PO Hedef Büyüttü

Bilge Gökçen

Yeni Üye
Üye
PO Hedef Büyüttü
Petrol Ofisi Üst Yöneticisi (CEO) Melih Türker, dağıtımın ötesine geçip hem rafineri hem de arama ve üretimde şirketin yer almasını sağlamak istediklerini, bu kapsamda İran'da 2 sahada çalışma yürüttüklerini belirtti.


Türker, şirketin başlattığı “performans dönemi”nin ilk projesi ve yeni nesil ürün serisi olan V/Max'in tanıtıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, şu anda dağıtım sektöründe lider olduklarını, 3 bin 300 istasyon, 11 adet depo ve terminal ile 1 milyon ton stoklama kapasitesine sahip olduklarını hatırlattı.

Petrol Ofisi'nin yeni yolculuğunda kendilerini daha fazla geliştirmek için yola çıktıklarını vurgulayan Türker, dikey entegrasyon bağlamında dağıtımın ötesine geçip hem rafineri hem de arama ve üretimde şirketin yer almasını sağlamak istediklerini, bu kapsamda İran'da 2 sahada çalışma yürüttüklerini belirtti. Dikey entegrasyonun yanı sıra Petrol Ofisi'nin bölgesel oyuncu olma anlamında da çalıştığını dile getiren Türker, Gürcistan'da bir şirket kurarak havacılık işine girdiklerini, bu ülkede ikinci adım olarak da perakende satışlara girmeyi planladıklarını, gelecek senenin başlarında Gürcistan'da ilk istasyonu açabileceklerini söyledi.

Melih Türker, Petrol Ofisi'nde bir dönemin daha başladığını, bu dönemin tutku ve enerji dolu bir dönem olduğunu ifade ederek, “Bu tutku ve enerjiyle Petrol Ofisi'nde performans dönemi başlatıyoruz” dedi.

Bunun adımlarından birinin V/Max olduğunu kaydeden Türker, bununla en iyi performansı yakalamayı, Türk tüketicisine en yüksek teknolojideki ürün serisini sunmayı amaçladıklarını, V/Max'in maksimum performans, temizlik ve ekonomiyi ifade ettiğini aktardı. V/Max ürününü geliştiren ABD merkezli Afton firmasıyla mali bir ortaklıkları bulunmadığına değinen Türker, şirketin Petrol Ofisi ile sadece teknolojik ortaklık yaptığını belirtti.

CEYHAN'DAKİ RAFİNERİ ÇALIŞMALARI

Soruları da yanıtlayan Türker, Ceyhan'daki rafineri çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, şu anda fizibilite çalışmalarının sürdüğünü, ÇED raporuyla ilgili başvuruyu ilk önce Petrol Ofisi'nin tamamladığını ve raporun bu ayın sonuna kadar ilgili komisyona girmesini beklediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Ceyhan'da Kasım ayı gibi fizibilite sonuçlarını almayı umuyoruz. Fizibilite sonucundan sonra asıl lisansı aldıktan sonra da ekonomik verilere göre son yatırım kararı veriliyor. Burada son yatırım kararıyla ilgili süreçte yaklaşık 1,5-2 ay gibi daha zamanımız var.
Türkiye'de bizim dışımızda 2 şirket daha başvurdu. Bölgede rafineri ihtiyacı var. Petrol Ofisi olarak yaklaşık 8 milyon ton kadar ürünü tüketiyoruz. Büyümeyi gözönüne aldığınızda bunun daha da ileriye gitmesi mümkün. Ancak benim kişisel görüşüm, Türkiye'nin 3 tane daha rafineriye daha ihtiyacı olmadığı doğrultusunda... Ben 3 tane daha rafineri kurulacağını da zannetmiyorum zaten."


Petrol Ofisi'nin ilk yarı performansının vergi cezası ödemeleri nedeniyle düşük çıktığı değerlendirmesini yapan bir gazetecinin ikinci yarıyıl performansına ilişkin bir sorusu üzerine de Türker, şirketin ikinci yarıda çok daha iyi performansı olacağını ifade ederek, “Şirket, Ağustos'ta aylık bazda tarihinin en yüksek EBITTA'sını yaptı. Dolayısıyla Petrol Ofisi'nde iyi bir trend var. Karlılıkta gayet iyiyiz” dedi. Türker, ciro hedeflerine ilişkin bir soruya da, “Ben ciroda hep 10 milyar dolarlar civarından bahsediyorum” yanıtını verdi.

Petrol Ofisi Perakende Satışlar Direktörü Ertan Çakır da, şirketin şu andaki pazar payının yüzde 29,5 civarında olduğuna işaret ederek, V/Max ve diğer ürün çeşitlerinin de katkısıyla pazar payını bir yıl sonra yüzde 31'e çıkarmayı hedeflediklerini, V/Max'ın şirkete yıllık maliyetinin 20 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Kaynak
 
Geri
Üst