Patlıcan nasıl kurutulur ?

Uzman SühaN

Administrator
Patlıcan nasıl kurutulur ?
Patlıcan türk mutfağın da en çok kullanılan sebzelerden biri..Güveci,dolması,musakkası,kızartması hatta reçeli bile yapılan patlıcan kısacası severek tükettiğimiz bir sebze.Yaz sebzesi olan patlıcan adeta mutfakları şenlendiriyor diyebiliriz.Patlıcanın lezzetinin yanın da saymakla bitmeyen faydaları var.Yazımızın devamın da patlıcanın faydalarını ve patlıcanın kurutulması hakkındaki bilgileri görebilirsiniz.Öncesi ; Patlıcanın Yararları adlı konumuzu incelemenizi öneriyoruz.



Patlıcan Türk mutfağında en çok tüketilen sebzelerden biri.Sık tüketilmesinin nedeni hem lezzeti hemde çeşitli yemeklere ana malzeme olması.Yazın gerçekten ne pişirsem derdiniz olmuyor dolapta patlıcan varsa.Patlıcan kebabı,karnıyarık,etli patlıcan güveci,patlıcan közleme,musakka ve daha sayamadığımız bir çok yemeği yapılır patlıcanın.Yüksek oranda lif içeren patlıcanın sağlığımı üzerinde bir çok faydası var.Tabi patlıcanı aşırı yağlı tüketmediğiniz müddetçe.Yazımızın devamın da patlıcanın yararları detaylı yer alıcak.Şimdi patlıcan kurutmasından bahsedelim.Kışın lezzetli dolmalar yapmak için patlıcan kurutmaya ne dersiniz.Yapılışı az zahmetli olsada lezzeti için değer diye düşünüyorum.Şimdi patlıcan kurutmanı tam zamanı hanımlar.Hem en güzel çekirdeksiz patlıcanlar mevcut, hemde keskin güneşte patlıcanlar istenilen kıvam da kuruyucak..


patlıcan kurutma.jpg





Neden Patlıcan Yemeliyiz?



Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar.
Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler.
Bağırsakları yumuşatır.
A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz.
Kan basıncını arttırır.
Kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder.
Zayıflamaya yardım eder. Düşük kalori içeriği nedeniyle kilo aldırmaz. Patlıcan
Patlıcan bir miktar nikotin içerir.

Bacaklarda ve basenlerde selülit oluşmasını önler.
Uzun süre kalıcı tokluk hissi sağlar.
Romatizma ve romatizmal hastalıklara iyi gelir. Romatoid artrit gibi kemik hastalıklarına fayda sağlar.
Dişleri güçlendirir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
Yüksek miktarda su içeriği nedeniyle cildi nemlendirir. Kuru cilt ve kuru saçlara iyi gelir.
Kansere yakalanma oranını düşürür.
Beyine de fayda sağlar.
Diyabet rahatsızlığı olanlar yani şeker hastaları için de oldukça harika bir sebzedir. Şeker hastaları da bu şifalı sebzeyi rahatlıklara tüketebilir.
Güçlü bir antioksidandır.


Patlıcanın Zararları Nelerdir?


Bu sebze yendikten sonra ağızda ufak yaralar yada aftlar oluşturabilir.
Böbrek yada safra kesesi rahatsızlığı olanlar için zararlı olabilecek organik asitler içerir.
Böbrek taşı yada safra kesesi taşı olan kimselerin patlıcan, ıspanak ve pancar yaprağı gibi oksalat yönünden zengin gıdalar tüketmesi tavsiye edilmez.


Patlıcan kurutması nasıl yapılır


Patlıcan kurutmak için keskin bir bıçak, bir de oyma bıçağına ihtiyacınız var bazıları kaşıkla oyar. Düz bir patlıcanı ortadan ikiye kesin sap kısmını da kesip çıkarın ve kaşıkla yada oyma bıçağı ile içini oyun içinin çekirdekli kısmı tamamen çıkmalı. Patlıcanları oyduktan sonra kapalı taraflarından pamuklu bir ip ve iğne ile geçirin ve ipe dizin çok güneş alan hafif rüzgarlı bir yerde kurutun. İpe dizerken birbirine temas etmeyecek aralıkta olmalı. İsterseniz pul şeklinde veya uzun dilimler şeklinde, patlıcan musakka veya kızartmalık olarak arzunuza göre kesip ipe geçirin. İyice kıtır kıtır kuruyan patlıcanları kışın kullanılmak üzere tozlanmamaları için, üzerlerine bir poşet geçirerek, alt kısmı açık kalacak şekilde, güneş almayan mümkünse serin bir yerde asılı olarak veya bez torbalarda saklayabilirsiniz. Kuru patlıcanları kullanacağınız zaman, gereken miktarını kaynayan suda en az 5 dakika hafif yumuşayıncaya kadar kaynatın ve suyunu süzün. Dolmalıkları piştiğinde şişerek dağılmaması için sıkı olmayacak şekilde doldurun. Şimdiden afiyet olsun.
 
Geri
Üst