Portakalın faydaları nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Portakalın faydaları nelerdir ?
Kışın en sık tüketilen meyvelerden biridir portakal.Portakallardaki besinler bol ve çeşitlidir. Meyvenin kaloriside düşüktür. Portakal, diğer turunçgil meyveleri gibi mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Vitamin-C, güçlü bir doğal antioksidandır. C vitamini bakımından zengin besinlerin tüketilmesi insan vücudunun bulaşıcı ajanlara karşı direnç geliştirmesini sağlar. Portakaldaki lif, potasyum, vitamin C ve kolin içeriği kalp sağlığını destekler. Yüksek potasyum alımı, inme riski, kas kütlesi kaybına karşı koruma, kemik mineral yoğunluğunun korunması ve böbrek taşlarının oluşumundaki azalma ile de ilişkilidir .

portakal.gif





Portakal lif, C vitamini, tiamin, folat ve potasyum da dahil olmak üzere bir dizi sağlıklı besin içerir.Portakalların sadece atıştırmalık olarak değil aynı zamanda çeşitli yemeklerdeki önemli bir reçete bileşeni de vardır.. Tatlısı,reçeli, keki yapılır. Günümüzde portakal suyu, sağlıklı bir kahvaltıya ayrılmaz bir parçası olduğundan, güne sağlıklı bir başlangıç yapmayı teşvik etmektedir. Portakaldaki anti oksidanlar, cildi yaşlanmanın belirtileri olarak bilinen serbest radikal hasarına karşı korur. Vitamin B6 bakımından zengin olan portakallar, hemoglobin üretimini desteklemeye de yardımcı olur .

Turuncu meyveler ayrıca potasyum ve kalsiyum gibi mineralleri de içerir. Potasyum, hücrenin ve vücut sıvılarının önemli bir bileşenidir ve sodyumun basarak gelen etkilerine karşı kalp hızı ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olur.Narenciye, uzun süredir sağlıklı, besleyici ve antioksidan özellikleriyle değerlidir. Turunçgil meyvelerin, özellikle de portakalların vitamin, antioksidan ve minerallerin bolluğuyla birçok açıdan fayda sağladığı bilimsel bir gerçektir.

Portakalın Sağlık Faydaları:

Kansere karşı korur


Portakallar, kansere karşı koruyucu fitokimyasallar içerirler . Portakal , cilt, akciğer, göğüs, mide ve kolon gibi çeşitli kanser çeşitleri ile mücadeleye yardımcı olur

Böbrek sağlığı

Portakal suyu, böbrek hastalığına karşı koruyucu tedbirleri alabilir . Portakal suyu içmek düzenli olarak böbrek hastalıklarını önler ve böbrek taşı riskini azaltır

Kolesterolü düşürür

Çözünür lif ile dolu oldukları için, portakallar kolesterolü düşürmede yardımcı olurlar

Kalp sağlığı

Portakallar, potasyumla doludur , kalp işlevini iyi yöneten elektrolit minerallerinden biridir. Potasyum seviyeleri çok düşük olduğunda, anormal bir kalp ritmi gelişebilir, aritmi olarak bilinir.

Kabızlığı giderirler.

Portakallar sindirim sistemini uyaran ve kabızlığı hafifleten diyet lifi ile doludur.

Göz sağlığı

İyi göz sağlığına ve görmeyi korumaya yardımcı olurlar. Maküler dejenerasyonu önlemeye yardımcı olur.Portakalların zengin A vitamini, gözlerinizi koruyan bir grup bileşik içerir. A vitamini gözlerinizin çevresindeki zarları sağlıklı tutarak gözlerinizin ışığı emmesine ve ayrıca gece körlüğünün olma şansınızı azaltmasına olanak tanır.

Cildi korur.

Portakal, hücreleri hasardan koruyan güçlü bir antioksidan beta-karotenle doludur. Beta-karoten cildi serbest radikallerden korur ve yaşlanma belirtilerini önlemeye yardımcı olur.


Aynı zamanda, flavanonlar olarak bilinen sağlığın teşvik edici bileşikleri içerir. Araştırmalar bu narenciye fitokimyasallarının vücudu desteklediğini ve kalp rahatsızlığı ve kanser gibi durumlardan korunmamıza yardımcı olduğunu, ayrıca bazı anti-inflamatuar, antiviral ve antimikrobiyal faydalar sağladığını ileri sürüyor . Portakallar da iyi bir elyaf kaynağı, B vitaminleri, A vitamini, kalsiyum ve potasyumdur. Araştırmalar, hesperidin adı verilen, portakalda bulunan bir antioksidan bileşiğinin, yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürmede faydalı olabileceğini gösteriyor.

Bu araştırma aynı zamanda sağlıklı bir diyetin parçası olarak narenciye tüketmenin kardiyovasküler hastalık riskinizi azaltabileceğini de göstermektedir.Portakalın yüksek C vitamini içeriği bağışıklık sisteminiz için çok iyi bir kaynaktır. Çoğumuzun bildiği gibi, C vitamini optimal bağışıklık sistemi işlevini destekleyen en güçlü vitaminlerden biridir. C vitamini, cildi yumuşak, pürüzsüz ve genç tutan cildinizin kollajen üretiminde etkili olur. Bu güçlü vitamin sayesinde düzenli olarak portakal suyu içmek, cildinizin canlı ve genç görünmesine yardımcı olabilir
 
Kış meyvelerinin olmazsa olmazı, lezzetli ve sulu bir meyvesidir portakal. C vitamini açısın dan zengin olan portakal bir çok sağlık problemini önlemektedir. Yüksek oranda lif içeren portakal kabızlıktan, böbrek problemlerine, kemik erimesinden kalp hastalığına kadar bir çok derdin devasıdır. Sadece vücut sağlığını değil aynı zaman da c vitamini özelliğinden dolayı cilt sağlığını da korumaktadır. Zamanla elastiyesini kaybeden cilt kırışımaya ve sarkmaya başlar. Yeteri kadar portakal tüketerek cildinizi zamana karşı koruyabilirsiniz. Ayrıca kış hastalıklarından olan soğuk algınlığı ve gribi portakal tüketerek önleyebilirsiniz.Maliyeti ucuz olan portakalı ister tüm isterseniz suyunu çıkararak tüketebilirsiniz. Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendirmek için her gün 1 bardak portakal suyu içirebilirsiniz. Diyetinize portakalı dahil ederek bir çok hastalığı ekarte edebilirsiniz.
 
Geri
Üst