Prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı?

Uzman SühaN

Administrator
Prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı?
Adet gecikmesi sorunu yaşayan kadınlarda yapılan hormon ölçümleri arasında kan prolaktin (PRL olarak kısaltılır) seviyesi ölçümü de mutlaka yapılır.

Kan prolaktin hormon seviyesi yüksek olan kadınlarda adet düzensizliği sıklıkla saptanırken, beraberinde göğüslerden süt gelmesi yakınması olabilir veya olmayabilir. Bunun belirleyicisi bir yandan yükselmenin ne kadar zamandan beri var olduğu öte yandan kadının meme dokusunun prolaktin hormonuna duyarlılığıdır.

Hamile olmayan bir kadının meme dokusunun kan prolaktin yüksekliğine süt üretimiyle cevap vermesi gebelik ve emzirme döneminde olduğu kadar kolay değildir.




8.gif




GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULARI AŞAĞIDAKİ LİNKTEN İNCELEYEBİLİRSİNİZ.
https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/




Öte yandan göğüslerinden süt gelme şikayeti olan kadınlarda bazen prolaktin hormonu ölçümleri normal bulunabilmektedir. Bunun muhtemel nedeni günümüz laboratuvar yöntemleriyle ölçülemeyen (veya rutin olarak ölçülmeyen) ancak güçlü süt yapıcı özellikleri olan bazı prolaktin hormonu alt türlerinin bulunmasıdır.

Prolaktin Hormonu Yüksekliği Kilo Yaparmı, Prolaktin hipofizden salgılanan ve süt hormonu olarak bilinen bir hormondur. Prolaktin hormonunu görevi süt salgısını başlatmak ve devam ettirmektir. Prolaktin hormonu stres gibi bir durumda göğüs duvarının hasarında ve hamilelikte kanda yükselir. Normalde kanda 15-20 ng/ml arasında değişiklik görülür. Gebelikte prolaktin yüksek olduğu halde süt salgısının olmaması kanda artmakta olan östrojen ve progesteron hormonlarının süt salgılamasını önlemesinin nedenidir. Doğumla birlikte bu hormonların birden bire azalması süt salgılamasını başlatmaktadır. prolaktin fazlalığı bazı hastalıklar yapsa da prolaktin azlığının kadınlarda adet bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir. Erkeklerde prolaktin azlığının nedenleri bilinmemektedir.Hipofiz bezinden salgılanan prolaktin hormonunun aşırı salgılanması durumuna tıp dilinde ‘’hiperprolaktinemi’’ denir. Prolaktin yüksekliği varsa mutlaka endokrinoloji uzmanına başvurulmalıdır. Prolaktin yüksekliği her zaman hastalık nedeniyle olmamaktadır. Proteinli beslenme, meme başının uyarılması ve egzersiz de prolaktin düzeyini arttırmaktadır.

Hastalık nedeni ile prolaktin yükselmesi ise su durumlarda görülmektedir:

Hipofizin travmaya uğraması.
Tiroid bezi yetmezliği varsa prolaktin yükselir.
Bazen polikistik over sendromlu kadınlarda da hafif derecede prolaktin yüksekliği olabilir.
Prolaktin hormonu yüksekliği kilo yapar mı?

Prolaktin hormonu gebeliğin 8. haftasından itibaren kanda artmaya başlar. Prolaktin hormonu bu amaçla gebelikte meme dokusunun büyümesini uyarır ve memelerde halk arasında ağız olarak bilinen kolostrum adı verilen ilk sütün üretimini sağlar. Bu yüzden anne olan kişiler vücuttaki oluşan kiloları daha sonra hemen hemen hepsini atamaz ve ilaçlardan dolayı kişi kilolu kalır. Prolaktin yüksekliği yumurtlama sonrası luteal dönemde yetersiz progesteron üretimi, düzensiz yumurtlama ve düzensiz adet görme, adet görmeme, stresten dolayı oluşan kilo gibi çeşitli üreme bozukluklarına neden olabilmektedir.

Bayanların en çok rastladığı olay stresten dolayı kendini yemeğe vurmak özellikle adet gününün yaklaşması ile kişinin isteği yükselir ve iştah gelir bu yüzden kilo artışı görülür. Özellikle bazı sakinleştiriciler, bulantı ve tansiyon ilaçları olmak üzere çeşitli ilaçlar aşırı prolaktin salgılamasına yol açabilmektedir. Doğum kontrol hapları da hafif prolaktin hormonu yüksekliği yaparak kişide bu ilaçlar sayesinde alınan kiloları meydana çıkartmaktadır. Prolaktin eksikliğine bağlı tek belirti aşırı kanamalı doğum sonrası hipofiz bezi harap olan kadınlarda süt gelmemesidir. Prolaktin hormonunun yüksek olması ile kilo artışı hızla izlenir bu sayede kilo artışı oldukça çocuk olmama riski de yükselmektedir. Bu yüzden hızlı kilo alan kişiler test yaparak diyet yapmalıdır. Fakat kilo artışı izlenirse çocuk olmamaktadır. Hormon bozukluğu nedeniyle obezite, iştahta gelişme, su içmeme artış gösterir ve böylece kilo alışı oldukça yüksek haldedir. Prolaktin yüksekliği olan kişilere doktor ilaç tedavisi yapmaktadır.
 
Geri
Üst