Otomotivciler Nisan'da zam yapacak

PaSikA

Yeni Üye
Üye
Otomotivciler Nisan'da zam yapacak
Otomotivciler kur artışı nedeniyle Nisan ayında araçlara zam yapmaya hazırlanıyor. Bayiler fiyat garantisi vermiyor.



ÖTV indiriminin ardından kısa sürede ağırlıklı olarak stoklarındaki 1.6 litre motor hacmine kadar olan otomobilleri hızla eriten markalar, kur artışı nedeniyle nisanda araçlara yüzde 3 ile yüzde 6 oranında zam yapmaya hazırlanıyor. Böylece ÖTV indirimiyle anahtar teslim fiyatları yaklaşık yüzde 14 ucuzlayan otomobillerin fiyat avantajları, nisandan itibaren yaklaşık yüzde 10'lara inecek. Bayiler, stokları dışındaki araç siparişlerinde zamlar nedeniyle fiyat garantisi veremiyor.

Kriz nedeniyle birçok markanın zam yapmadığını belirten sektör yetkilileri, zamların ÖTV avantajını yok etmeyeceğini, ancak aylar geçtikçe etkisini azaltacağını belirtiyor.

ÖTV indiriminin geçerli olacağı 2009 Mart-Haziran dönemi için pazar tahminleri, ayda ortalama 45-50 bin arasında araç satılacağı yönünde oluşurken, bu aylık temponun 30-35 bin adedinin binek modellerden oluşması öngörülüyor. Bu yıl toplam araç pazarının 400-420 bin adetlerde oluşmasının öngörüldüğü sektörde, satışların yaklaşık yarısının bu 3 ay içinde gerçekleşmesi, yılın 2. yarısında ise, satışların önemli derecede düşmesi bekleniyor.

ÖTV indiriminin göreceli olarak otomobil endüstrisine daha yüksek yapılması nedeniyle geçen haftalarda 1.6 lt motor hacmine kadar araçlarda önemli hareketlilik yaşandı. Hyundai Accent Era, Ford Focus ve Fiesta, Toyota Corolla dizel, Auris, Renault Clio ve Megane, Citroen Berlingo, Honda Civic sedan, Opel Corsa, Astra,VW Jetta ve Polo gibi modellerde stoklar tükenirken, bayiler nisan ve mayısa gün vermeye başladı. Bayiler stoklarında olan araçları için fiyat verirken, sipariş verilen araçlar için "zam" geleceği beklentisiyle fiyat garantisi vermiyor.
STOKLAR 90 BİNİN ALTINA İNDİ
Ocak ayı itibarıyla 150 bin adet binek ve hafif ticari araç stoğu bulunan sektördeki stokların mart sonu itibarıyla 90 binlerin altına indiği vurgulanıyor. İlk 2 ayda 27 bini otomobil olmak üzere toplam 41.3 bin adet satış yapan sektörün mart sonu itibarıyla da satışlarının 45 bin adetler seviyesinde olması öngörülüyor.

İlk 2 ayda 83.6 bin araç üretip, 69.4 binini ihraç eden otomotiv sektörü elindeki stok nedeniyle ithalat bağlantılarını da ilk 2 ayda önemli derecede durdurdu. İlk 2 ayda iç pazar için yaklaşık 14 bin araç üreten sektörde bu durumda 90 bine yakın stok kalmış durumda. Bu stokların önemli bölümünü hafif ticari araçlar ve 1.6 lt üzerindeki binek otomobiller oluşturuyor.

ZAM ORANI YÜZDE 6'YI BULABİLİR
Stokları büyük ölçüde eriten markalar, belli modellerde nisandan itibaren fiyat artışına hazırlanıyor. Yılbaşından bu yana markasına göre yaklaşık yüzde 3-7 arasında zam gören otomobillerin, nisandan itibaren yüzde 3'ten yüzde 6'ya ulaşan oranlarda zamlanması bekleniyor.

Hyundai Assan Yurtiçi Satış ve Pazarlama Genel Müdürü Kurthan Tarakçıoğlu, araç fiyatlarına aşırı rekabetten ve durgunluktan dolayı kur artışlarının yansıtılmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Artık stokların eridiği modelleri yerine koymak için artık bastırılmış maliyetler söz konusu olmayacak. Sektör, otomatik olarak zam yapmak durumunda kalacak. Ben, tüm firmaların zam yapmak zorunda kalacağını düşünüyorum. ÖTV indirimi olmasa da sektör 2 ay sonra zam yapmak durumunda kalacaktı. Çünkü o zaman stoklar 15 gün değil de 2 ay sonra eriyecekti."

Doğuş Otomotiv VW Binek Genel Müdürü Vedat Uygun ise, bayi veya distribütörün elinde kalmayan modellerin yeni sipariş olarak verildiğinden zamlı fiyatla geleceğini vurgulayarak, "Ancak tabi kurlar geriye giderse fiyatlar da geri gidebilir. Biz, kurlar artınca martta yüzde 2-3'lük küçük bir zam yaptık. Seçim sonrasında tekrar kurların iniş-çıkışına bağlı olarak fiyatlarımızı revize edebiliriz. Mart ayında binek satışların 30 bini aşacağını öngörüyoruz" dedi.

DESTEK BİTİNCE FİYATLAR YÜKSELECEK
Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı da, stokların bazı modellerde erimesiyle fiyat revizyonunun "kaçınılmaz" olacağını belirterek, "Örneğin ithalatçılar yurtdışında yaptığı bağlantıda iyi fiyat elde ederse zam daha az olacaktır. Bundan 6 ay önceki fiyatlarla da bağlantı kurulması zor olduğu için muhtemelen fiyatlar biraz yukarıya gidecektir. Aynı şekilde üreticilerin de maliyeti yükseldiğinden onlar da artacak. Bu da ÖTV'nin verdiği avantajı biraz ortadan kaldırabilir. Ancak şunu da düşünmek gerekir ki, ÖTV indirimi tamamen bittiği zaman fiyatlar iyice yükselecekti" diye konuştu.

Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı Aykut Özuner, ağırlıklı olarak, Fiesta ve bazı Focus modellerinde talebin yoğun olmasının bu modellerde stoklarını oldukça azalttığını söyledi. Ticari araçlarda ise, ÖTV indiriminin etkisinin kısıtlı olduğunu anlatan Özuner, Connect segmentine hareket getirmesine karşılık, orta ve ağır ticaride henüz istenilen düzeyde bir etkinin görülmediğini kaydetti. Nisan ayında da kampanyalarına devam edeceklerini dile getiren Özuner, bu ay yaklaşık 6 bin 500 perakende satış yapmayı beklediklerini ifade etti.

Otomotiv Distribütörleri Derneği Başkanı ve Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise, henüz tamamen stokların erimesinin sözkonusu olmadığını vurgulayarak, şöyle konuştu: "Sadece belli segmentlerdeki stoklar azaldı. Diğerleri halen bekliyor. Stokta her markanın değişik pozisyonu var. Kalmayan modellerde yeni üretim veya ek ithalatta ürün maliyeti tabi ki değişecektir. Bugün eritilen stoklar euro 1.8'lerdeyken alınmış araçlardı. Şimdi ise euro 2.2'leri geçti. Yani euro kuru neredeyse yüzde 30 zamlanmışken, markalar da ona göre tedbir alacak. ÖTV indiriminin çıktığı ilk hafta yaklaşık 11 bin araç satıldı. Mart toplamının 40 binleri geçeceğini sanıyoruz. Biz Renault markamızda elimizde olmayan modellerin teslimat aşamasında fiyat güvencesi veriyoruz."

MOTOSİKLETTE ÖTV İNDİRİMİ YETERSİZ KALDI
Honda Türkiye AŞ Motosiklet Satış Müdürü Güray Yücel, 3 aylık geçici ÖTV indirimi ile motosiklet pazarının dönemsel de olsa hareketlendiğini vurgulayarak, satışlarda yüzde 20-25 artış öngördüklerini belirtti. Ancak pazarda 1.6 litreye kadar hacmi olan otomobillerdeki durumun motosikletler için söz konusu olmadığını kaydeden Yücel, "Motosiklette, otomobile olan hücum yok. Çoğu bayide istenilen modeller var. Çünkü ÖTV'de yapılan indirim çok sınırlı oldu. 250 cc'ye kadar olan motosikletlerdeki yüzde 22'lik ÖTV yarıya inince 3 bin TL'lik motorda ancak 250-300 TL indirim oluyor. Bu da otomobideki 3-4 bin TL'lerin yanında hiçbir şey değil" dedi. Güray, stokların belli modellerde erimeye başlamasıyla nisanda kura bağlı olarak bazı modellere zam gelebileceğini de kaydetti.
 
Geri
Üst