Pusulayı kim buldu, pusulanın icadı

  • Konbuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Forum Okuru
Pusulayı kim buldu, pusulanın icadı
pusula hakkında bilgi, pusulayı kim icat etti, pusula nasıl icat edildi, pusula ne zaman icat edildi, pusula hangi tarihte bulundu, bu yazıda bu bilgiler yer almaktadır.


Pusulayı kim buldu ve pusula ne işe yarar, nasıl kullanılır, pusula ile yön nasıl bulunur diye merak ettiğiniz herşeyin cevabı bu yazımızda yer almaktadır Melek'lerim :)

84d709f797c9f9.jpg


Demir bir çubuğun kuzeye dönmesini sağlayan manyetik özellik, niteliği anlaşılmadan çok önce kullanılıyordu. 11. yüzyılda bir saman çöpü üzerine yerleştirilen iğne, su dolu bir kaba bırakılıyor ve böylece “ilkel bir pusula” kullanılmış oluyordu. Daha önceleri gemiciler, yönlerini gündüzleri güneşe, geceleri de Kutup Yıldızı’na bakarak saptıyorlardı. Su üstündeki saman çöpü yöntemi, ne yazık ki fırtınalı havalarda kaptaki sular boşaldığından iyi sonuç vermiyordu. 1250 yılında, Akdeniz’deki gemiciler, iğneyi su üstüne bırakmak yerine, işaretli bir kartın ortasında yükselen bir desteğin üzerine iliştirdiler. 16. yüzyılda pusula, öel yalpa çemberleri üzerine oturtuldu ve sabit bir yere monte edildi. Pusulanın yanında demirden bir cisim bulunursa, ibre etkilenir ve yanlış yön gösterir.

19. yüzyılda gemilerin demir aksamlı yapılmaları üzerine denizciler, pusula üzerinde çok daha ciddi durmak zorunda kaldılar ve manyetik alanın ne olduğunu öğrenerek, pusulalarının yanına koydukları bir başka demir parçasıyla, geminin manyetik alanının pusula üzerinde oluşturduğu sapmayı giderdiler. 20. yüzyılla birlikte, uçak ve gemilerde jiroskop denilen pusulalar kullanılmaya başlandı. İlk deneme, 1908′de Almanya’da yapıldı, ama 1910′da ABD donanmasının “USS Delaware” adlı gemisinde ilk başarılı sonuç alındı.
 
Geri
Üst