Oruç tutmanın sevabı nedir ?

  • Konbuyu başlatan İslami Yazar
  • Başlangıç tarihi
İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Oruç tutmanın sevabı nedir ?
Ahiretin tarlası sayılan dünyaya ahiret kazancı elde etmeye gelen beşer Ramazanda ibadet ve güzel amellerinden bire bin sevap kazanır. Ramazanda ibadet ve güzel amellerin sevabı bire bindir.

Ramazan ayı ahiret "ticareti" için karlı tarladır, amel ve ibadetlerin "yetişip büyümesi" için gerekli olan yaz yağmuru. Ramazan insanın Allah'ın sonsuz saltanatı karşısında ibadetleri ile "resmi geçit" den geçmesi için kutsal bir bayramdır. Bu yüzden insana nefsin gafletinden, yemek, içmek gibi hayvansal ihtiyaç ve isteklerinden, boş, anlamsız işlerden, nefsani heveslerden kurtulmak için farz kılınmıştır.



Oruç tutmanın sevabı.jpg



İnsan Ramazanda nefsin heveslerinden uzaklaşıp melekleşir .. Ahiret ticaretine başlar. Dünya ihtiyaçlarını geçici olarak bir kenara koymakla ahiret insanına dönüşür, ruhanileşir ve orucu ile Allah'ın Samed ismine ayna olur. Allah Samed'dir, yani her şey O'na muhtaçtır, ama o hiçbir şeye muhtaç değildir, yemek, içmek ve s. şeylere ihtiyacı yoktur. Melekler yemek, içmek ve evlenmek açısından Samed isminin tecellisine ayna olurlar. İnsanlar da ramazanda melekler gibi Samed isminin tecellisine ayna olabilir.Evet, Ramazan ayında bu fani dünyada, fani ömürde ve kısa bir hayatta ebedî bir ömrü ve uzun bir hayatı içeren, insana bahşeden kutsal zaman dilimi.Bir Ramazan'la seksen yıllık ömrün meyvelerini elde edilebilir. Kadir gecesinin ise Kur'an'ın beyanı ile bin aydan daha hayırlı olması bu fikre, sırra bir delil olarak yeterlidir.

Evet, bir kral hâkimiyeti boyunca tahta çıkma münasebetiyle veya çeşitli nedenlerle her yıl bazı günleri bayram yapar ve o günlerde sadık halkı ile genel ilkeler çerçevesinde değil, özel saygı, merhamet ve iltifatla muamele ediyor. Bunun gibi Ezeli ve Ebedi Sultan, on sekiz bin âlemin celallidir Padişahı yüce, şanlı fermanı olan Kur'an-ı Kerim'i Ramazan ayında indirdi. Ramazan'ın özel ilahi bir bayram, İlahi bir sergi ve ruhani bir meclis olması hikmet açısından kaçınılmazdır.

Madem Ramazan böyle bir bayramdır, elbette, insanların bu ayda sefil ve hayvansal meşgalelerden belli bir süre kadar sakınması için oruç tutmanın emredilmesi doğaldır. En mükemmel oruç ise, mide ile birlikte tüm duyu organları, göz, kulak, kalb, fikir ve hayal ile tutulan oruçtur. Yani onları haram şeylerden, boş ve anlamsız işlerden uzaklaştırmak ve her birini ibadete yöneltmektir. Örneğin, dili yalandan, gıybetten ve kötü sözlerden sakınmakla ona oruç tutturmak ve Kur'an okumak, zikir (Allah'ı anma), tefekkür, tesbih (Allah'ı tüm noksanlıklardan uzak tutmak), salavat ve tevbe gibi çok değerli ibadetlerle meşgul etmek gibi...


Gözü yabancılara bakmaktan, kulağı çirkin şeyleri dinlemekten sakınmak (gözü) ibreti görmeye, (kulağı ise) hak söz olan Kur'an-ı Kerim dinlemeye adamak ve böylece tüm diğer organlara da bir çeşit oruç tutturmak gibi... Allah cümlemize orucu hakkıyla tutanlardan eylesin. Selam ve dua ile..
 
Oruç.Hakkıyla bilinçle tutulduğu zaman kişiye kazanımları sayısızdır. Vicdani,ahlaki ve nefsi olarak kişiye değer üstüne değer katar. Bunların yanında kişiye sağlığı bahşeder. Sağlık açısından bakınca bana göre en iyi detoks oruç tutmaktır. Allah bizleri Ramazana ulaştırmayı nasip etsin.
 
Oruç tutma ibadetini ibadet niyetiyle yapıp karşılığında Cenabı Hakkın rızasını gözeterek hareket etmek gerekiyor. Oruç ibadetinde kişinin Sadece midesini boş bırakıp diğer azalarında Ona ayak uydurması lazım. Diline oruç tutturacak. Ağzında Kötü kem sözler çıkmayarak.

Göze oruç tutturmak lazım. Harama bakmayarak. Ellere oruç tutturmak lazım. Haram olan bişeyi tutmayarak. Ayaklarına Ve sair uzuvlarına oruç tutturması lazım. Haram olan şeylere yürütmeyerek.
 
Oruç tutma ibadetini ibadet niyetiyle yapıp karşılığında Cenabı Hakkın rızasını gözeterek hareket etmek gerekiyor. Oruç ibadetinde kişinin Sadece midesini boş bırakıp diğer azalarında Ona ayak uydurması lazım. Diline oruç tutturacak. Ağzında Kötü kem sözler çıkmayarak.

Göze oruç tutturmak lazım. Harama bakmayarak. Ellere oruç tutturmak lazım. Haram olan bişeyi tutmayarak. Ayaklarına Ve sair uzuvlarına oruç tutturması lazım. Haram olan şeylere yürütmeyerek.

Hocam bazı insanlar oruç tutmuyor nedenini soruncada ben sinirleniyorum insanları kırıyorum oluyor .Sizce bu doğru bir davranışmı ? Teşekkür ederim.
 
Bilakis Oruç tutmak sinir ve gerginlik yapmaz. İnsanları daha mülayim ve Zihde yaparak anlayışlı hale getirir. Sinirsel durum Oruçtan kaynaklı olması imkansızdır. Şayet gerçekten psiklojik sorunları varsa oruç değil açlık hissi tetikleyebilir. Onun içinde İşinde ehil bir doktora gözüküp neticesinde Oruç sıhhatine zarar verecekse tutmayıp müsait günlerde kaza etmesi gerekir. Kaza etmeye de gücü yoksa karşılığını fitre olarak verir.
 
Eskiler ne güzel söylemişler.
Kîse tehi din dürüst. Mide tehî ten dürüst.
Kese boş din rahat. Mide boş ten yani vücut rahat.
Mide boş olduğunda Yani nefis açken diğer insanın diğer azaları istekleri arzuları doymuş Ve tok olur.
Mide dolu olunca da diğer uzuvları istek ve arzuları acıkır. Farklı isteklere başlarlar. Onun için peygamber Efendimiz hiç bir yemekten tam doymadan kalkmış Ve bunu ümmetine tavsiye ederek Az ye az uyu az konuş hasta olma diye hadis irat buyurmuşlardır.
 
Ramazan gelsede feyzinden yararlansak. Az kaldı Rabbimizin bize ikramıdır ramazan. Bu mübarek ayı fırsat bilip bol bol ibadet etmeli oruç tutmalıyız.Yardıma muhtaçlara el uzatmalıyız. Oruç gibisi varmı ya. Tüm uzuvlar nefse karşı direnişte . Bu faydalı bilgiler için Allah razı olsun hocam.
 
Geri
Üst