Peyronie hastalığı nedir nasıl tedavi edilir ?

Uzman SühaN

Administrator
Peyronie hastalığı nedir nasıl tedavi edilir ?
Peyronie hastalığı, penisin içinde kavisli, ağrılı ereksiyonlara neden olan fibröz skar dokusunun gelişmesidir.Erkeklerin penisleri şekil ve boyut bakımından çeşitlilik göstermektedir. Kıvrımlı bir ereksiyona sahip olmak yaygındır ve mutlaka endişe kaynağı değildir.Bu, bir erkeğin seks yapmasını engelleyebilir veya zorlaştırabilir. Erkeklerin küçük bir yüzdesinde, Peyronie hastalığı kendi kendine iyleşebilir anacak kötüyede gidebilir. Eğrilik cinsel ilişkiyi engelleyecek kadar şiddetli ise tedaviye ihtiyaç duyulabilir.

Peyronie  hastalığı.jpg



Peyronie hastalığı nasıl tedavi edilir?





Peyronie hastalığına bağlı eğrilik yavaş yavaş kötüleşebilir. Ancak, bir noktada, erkeklerin çoğunda stabilize olur.Çoğu erkekte, ereksiyon sırasındaki ağrı bir ila iki yıl içinde düzelir, Birkaç erkek için hem eğrilik hem de Peyronie hastalığına bağlı ağrı tedavi olmadan düzelir.Peyronie hastalığının vakaları hafif ila şiddetli arasında değişir. Belirtiler yavaş yavaş gelişebilir

Sebepler

Genetik ve yaş Peyronie hastalığında rol oynamaktadır. Hastalık çoğunlukla orta yaşta ortaya çıkmasına rağmen, daha genç Ve yaşlı erkekler bunu geliştirebilirler. Peyronie hastalığı olan erkeklerin yaklaşık yüzde 30 u el veya ayak gibi vücudun diğer bölümlerinde sertleştirilmiş doku geliştirebilir.Peyronie hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır, ancak bir takım faktörlerin karıştığı görülmektedir.

Peyronie hastalığının genellikle penise tekrarlanan yaralanmalardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Örneğin, cinsel ilişki sırasında , atletik faaliyet ya da kaza sonucu penis zarar görebilir.
Penisin her iki yanında, çok sayıda minik kan damarı içeren sünger benzeri bir tüp bulunur. Cinsel olarak uyandığınızda, bu odalardaki kan akışı artar. Odacıklar kan dolduğunda, penis genişler ve ereksiyona zorlanır. Peyronie hastalığında, penis düzleştiğinde, skar dokusu bulunan bölge esnemez penis kıvrılır ve ağrı oluşur.Bazı insanlarda, Peyronie hastalığı kademeli olarak ortaya çıkar .

Araştırmacılar, Peyronie hastalığının kalıtsal bir özellikle veya belirli sağlık koşullarıyla bağlantılı olup olmadığını araştırıyor . Küçük penis yaralanması daima Peyronie hastalığına neden olmaz. Bununla birlikte, çeşitli faktörler, Peyronie hastalığında rol oynayabilecek kötü yara iyileşmesi ve skar dokusu oluşumuna katkıda bulunabilir.

Teşhis

Doktorlar genellikle Peyronie hastalığını fizik muayeneye dayanarak teşhis edebilirler. Penis gevşediğinde plak hissedilebilir. Bununla birlikte, tam değerlendirmede, deformitenin şiddetini belirlemek için ereksiyon sırasında inceleme yapılması gerekebilir. Muayene, plağın lokalizasyonlarını ve kalsifikasyonunu belirlemek için penis ultrasonografisini içerebilir.

Peyronie hastalığı olan erkekler genellikle ağrılı ereksiyonlar, penil deformite veya cinsel ilişki güçlüğü nedeniyle tıbbi yardım isterler. Peyronie hastalığının seyri her hastada farklı olduğundan ve bazı hastalar tedavisiz iyileşme sağladığı için tıp uzmanları cerrahiye başlamadan önce 1 yıl veya daha uzun süre beklemeyi öneriyorlar.Çoğu cerrahi şekli olumlu sonuçlar verir. Ancak komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Peyronie hastalığının etkilerinin çoğu; penisin kısalması genellikle ameliyatla düzeltilmediğinden, çoğu doktor cerrahiyi yalnızca öne geçebilecek kadar eğriliği olan az sayıda erkek üzerinde tercih etmektedir.

İlaç tedavisinin amacı, plak oluşumunu ve ağrıyı azaltmanın yanı sıra penisin kıvrımını en aza indirgemektir.Çoğu uzman Peyronie hastalığının erken enflamasyon evresinde cerrahiye karşı önermektedir. Doktorunuz, peninizin deformitesi şiddetli, özellikle rahatsız edici olduğunda veya cinsel ilişkinizi engelliyorsa ameliyat önerebilir. Penisinizin eğriliği artmayana kadar cerrahi genellikle tavsiye edilmez.Peyronie hastalığı sizinle partneriniz arasında ciddi endişe kaynağı olabilir ve stres yaratabilir. Yukardaki komplikasyonlar sizde mevcutsa mutlaka hekime görünün..
 
Son düzenleme:
Geri
Üst