Etiketler:
  1. melekay42

    melekay42 Yeni Üye Üye

    Kayıt:
    8 Ağustos 2011
    Mesajlar:
    16
    Beğenilen Mesajlar:
    0
    Ödül Puanları:
    0

    Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi

    Konu, 'Sağlık İçin Bilgiler' kısmında melekay42 tarafından paylaşıldı.

    Ortadoğu’da rastlanan zeytin üretme yöntemiyle, yaklaşık 6 bin yıl önceki zeytinyağı elde etme yöntemi arasında hiç fark yoktur: Zeytinler ezilerek hamur haline getirilir. Daha sonra bu hamur sıkılır veya presten geçirilir. En sonunda ise yağ, zeytin meyvesinin suyundan (karasu) ayrıştırılır. 19. yüzyılın başında ise teknolojinin gelişmesiyle hidrolik pres makinelerine geçildi. Bugün hidrolik pres makinelerinin yanı sıra, zeytin hamuruna hiç pres uygulamadan merkezkaç kuvvetiyle zeytinyağı elde etmeyi sağlayan makineler de kullanılıyor. Bunların içinde de en yaygını “kontinü sistemi”. Kontinü sisteme, tam otomatik sistem denir. Önce zeytinler türlerine göre ayrılır. Huni adlı çukura dökülen zeytinler makine sistemiyle yapraklardan temizlenir ve kırıcıda ezilip kırılır (makine, üçbin devirle çekirdeği unufak eder). Buradan çıkan hamur, karıştırma yoğurmadan sonra su verilir, posa ve şırası ayrıştırılır. Şıradan da yağ ve karasu ayrıştırılıp, yağ filtre tankına alınır, son tortuları ayıklanıp dinlenme tankına bırakılır. Buradan doğal yağ güğümlere, teneke ve şişelere doldurulur. Yağdan geriye kalan prina tekrar öğütülüp sabun yapmada kullanılır. Prina posasına pelet denir ve yakacak, yakıt olarak kullanılır.Alıntı Organik Zeytinyağı

    alıntı



     
Organik Zeytinyağı Üretimi ve Tarihi konusuna benzer diğer içeriklerimiz
  1. Zeytin ve Zeytinyağı

    Zeytin ve Zeytinyağı

    Zeytin ağacı ve onun meyvesi olan zeytinin tarihi günümüzden 8000 yıl öncesine dayanır. Arkeolojik buluntular zeytinin İsa öncesi 6000 yılından beri Akdeniz yöresinde yetiştirildiğini ve insan besini olarak kullanıldığını göstermektedir. · Tarihi gelişimi içinde zeytin, birçok efsaneye kaynak olmuş, eski uygarlıkların metinlerinde ve kutsal kitaplarda yer almıştır. Nuh Peygamber’in, tufanın...
  2. zeytinyağı

    zeytinyağı

    İlme, berekete, hidayete, batın" nura, helal rızka, göz ve kalp nuruna, Bununla yağlanmak şifaya, Temiz zeytinyağının kötü kokması sözü bozmaya; Zeytinyağı satan kimseyi görmek meliklere yakın olmaya, ilim sahiplerine hizmet etmeye; hidayet ve ilme delallet eder.Berrak, temiz şişede zeytinyağı bolluk ve berekettir.Rüyada görülen zeytin yagi, helal rizktir. Rüyasinda zeytin yagi içtigini...
  3. Zeytinyağı ve Şeker hastalığı

    Zeytinyağı ve Şeker hastalığı

    Zeytinyağı ve Şeker hastalığı Şeker hastalığı, vücudumuzda insülin hormonunun eksikliğine bağlı olarak kan şekeri dengesinin bozulmasına ve kandaki şeker düzeyinin ani olarak yükselip düşmesine yol açan bir hastalıktır. Son yıllarda yürütülen bazı araştırmalar, zeytinyağının, şeker hastalığının vücutta neden olduğu bazı rahatsızlıkları önlemede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur. Bunlardan...
  4. Arı Poleni Toplanması ve Üretimi

    Arı Poleni Toplanması ve Üretimi

    Arıların polen toplama etkinliği çiçeklerin açtığı ve hava sıcaklığının 15 ºC'nin üzerinde olduğu ilkbahar mevsiminde başlar. Polen 21 günlük işçi arılar tarafından koloninin protein kaynağını sağlamak amacıyla toplanan bir besin maddesidir. Polen getirecek arı, kovandan çıkmadan önce ballı petek gözlerinden birine sokularak bir miktar bal yutar. Bundan sonra kovandan çıkıp uçarak çiçek tozunu...
  5. Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları

    Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları

    Zeytinyağı Çeşitleri ve Teknik Tanımları: Zeytinyağı, elde ediliş şekillerine ve üretimde uygulanan yöntemlere göre 3 sınıfa ayrılır; 1- Natürel zeytinyağı, 2- Rafine zeytinyağı, 3- Riviera zeytinyağı. Zeytinyağının sınıfları ve türlerine göre TS-341’de yer alan tanımları aşağıdaki gibidir. 1- Natürel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak...

Sayfayı Paylaş