Progesteronu artıran besinler nelerdir ? Progesteron nasıl yükselir ?

Uzman SühaN

Administrator
Progesteronu artıran besinler nelerdir ? Progesteron nasıl yükselir ?
Progesteron hem erkek hem de kadınlarda bir hormondur. Menopoz, hamilelik ve genel sağlık ile ilgili olduğu gibi, kadınlar için daha büyük bir rol oynar.Progesteron önemli bir dişi üreme hormonudur ve kadın vücudunda çeşitli işlevleri yerine getirir.Bir başka önemli kadın üreme sistemi hormonu olan östrojen ile birlikte adet döngüsünü düzenlemek için gereklidir. Hamileliği başlatmak ve sürdürmek için de gereklidir. Yetersiz miktarlar, bir kadının üreme sağlığı ile ilgili çeşitli konulara yol açabilir.



Progesteronu artıran besinler.jpeg





Progesteron düzeylerindeki dalgalanmalar adet döngüsünün başlangıcını tetiklemekle bağlantılı olduğundan, bu hormonun düşük seviyesine sahip olan kadınlar kendilerini düzensiz periyotlarla bulabilirler. Progesteron, kadınlarda erkeklerden çok daha yüksek konsantrasyonlarda bulunan doğal bir steroid hormonudur. Kadınlarda, adet döngüsü gibi fizyolojik fonksiyonlarda yer alan östrojen ve diğer steroid hormonları ile uyumlu bir şekilde çalışır ve döllenmiş bir yumurta ile implantasyon için uterus astarını hazırlar. Progesteronun diğer önemli rolleri arasında, yeni kemik dokusu oluşturma ve östrojenin uterusun iç kısmında aşırı büyümeye neden olma eğilimine karşı koyma yer alır ve bu da endometriyoza yol açabilir .

Progesteron aynı zamanda kortizol, testosteron ve bazı östrojenler (estriol, estradiol ve estron) dahil olmak üzere diğer steroid hormonların anahtar öncüsüdür.Düşük progesteron seviyeleri neden olabilir:



infertilite veya düşükler

uterin kanama veya düzensiz dönemler ve lekelenme

cinsel dürtü

kilo almak


Vücudunuzdaki progesteron düzeyini arttırmanın en iyi, en doğal yollarından biri, yediğiniz şeylere büyük özen göstermektir. Gıda hormon dengesinin temelidir. Gerçekte progesteron içeren yiyecekler olmamasına rağmen, yediğiniz yiyecekler vücudunuzun progesteron üretme yeteneğini artırarak ve vücudunuza koyduğunuz östrojen miktarını azaltarak sizin yararınıza olabilir.Çoğu insan, bitkilerin sadece besinleri tatlandırmak için kullanıldığını düşünür, ancak bunların çoğu yüzyıllarca doğal tıbbi kapasitelerde de kullanılmaktadır. Bazı bitkiler, hormonları dengelemek için vücudu doğal olarak cesaretlendirmede son derece yararlı olabilir. Vücudun progesteronu artırma yeteneğini artıran doğal bitkilerden bazıları Zerdeçal, Kekik, Dereotu dur.



Düşük Progesteron Belirtileri



Geceleri uyuyamama

Su tutma ve şişkinlik

özellikle açıklanamayan sinirlilik, depresyon veya anksiyete

Adet döngüsündeki değişiklikler (cevapsız döngüler, ağır kanama vb.)

PCOS, endometriozis, rahim fibroidleri veya fibrokistik meme hastalığı gibi kişisel bir hastalık öyküsü

Göğüs hassasiyeti

Azalmış libido

Birden fazla düşük ya da infertilite ile ilgili sorunların tarihçesi



Vücudunuzun ürettiği progesteron miktarı ile doğrudan ilişkili olmasa da, sindirdiğiniz lif miktarı östrojen seviyenizi etkileyebilir ve bu da progesteronu etkiler. Vücudunuzdaki yiyecek ne kadar uzun süre sindirilirse, vücudunuzun yiyeceklerden daha fazla östrojen alması muhtemeldir. Normal sindirim zamanı miktarı, ekstra miktardaki östrojenin dışkı yoluyla atılacağı anlamına gelir. Diyetinize eklemek için yüksek lifli gıdalar: yeşillikler, elmalar, brüksel lahanası ve brokoli, fasulye ve ahududu.

Koyu, yapraklı yeşillikler, balıklar, fındıklar ve daha fazlasında Magnezyum, progesteron üreten hipofiz bezini düzenlemeye yardımcı olur. Çiğ ıspanak, kabak çekirdeği, uskumru ve diğer balıklar, kahverengi pirinç ve hatta bitter çikolata magnezyum içeren besinlerdir. Günlük C vitamini alımınada dikkat edin. Askorbik asitte yüksek olan yiyecekler arasında sarı biber, portakal, brokoli, lahana ve kivi bulunur.

Vücudunuza yeterli miktarda progesteron sağlamada yardımcı olan diğer vitamin Vitamin B6'dır. Bu, tam tahıllar, cevizler, kümes hayvanları, muzlar, yapraklı yeşillikler (çiğ ıspanak), fasulye ve diğer gıdalar gibi gıdalarda bulunabilir. Aldığınız B6 Vitamini miktarını arttırmak, karaciğerin östrojeni parçalamakta ve hormonların dengeyi yeniden tesis etmesine izin verir. Aylık döngüde önemli bir rol oynayan Çinko, hipofiz bezinin en sonunda progesteron üretimini uyaran corpus luteum salgılaması için kritik öneme sahiptir. Çinkoda yüksek olan gıdalar, kabuklu deniz ürünleri, buğday tohumu, nohut, kabak çekirdeği, karpuz tohumu, yağsız kırmızı etler ve her zaman popüler olan koyu çikolatadır.



Yumurta bol miktarda progesteron içerir; Özellikle yumurta sarısı çok zengin bir kaynaktır. Eksikliği olan kadınlar mutlaka yumurta yemelidir.

Süt gibi süt ürünleri, inek sütü ile yapılan peynir, yüksek miktarda progesteron içerir.

Kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, hindi, vücuttaki seviyelerin artmasına katkıda bulunabilir.

B6 vitamini bakımından zengin olan ceviz, kepekli tahıllar, zenginleştirilmiş tahıllar ve soya sütü gibi besin maddeleri iyi birer kaynaktır.



Doğal progesteron gıdaları


Gıdalar mutlaka progesteron içermiyor olsa da, bazı gıdalar vücudun progesteron üretimini teşvik edebilir. Bunlar şunları içerir:

Fasulyeler

Brokoli

Brüksel lahanası

lahana

Karnıbahar

Fındık

kabak

ıspanak

kepekli tahıllar


Yaş.


35 yaşından sonra progesteronda kaçınılmaz bir düşüş var.


Yüksek prolaktin .


Prolaktin emzirmeyi tetikleyen bir hormondur, ancak emzirmeyen kadınlarda da yükselebilir. Bu bir problem çünkü yüksek seviyelerdeki prolaktin progesteron üretimini engelleyebilir ve yumurtlamayı engelleyebilir. Yüksek prolaktin zayıf bir diyetin, stresli yaşam tarzının veya daha ciddi bir şeyin sonucu olabilir, bu yüzden kesinlikle bunu kontrol altına alınması gerekir.




Östrojen baskınlığı .


Bir kadın progesteron düzeylerine göre çok fazla östrojen ürettiğinde östrojen baskınlığı oluşur. Östrojen baskınlığı perimenopoz veya menopoz sırasında ortaya çıkabilir, ancak doğurganlık çağındaki kadınlar arasında daha yaygın hale gelmektedir. Fazla vücut yağı, kronik stres ve şeker ile işlenmiş nişastalı karbonhidratlarda yüksek diyet, kan şekeri dengesizliğine ve hormon disregülasyonuna katkıda bulunabilir. Östrojen baskınlığı nedeniyle progesteron düşük olduğunda, muhtemelen sıvı tutma, meme hassasiyeti ve sinirlilik gibi başka semptomlar yaşarsınız.


Çinko


Çinko, yumurtalıklarını progesteron üretmek için tetikleyen sağlıklı bir yumurtlamayı destekleyen folikül uyarıcı hormonu (FSH) artırır.

İstiridye, ringa balığı, dana eti, kuzu eti, karaciğer, yumurta sarısı, yulaf, ceviz, Brezilya fıstığı, kabak çekirdeği, zencefil kökü, hardal, biber tozu, bezelye, havuç, pancar ve lahana gibi bol miktarda zencefilli besin alın.


C vitamini


C vitamini gibi antioksidanlar progesteronun etkilerini artırabilir ve yoğunlaştırabilir. C vitamininin de progesteron seviyelerini yükseltdiği ve luteal faz defektlerini çözdüğü ve bunun da fertiliteyi artırdığı gösterilmiştir.


Magnezyum

Magnezyum vücudun tepkilerinin çoğunda yer alır ve sağlıklı hormon üretimi için gerekli olan adrenal sağlıkta çok önemlidir! Koyu yeşil sebzeler, badem, cevizler, kaju fıstığı, brezilya fıstığı, tohumlar, baklagiller, kahverengi pirinç, avokado ve kuru kayısı yer alır.



B6 Vitamini


B6 östrojen metabolizmasında rol oynar ve östrojen baskınlığı bir problem ise kolayca ekarte edilebilir. B6 vitamini progesteron benzeri etkiler e sahiptir ve progesteron seviyelerini arttırırken östrojeni azalttığı gösterilmiştir ( karaciğer ve diğer organ etleri, balık, kümes hayvanları, yumurta sarısı, kuru fasulye, yer fıstığı, ceviz, muz, kuru erik, patates, karnabahar, lahana ve avokado. )


Fazla kilo bir kadının vücudunun daha fazla östrojen üretmesine neden olur. Bu progesteronda bir dengesizlik yaratır. Sağlıklı bir kiloyu sürdürürken, bir kadının daha fazla progesteron üreteceği anlamına gelmez, bu hormonların daha dengeli olacağı anlamına gelir.Stres, stres hormonlarının üretimini tetikler ve böbreklerin progesteron gibi hormonları kortizole dönüştürmesine neden olabilir.Fiziksel aktivite, stres seviyelerini azaltmada ve sağlıklı bir kiloyu korumada uzun bir yol kat edebilir. Bununla birlikte, aşırı egzersiz zıt etkiye sahip olabilir. Vücudun progesteron üzerinde stres hormonları üretmesine neden olabilir.


Bir kadın tipik olarak yumurtlamadan önce düşük miktarda progesterona sahiptir, ancak progesteron seviyeleri bu süre boyunca artmaya devam eder ve yumurtlamadan bir hafta sonra sabit kalır. Hamilelik meydana gelirse veya hormonun menstruasyona başlamaması halinde sürekli olarak progesteron seviyeleri artar. Çoğul gebelik geçiren kadınlar (ikizler, üçüzler ve benzerleri ile gebelik), bir bebek bekleyen kadınlara kıyasla daha yüksek progesteron seviyelerine sahiptir. Progesteron, kadın bedenindeki birçok önemli süreçte yer alan önemli ve kritik bir hormondur. Doğurganlık, ruh hali, kilo kontrolü , denge östrojen seviyeleri ve daha fazlası için normal progesteron seviyeleri gereklidir .

Progesteron düzeylerinin korunması, çocuk doğurma yıllarında kadınlar için önemlidir. Bir progesteron eksikliği, gebe kalma sorunlarına yol açabilir.
 
Geri
Üst