Oruçluyken banyo etmek orucu bozar mı?

Uzman SühaN

Administrator
Oruçluyken banyo etmek orucu bozar mı?
Son iki yıldır ramazan ayı yaz dönemine denk gelmekte.Malum havalar sıcak bol sıvı kaybı ve sonucunda baygınlık hissi oluşuyor.Bunun devamında halsizlik yorgunluk gibi durumlar görülüyor.Bir çoğumuz vücudumuzun serinlemesi ve kendine gelmesi için duşa koşuyoruz.Duşla bir nebse olsada kendimizi iyi hissediyoruz.Peki aldığımız duş orucu bozuyormu buda merak ediliyor .Oruçluyken duş almak orucu bozarmı tüm detayları yazımızın dveamın da bulabilirsiniz.Öncesi ; Soğuk duş orucu sakatlarmı adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.


Oruç döneminin sıcak ve uzun yaz dönemine gelmesi zorlayıcı olsada sevabı çok büyük.Orucu yeme içme orucu gibi benimsememeli ,nefsi terbiye etmeli her salisesini iyi değerlendirmeyiz.Feyzi fazileti büyük olan orucun, yaz döneminde olmasını bir nimet olarak düşünmeliyiz.Yaz dönemin de oruçla beraber yukarda anlattığımız gibi su kaybı ve buna bağlı yorgunluk halsizlik gibi durumlar görülmekte.Kendimize gelmek adına duş alma ihtiyacı hissediyoruz.Aldığımız duşla vücudumuz kendini toparlamakta ve dinlenmekte.Yalnız bir çok müslüman aldığı duşun orucunu bozup bozmadığının endişesini yaşamakta.Oruçlu iken banyo yapmanın dinen hiç bir sakıncası olmadığını,orucu bozmadığını söyeleyelim.Lakin duş esnasında buruna, ağıza, kulağa su kaçması olursa oruç bozuluyormuş.Oruçlu iken duş almanın orucu bozup bozmadığı hakkındaki tüm detayları yazımızın devamın da bulabilirsiniz.


duş almak orucu bozarmı.jpg





Oruçluyken banyo etmek orucu bozar mı?


Oruçlu iken banyo yapmanın bir sakıncası yoktur.Ancak oruçlu iken banyo yapıldığında kulaklara,ağız ve burna su kaçırmamaya dikkat edilmelidir.Aksi taktirde oruç bozulur.

Oruçta banyo yapan kişi ağza burna su verirken dikkat etmeli. Yutmamalı ve boğaza kaçırmamalıdır.

Eğer rüyada ihtilam oldu ise ya da cenabet ise banyo yapması gerekiyorsa oruçlu iken gusül abdesti alabilir. Fakat ağza ve burna su verirken dikkat etmeli. Su kaçırmamalı. Suyu yutmamalı.

Hz. Aişe ile Ümmü Seleme validelerimiz Peygamberimiz (s.a.v.)'in Ramazanda imsaktan sonra boy abdesti almış olduğunu haber vermişlerdir. (Buhârî, Savm, 25). Buna göre geceden cünüp olarak imsak vaktine girmek oruca zarar vermediği gibi, oruçlu iken boy abdesti almak da orucu bozmaz.

Ağızdan ve burundan dimağa veya mideye su kaçırmamak şartıyla, yıkanmak orucu bozmaz. Yalnız İmam-ı Azam serinlemek için suya girmeyi veya yaş elbiseye sarılmayı mekruh saymıştır. Ebu Yusuf'a göre değildir. Allah Resulü oruçlu iken hararetini gidermek için başına su dökmüştür. Ancak denize veya nehre girip de uzun müddet yüzülecek olursa çok büyük bir ihtimalle mideye veya dimağa su kaçar. Böylecede oruç bozulur.
 
Geri
Üst