Postmatüre nin nedenleri nelerdir ?

Uzman SühaN

Administrator
Postmatüre nin nedenleri nelerdir ?
Normal gebelik süresi 37 ila 41 hafta arasındadır. Doğum sonrasılık, gebeliğin 42. haftasından sonra veya annenin son adet döneminin ilk gününden 294 gün sonra doğan bebekleri ifade eder. Tüm bebeklerin yüzde 6 sından azı 42 hafta veya daha sonra doğar. Bu geç doğumları tanımlamak için sıklıkla kullanılan diğer terimler, post-term, uzamış gebelik ve gebelik sonrası tarihlerdir.




postmatüre.jpg



Bazı gebeliklerin neden diğerlerinden daha uzun sürdüğü bilinmiyor. Bazen bir annenin hamilelik haftası son adet tarihi yanlış hesaplanır .Genelde anne adayı son adet dönemini hatılamaz.Bir yanlış hesaplama, bebeğin beklenenden önce veya sonra doğduğu anlamına gelebilir.Postmatür bebekler normal gebelik süresinden sonra doğarlar. Bebeğe anne sirkülasyonundan besin maddeleri ve oksijen veren plasenta gebeliğin sonuna doğru yaşlanmaya başlar ve daha önce olduğu gibi verimli çalışmayabilir

Amniyotik sıvı hacmi azalabilir ve fetus kilo almayı bırakabilir . Zayıf oksijen kaynağı olan bir fetusun doğum sırasında risklerle karşılaşması olasıdır.Bebek büyükse, doğum sırasında sorunlar ortaya çıkabilir.Bebeğin ilk dışkı içeren sıvıda soluduğunda postmature bebeklerin mekonyum aspirasyonu riski altında olabilir.

Postamatüre nasıl teşhis edilir?

Postmatürite genellikle aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli değerlendirmelerle teşhis edilir:

Bebeğinizin fiziksel görünüşü

Hamileliğin uzunluğu

Bebeğinizin gebelik haftasının değerlendirilmesi

Doğum sonrası muamele

Testler, fetal iyiliği kontrol etmek ve sorunları belirlemek için bir dönem sonrasındaki gebelik için yapılabilir. Testler çoğunlukla ultrason, nonstress testi (cenin kalp hızının cenin aktivitesine nasıl tepki vereceğini) ve amniyotik sıvı hacmini tahmin etmeyi içerir.Doğum sırasında düşük oksijenasyona bağlı olarak kalp atış hızındaki değişiklikleri belirlemeye yardımcı olmak için fetal kalp atış hızı elektronik bir monitör ile izlenebilir. Bebeğin durumundaki değişiklikler sezaryen doğumunu gerektirebilir.Doğru hamileliğin vade tarihleri, postmatüriteden sorumlu bebeklerin belirlenmesine yardımcı olabilir

Gebelik yaşı hesaplama

Annenin düzenli periyodu varsa ve son adet dönemi nin ilk günü bu tarihten itibaren hesaplanır. Gebelik haftası gebe kalma tarihinden değil ,annenin son adet döneminin ilk gününden hesaplanır.

Normal bir dönemi olan bir kadın için, gebelik, tipik olarak, son periyodun ilk gününden yaklaşık 11-21 gün sonra ortaya çıkar . Çoğu kadın, gebe kalma kesin tarihini bilmiyor çünkü tam olarak ne zaman ovulasyon oluştuğunu bilmek zor olabilir. Dolayısıyla, onların görüş tarihi yalnızca son dönemin ilk gününe dayanan bir tahmindir.Menstrüel düzensiz kadınlar veya son adet döneminin ilk gününü hatırlamayan kadınlar için, bu yöntemi kullanarak gebelik yaşını belirlemek zor olabilir. Bu vakalarda, gestasyonel yaşı belirlemek için çoğunlukla bir ultrason muayenesi gereklidir.


Hamilelik yaşını belirlemenin en yaygın yolu ultrasonik yöntemdir , ancak kendi hata marjı vardır. Gebelik yaşı fetüsün büyüklüğüne ve gelişimine dayanarak hesaplanır. Boyutlara bakarak, doktorlar yaklaşık gebelik yaşını belirleyebilir. Bununla birlikte, ultrasonla belirleme yöntemi net bilgi vermeyebilir , Örneğin, tamamen sağlıklı bir bebek, ortalamadan daha küçük bir boyuttan doğabilir veya belki de bundan çok daha büyük olabilir. Fakat fetal gelişimde muhtemel patolojilerin saptanmasına yardımcı olduğu için ultrason muayenesi yaptırmak çok önemlidir. Bu nedenle doktorlar, özellikle gebeliğin son dönemlerinde mümkün olduğu kadar sık ultrason önerirler.Bir başka harika yöntem ise hCG kan testidir . Bu seçenek fetal gelişimin en erken evrelerinde doğru terimi optimal olarak belirlemenize yardımcı olur.
 
Geri
Üst