Parkinson Hastalığı nasıl tedavi edilir

ASİMELEK

Daimi Üye
Üye
Parkinson Hastalığı nasıl tedavi edilir
Parkinson Hastalığı

en çok hangi yaşda parkinson hastalığı görülür, kadın, kadın sağlığı, kadınlar, kadınlar ve sağlık, parkinson, Parkinson belirtileri, parkinson belirtisi, Parkinson Hastalığı Belirtileri, parkinson hastalığı belirtileri nedir, parkinson hastalığı belirtisi, parkinson hastalığı erkeklerdemi kadınlardamı çok olur, parkinson hastalığı hangi yaşlarda başlar, parkinson hastalığı hangi yaşlarda olur, parkinson hastalığı



392124db5772053edd.jpg


Parkinson Hastalığının Belirtileri
Parkinson hastalığının temel belirtileri titreme uzuvların sertliği hareketlerin yavaşlığı ve duruş bozuklukları yanı sıra bu belirtilerin birkaçının bir arada sorumlu olduğu el yazısının bozulması yürüme bozukluğu yürürken kilitlenme ve düşmelerdir.
Titreme (Tremor)
Parkinson hastalığının temel belirtilerinden en belirgini olan titreme genellikle hastanın doktora en sık başvurma nedenidir. Parkinson hastalarının yaklaşık % 80’inde titreme ortaya çıkmaktadır. Titreme sıklıkla bir taraftaki elde bazen de bir ayakta ortaya çıkar. Titreme tek bir parmağa sınırlı kalabildiği gibi bazen dili dudakları veya çeneyi de etkileyebilir.

Kaslarda sertleşme (Rijidite)
Bazı hastalar uzuvlarda sertlik hissinden yakınırlar. Bununla birlikte kas sertliği çoğu kez hastanın bir yakınması olmayıp hekimin fizik muayenede pasif harekete karşı olan bir direncin varlığını saptaması ile tanınır. Hekim hastaya gevşemesini söyleyerek hastanın uzuvlarını eklem yerlerinden bir çok kez nazikçe gerer ve büker ve bu pasif harekete karşı eklem çevresinde direnç arar. Böyle pasif harekete karşı sürekli bir direnç bulunması kaslardaki sertleşmeyi (rijidite) yansıtır. Parkinson hastalığında kaslarda sertleşme en sık el ayak bileği dirsek veya diz gibi eklemlerin muayenesinde saptanır. Bazen kas sertliği hekim tarafından eklemde sanki “dişli çark” takılması varmış gibi hissedilir.

Hareketlerde Yavaşlama (Bradikinezi)
Parkinson hastalığının belki de özürlülük yaratan en temel belirtisi olan hareketlerdeki yavaşlama yani “bradikinezi” erken veya geç olarak her hastada gelişir. Hareket yavaşlığı günlük yaşamdaki faaliyetlerin tümünün belli bir yavaşlıkta olmasına yol açar. Hareketlerin ardı sıra tekrarı ve eklemlerin hareket açıklığı azalmıştır. Hastaların basit günlük işlerini yapma sırasında örneğin düğme ilikleme kravat ve ayakkabı bağlama yazı yazma ve çatal-bıçak kullanma gibi incelik isteyen işlerde başlangıçta hafif derecede hissettikleri güçlük giderek artar. Zamanla istemli hareketlerin çoğunun yapılmasında örneğin yemek yerken ve çiğnerken alçak bir koltuktan doğrulurken otomobile binerken ve inerken yatakta bir taraftan diğer tarafa dönerken zorlanmalar dikkati çeker.

Yüz ifadesinde donukluk (hipomimi):
Doğal yüz ifadesini oluşturan yüz kasları hareketlerinin (mimikler) ve göz kırpma gibi otomatik hareketlerin azalmasına bağlı olarak hastalarda sabit bir bakışın eşlik ettiği donuk bir yüz ifadesi gelişir.

El yazısının bozulması (mikrografi):
Bazı hastalarda hastalığa bağlı ilk yakınma imzanın ya da el yazısı harflerinin küçülmesi olabilmektedir. Hareket yavaşlığı ön planda olan Parkinson hastalarının el yazıları incelendiğinde harflerin şekillerinin okunaklı olmakla birlikte yazı yazıldıkça boylarının giderek giderek küçüldüğü gözlenir ve yazı okunamayacak hale gelebilir. Buna ek olarak kullandığı elinde titremesi olan hastalarda yazı yazarken el yazısı harfleri titrek hatta okunaksız olabilir.

Parkinson Hastalığında Duruş ve denge Bozuklukları
Parkinson hastalarında duruş ve dengeyi koruma yeteneği zamanla bozulabilir. Birçok Parkinson hastası öne doğru hafifçe eğik durma eğilimindedir. Bu duruş biçimi ayakta dururken ve yürürken daha belirgin olur bazı hastalarda ise çok çarpıcıdır.

Yürüme bozukluğu yürürken kilitlenme ve düşmeler:
Normal yürüyüş sırasında adım atma kolları sallama doğal bir şekilde hızlı iç güdüsel ve otomatik olarakParkinson hastalığının özellikle erken dönemlerinde bir çok hastanın yürümesi normaldir ve yıllarca normal kalabilir. Zamanla hastalık için tipik olan küçük adımlarla yürüme hali dikkati çeker. İleri evrede olan ve yürümelerinin belirgin biçimde bozulduğu hastalar ayaklarının ucunu yerden kaldıramazlar ve bir veya her iki ayağı sürüyerek yürümeye başlarlar. Yürürken otomatik olarak yapılan kol sallama hareketi azalır ve zamanla kaybolur. Dönüşler yavaşlamıştır ve çok sayıda minik adımla vücut tek bir bütün halinde döner. Oysa normal bir dönüşte önce baş döner sonra gövde ve bacaklar bunu izler. Küçük adımlarla yürüyen ve öne eğik duruşa sahip olan ileri evredeki bazı Parkinson hastaları yürüme başlangıcında kendiliklerinden öne daha fazla eğilirler ve ellerinde olmaksızın adımlarını giderek hızlandırırlar ve istedikleri zaman duramazlar.
 
Geri
Üst