldığı belirtilen Organik Atık Arıtma Tesisi ile yıllık 100 vatlık 7 bin ampulün yanmasına yetecek enerji üretimi sağlanabileceği bildirildi.

Frito Lay Türkiye Genel Müdürü Ece Aksel, doğaya ve çevreye önem veren bir şirket olma sorumluluğuyla hareket ettiklerini, 1995 yılında üretime başlayan ve ilk tesisi olan Suadiye Fabrikası’nda organik atıkları yenilenebilir enerjiye dönüştürme amaçlı hayata geçirdiklerini anlattı. 1.5 milyon dolarlık bir yatırımla gerçekleştirilen bu tesiste kullanılmayan atıkların yaklaşık 20 bin ağacın emeceği karbondioksite eşdeğer sera gazı salınımını engelleyeceğini kaydeden Aksel, ayrıca 2 bin 500 MW/yıl’lık enerji üretimini karşılayacak tesisin, ihtiyacı olan enerji hariç, 100 vatlık 7 bin ampulün bir yıl yanmasına yeterli enerjiye eşdeğer enerji üreteceğini söyledi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ile birçok davetlinin de hazır bulunduğu açılış töreninde yapılan konuşmalarda da, fabrikanın bölgede en az enerji harcayan tesis olduğu vurgulandı.

hurriyet.com
 
Geri
Üst