Organik gübre nasıl yapılır?

Uzman SühaN

Administrator
Organik gübre nasıl yapılır?
Son yıllarda gıda artıklarından yapılan organik gübreler sıkça kullanılmaya başlandı. Bu organik gübreyi oluşturmak için bir kaç farklı yol bulunmakla birlikte bu yolların her birini uygulamak oldukça kolaydır. İşlemin popülerleşme başlamasıyla birlikte organik gübre tenekeleri üretilmeye başlandı. Bu organik gübre tenekeleri ya da kovaları gübre oluşumu sırasında gıdaların çürümesiyle birlikte bahçenizde haşerelerin artmasını engellemektedir.

Organik gübre üretimine başlamadan önce hangi tipte bir muhafaza kullanacağınıza karar vermelisiniz.




organik gübre.jpg








Küçük bir bahçeniz varsa taşınabilir bir teneke ya da plastik kova, büyük alanlar içinse sabit bir organik gübre alanı oluşturabilirsiniz.

Eğer bahçeniz yeterince büyükse kereste ve kullanılmayan ahşap sandıklardan atıklarınızı biriktirebileceğiniz sabit bir hazne inşa edebilirsiniz. Ahşap gübre muhafazaları solucanlı gübre oluşturmak için kullanılmaktadır.

Bu alandaki diğer alternatifiniz ile ev yapımı gübre oluşturmak için özel olarak üretilen ve alan sıkıntısı yaşayanların tercih ettiği gübre konteynerleridir. Bu gübre konteynerleri mobil olup bahçenizde istediğiniz alana yerleştirebilirsiniz.

Organik Gübre İçin Malzeme Toplamak

Organik gübre için kullanacağınız muhafazayı belirledikten sonra artık malzemeleri toplamaya ve depolamaya başlayabilirsiniz. İyi bir organik gübre elde etmek istiyorsanız her şeyi depolamamalısınız. Kaliteli organik gübre oluşturmak için kullanabileceğiniz gıda atıkları arasında yumurta kabukları, sebze ve meyve artıkları, çay ve çay torbaları, artan yemekler, kesilmiş çim, gazete gibi atıkları sayabiliriz. Et, balık, tavuk ve süt ürünlerini organik gübre için asla kullanmayın.

İyi bir organik gübre için biriktirdiğiniz atıkları belirli katmanlar halinde düzenlemelisiniz. En alt katmanda kuru yapraklar ve küçük parçalara ayrılmış gazete kağıdı 3-5 santim kalınlığında bir tabaka oluşturacak şekilde yerleştirilmelidir. Bunun üzerine atık gıda sıvılarına karşı sünger vazifesi görecek kesilmiş çimleri ve artık gıdaları yerleştirebilirsiniz. Bu ikinci tabakanın üzerine bir miktar toprak yerleştirip gübrenin oluşmasına yardımcı olacak mikroorganizmaların oluşmasını sağlayabilirsiniz. Bu katmanları organik gübre için ayırdığınız alan dolana kadar kullanabilirsiniz. Kurudukça üzerine su ekleyebilirsiniz.

Hazırlamış olduğunuz karışımı 3-4 hafta sonra iyice karıştırın. İyi organik gübre çok kuru ve çok ıslak olmamalıdır. Bu çevirme işlemi sırasında karışımı nemlendirmek için biraz daha su kullanabilirsiniz. Organik gübreniz bir kaç hafta içinde rengi kahverengine dönünce ve toprak gibi kokmaya başlayınca hazır demektir. Bundan sonra bitkilerinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için kullanabilirsiniz.

Organik gübre yapmak zaman içinde edineceğiniz tecrübe ile daha kolay hale gelecektir.
 
Geri
Üst