Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yemeli Ne İçmeli?

TİTAN

*Melekler Mekanı*
Oruçluyken Susamamak İçin Ne Yemeli Ne İçmeli?
oruçluyken susamamak için sahurda ne yemeli
oruçluyken susamamak için ne yapmalı




Sevgili melekler, yaz aylarına denk gelen ramazan ayında sıcak havalardan etkilenmemek mümkün değil. Oruçlu kalınan sürenin de uzun olmasıyla herkes oruçta susamamak için ne yapmak gerek sorusunun peşine düşüyor. İşte bu sorunun cevabı...


su-303.jpg



Ramazan'da sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve gün içinde daha az susamak istiyorsanız, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketin.

Bir kişinin günlük sıvı ihtiyacının yaklaşık 2,5 litre olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, oruç tutanların sıvı alımına çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

İnşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi alanlarda çalışan kişilerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde yararlanması gerektiğini ifade etti.

Sıcak geçen ramazan ayında sıvı kaybının çok fazla olacağını anlatan Akman, ''Bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sahurda bol sulu gıdalar tüketmelidir. Sıcakların en yoğun olduğu bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sahura kadar sıvı gıdalar tüketilmeli'' dedi.

AZ SUSAMANIN FORMÜLÜ: ''SAHURA KADAR AZAR AZAR''
Beslenme ve Diyet Uzmanı Akman, oruç tutan kişinin günlük su ihtiyacının tamamını sahurda almaya çalışılmasının hata olacağını belirterek, şunları kaydetti:

''Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlış. Oruç tutulan gün boyunca susamamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için, sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar.''

KAVURMA VE KIZARTMALARDAN UZAK DURUN
Akman, gün içinde emek yoğun çalışanlar ve aşırı terleyenlere, kaybettikleri mineralleri yerine koyabilmeleri için iftarda tuzlu ayran içmelerini, fosfor kaybını gidermek için de kırmızı et yerine balık eti tüketmelerini önerdi.
İftarda az ve hafif yiyecekler yenmesini öneren Akman, iftar ve sahurda susuzluğa neden olabilen kavurma ve kızartmadan kaçınılması gerektiğini belirtti.
 
Geri
Üst