Polikistikover hastaları nasıl beslenmeli?

Uzman SühaN

Administrator
Polikistikover hastaları nasıl beslenmeli?
pcos nedir,pcos belirtileri,pcos hastaları için beslenme önerileri,pcos tedavisi,pcos hakkında bilgiler

PCOS (Polikistikover sendromu)’lu kadınların dengeli beslenmek hayat tarzları olmalıdır. Kilo alımı PCOS belirtilerinin şiddetini ve ileriye dönük sağlık sorunlarını da ortaya çıkma riskini arttırmaktadır. Günlük besin alınımı kontrolü ve besin gruplarının belirlenmesi ve bunun yaşam tarzı haline gelmesi gerekmektedir.

p.jpg







Beslenmenizde toplam yağ tüketimi, enerjinin %30’unu geçmemelidir. Yağ içeren besinler bu arada vücudun ihtiyacı olan diğer besin öğelerini de içerdiği için yağa ihtiyacımız vardır. Ancak sağlık açısından bakıldığında yararlı olması açısından perhizde yağ miktarını (enerjinin %25-35) azaltmak faydalıdır.

Doymuş yağlar kan kolesterol düzeyini yükselten en önemli beslenme etmenidir. Perhizde doymuş yağ asitlerini günlük toplam enerjinin %7’sinden az tüketin. Bu günlük toplam yağ tüketiminin takriben üçte biridir. Perhizde toplam yağ miktarının azaltılması, aynı vakitte doymuş yağ tüketimini de azaltacaktır.

Çoklu doymamış yağlar günlük toplam enerjinin % 10’unu, tekli doymamışlar toplam enerjinin %15’ini oluşturmalıdır. Bu hayvansal kaynaklı yağların ve katı margarinlerin yerine bitkisel sıvı yağların (zeytinyağı, soya, ayçiçekyağı vb.) kullanılması ile sağlanabilir.

PCOS ve Yaşam Günlük kolesterol alımınızı 300 mg’ın altına indirmeniz (şayet kalp damar hastalığı riziko etmenleri varsa <200 mg/gün) kalp sağlığınız açısından önemlidir. Doymuş yağ alımının kısıtlanması, perhizle kolesterolün azaltılması kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcıdır. Kolesterol içeren besinlerin perhizden çıkarılması gerekmez, sınırlamak yeterlidir. Süt, peynir, tavuk, balık ve et kolesterol içeren besinler olup aynı vakitte vücudun ihtiyacı olan bir çok besin öğesini içermektedir. Karaciğer gibi kolesterol içerikli çok yüksek olan etlerinden uzak durun.

Posadan zengin besinleri tüketmek, kan kolesterol düzeyinin düşürülmesine yardımcı olur. Günde en az 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketimi, haftada 2 defa kurubaklagillerin kullanımı, kepekli, yulaflı ekmeklerin, tam hububatlı kahvaltılık gevreklerin seçenek edilmesi günlük posa tüketiminizi artırmanıza yardımcı olur. Günlük posa tüketimi 25-30 g olmalıdır.

Beta karoten, vitamin A ve vitamin C gibi antioksidan vitaminleri yüksek oranda içeren sebze ve meyvelerin tüketimini arttırın.Perhiz kan kolesterol düzeyini düşürmede tek yol değildir. Diğer kimi yaşam şeklinde farklıklar de kalp hastalığı riskini azaltır.

Sebze, meyve, kepekli hububatlar, baklagiller, az yağlı süt, peynir, yoğurt ve yağsız et tüketilmelidir. Kalp sağlığı için trans yağlar (margarin ve tereyağı) yerine tekli doymuş yağ olan zeytin ve konala, fındık keten tohumu gibi yağlar yemeklerde ve salatalarda seçenek edilmelidir. Balık kış aylarında sık olarak tüketilmelidir.o
Yağlı et ile hazırlanmış besinler, kızartmalar, hamur işleri, yağlı soslarla hazırlanmış salatalar günlük yaşantınızdan çıkaracağınız yiyeceklerdir.
 
Geri
Üst