Rahim Ağzı Yarası Gebeliğe Engelmidir?

Uzman SühaN

Administrator
Rahim Ağzı Yarası Gebeliğe Engelmidir?
rahim ağzı yarası nedir,rahim ağzı yarasının nedenleri,rahim ağzı yarası kısırlık yaparmı,rahim ağzı yarası gebeliğe engelmi,rahim ağzı yarası tedavisi,rahim ağzı yarası hakkında bilgiler


ra.jpg






Erozyonun veya halk arasında söylendiği gibi rahim ağzında oluşan yaralar'ın nedeni uzun süre devam eden ve tedavi edilmeyen iltihaplardır. Ağrı, devamlı akıntı, ilişki sonrası ağrı-kanama gibi belirti verebildikleri gibi genelde hiçbir şikayete neden olmazlar ve bir kadın doğum uzmanının muayenesi esnasında tespiti yapılır.
Bu tür yaralar kanser başlangıcı olabileceği gibi tedavi edilmedikleri takdirde yıllar sonra kansere dönüşme riskini de arttırırlar. Tedavi öncesi yapılması gereken“Smear Testi” denilen bir tahlili yaptırmanız ve bunun sonucuna göre kansere dönüşecek hücre tespit edilmez ise tedavisini yaptırmakdır. Tedavisi yakma (Koterizasyon ) veya dondurma (Kriyoterapi ) şeklinde olmaktadır. İlaç ile tedavisi genelde mümkün değildir. Hangisinin uygun olacağına hekiminiz karar verir . Bu tedaviyi yaptırmadan önce yaranın nedenini araştırmak için hemen bir “Smear Testi” yaptırmanızdır.

Rahim ağzında yara, yani erozyon, akıntının en sık sebeplerindendir. Bunun yanında kasık ağrısı, lekelenme ve adet dışı ara kanamalar rahim ağzında mevcut olan yaranın neden olduğu diğer şikayetlerdir. Bazen de hiçbir şikayete sebep olmayabilir. Yapılan bir kontrolde tesadüfen tesbit edilebilir. Tedavisi yakma (koterizasyon) veya dondurma (kriyoterapi) şeklinde olmaktadır. Buna hastanın yaşı ve yaranın büyüklüğü göz önüne alınarak karar verilir. Ancak tedavi aşamasına geçmeden önce yaranın karekterini belirlemek için mutlak “smear testi” denilen tahlilin yapılması gerekir.
Smear testi belirli aralıklarla her bayana yapılması gereken kanser tarama testidir.Rahim ağzında yara'sı olan bayanlara da tedaviden önce, rahim ağzından hücre alınarak sitolojik inceleme yapılmalıdır. Yapılması oldukça kolay ve ağrısız olan bu işlemin verdiği sonuçlar oldukça anlamlıdır.



Rahim Ağzında Yara

soru: Merhabalar ..22 yaşındayım. yaklaşık 6 aydır nişanlımla cinsel ilişkiye giriyoruz. Benim sorunum cinsel ilişkiye girerken duyduğum acı..Bunun için bir doktora göründüm bana rahim ağzımda yara olduğunu ve yakılması gerektiği söyledi.. Yalnız ben bu operasyondan korktuğum için devamlı erteliyorum ve bu sorunla birlikte acılarım devam ettiği için cinsellikten soğuyorum..Doktorum konusunda uzman ama ben çok genç olduğum için tedirginim.. Sizce başka bir doktora daha görünmeli miyim? Yoksa bu operasyonu yaptırmalı mıyım??? yardımlarınız için teşekkürler... Saygılarımla, iyi çalışmalar

Cevap:

Sağlıklı şekilde tıbbi destek almanın ilk şartı güvenebileceğiniz bir hekime bütün soru ve sorunlarınızda danışmaktır. Hekiminize güveniyorsanız, ikinci bir görüşe gereksinim yoktur. Rahim ağzında olan yara, cinsel ilişki sırasında ağrı yapabilir.

Rahim Ağzı Yarasının Dondurulmasından Sonra Oluşan Sorunlar

soru: 24 yaşında 2 yıllık evli bir bayanım. Yaklaşık bir sene önce rahim ağzında yara vardı kreo / dondurma işlemi yapılarak tedavi edildi. Şuanki sorunum;
1) İlişkiden sonra vajinada aşırı yanma ve acı hissi.Bazen de ağrı oluyor , nedeni ne olabilir?
2) Adetlerim genelde düzenlidir , doğum kontrol hapı kullanıyorum. En son adetim olması gereken tarihte oldu ancak 5 gün sonra tekrar kanamam olmaya başladı ve şuan devam ediyor bu kanama normalden farklı , çok az oluyor, kahverengi ve pas gibi kokuyor. Ayrıca 3 gün sonra normal regl olucam. Bu konuda bilgi verebilirmisiniz?

Cevap:

Birinci sorunuz için, vaginit?(vagina iltihabı) ön tanısı ile poliklinik kontrolünüz uygun olur. İkinci sorunuza gelince; doğum kontrol ilaçlarının düzenli kullanımında bu tür ara kanamalar görülebilir. Endişelenmeye gerek yoktur. Kanamanın miktar ve süresinde dikkat çekici bir değişiklik olursa, kadın doğum uzmanı kontrolünde ultrasonografi tetkiki uygun olur.

Rağim Ağzı Yaraları Hamile Kalmaya Enge Midir?

soru: merhaba benim öğrenmek istediğim rahim ağzında yara varken hamile kalınabilir mi? şimdiden teşekkür ederim ...

Cevap:

Rahimagzi yaralarini iyi incelemek gerekir. Eger rutin muayenede tespit edildiyse ve yillik smear kontrollerinde sonuclar iyi geldiyse sorun yoktur. Eger rahimagzindaki yara ile beraber vaginal akinti varsa akintinin tedavi edilmesi gerekir. Cinsel iliski sirasinda kanama olursa hekim kontrolu gerekir. Rahimagzindaki yara gebe kalmaya engel teskil etmez ancak bunun kontrolunu yapmak gerekir. Bu da postkoital test ile yapilir. Burada amac yumurtanin catlama zamani cinsel iliskiden sonra vajende biriken sivida canli sperm degerlendirmesi ve ayni zamanda da rahimagzi mukus degerlendirmesi yapmaktir. Eger haznedeki sivida hareketli yeterli sayid sperm yok ise o zaman rahim agzi spermlere gecis vermiyor anlamina gelir. Bu durumda yapilacak uygulama rahim ici asilamadir.

Rahim Ağzında Yara?

soru: 28 yaşındayım ve kronik bir rahatsızlığım yok. Yaklaşık 4 yıldır doğum kontrol hapı kullanıyorum. İlk 3 yıl Diane-35, 1 yıldır da Yasmin.
Geçenlerde cinsel ilişkiden sonra kanama nedeniyle doktora gittim. Rahim ağzı erozyonu tehşisi konuldu ve koterizasyon yapılması gerektiği söylendi. Pap smear testinde herhangi bir sorun çıkmadı,sadece inflamasyon vardı. Koterizasyon işlemini yaptırdım ancak bana erozyonun ilerlemiş olduğu söylendi ve yapılan işlem benim için bayağı rahatsızlık verici oldu. 15 gün sonra kontrole gelmem söylendi. Bunun dışında ileride ancak sezaryan ile doğum yapabileceğim de söylendi. Bunun nedeninden emin değilim. (Hiç doğum yapmadım)
Asıl sorun doktorumun bana doğum kontrol hapını bırakmamın daha iyi olacağını ve hapın bu duruma sebep olmamakla beraber durumu kötüleştireceğini söylemesi. Ben hapı bırakmak istemiyorum, kullanmak diğer yöntemlerden daha kolay ve emin bir gibi geliyor. Hapı bırakmamam daha büyük sorunlar doğurur mu? İleride aynı problem ile karşılaşmak için nelere dikkat etmem gerekir. Bilgi verebilirseniz sevinirim.

Cevap:

DKH rahimagzinda erozyonlara neden olabilir. Her yaranin yakilmasi gerekmez. Yillik smear testleri yaptirmak ve enfeksiyon varsa tedavi etmek dogru olur. Koterizasyon yapilan bayanlarin normal dogum yapamamasi gibi bir durum yoktur. DKH kullanmaktan memnunsaniz sizin icin dogru secenektir. Iliski sonrasi kanama dikkatlice arastirilmasi gereken bir durumdur.

Rahim apzı yaraları bebek sahibi olmama engel mi?

soru: 28 yaşındayım evliyim bayanım 2,5 yıllık çocuğumuz yok olmuyor eşimde sperm sayısı düşük o sebepden dolayı 2 kez tüp bebek denedik olmadı. bu arada rahim ağzında yara olduğunu öğrendim dr.um yakma tedavisi uygulamak istemiyor. 6 aydan 6 aya smir testi yaptırıyorum. sizce yaktırmalıyım. eğer yaktırırsam çocuğumun olmaması gibi bir durumla karşılaşırmıyım. ilginz için şimdiden teşk.ederim. iyi çalışmalar dilerim.

Cevap:

Hanımefendi yara tedavisi diye bir şey yoktur. Ama smear testinde rahim ağzında kanser öncesi değişiklikler varsa bu durum tedavi edilmelidir.
Doktorunuzun önerisine uymanızı öneririm.

İlişki Sonrası Vajinada Yanma ve Kan Gelme Durumu

soru: yaş:29 kadın. Mitral valf prolaplus(yazılışını bilemiyorum)
soru: 5 aylık evliyim eşimle son 1 aydır ilişkiye girdikden sonra vajinamda yanma ve hafif bir kan gelme sözkonusudur. Hemen birleştikden sonra, daha sonra kesiliyor ama yanma devam ediyor. Ve birazda sancım oluyor. İşlerimin yoğunluğu ve Adapazarında ikamet ettiğim için bir doktora muayene olamadım. Önemli bir şey olup olmadığı hususunda bana yardımcı olursanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler... Saygılar,

Cevap: Rahim ağzında yara nedeniyle bir hekime basvurmanız ve önerisi doğrultusunda gerekirse pap smear testi yaptırmanız faydalı olacaktır.

Rahim Ağzında Yara

soru: 31 yaşında bir bayanım. Rahim ağzında yara var. Gerekli tahlilleri yaptırdım. Kötü bir şey çıkmadı ve yara dondurularak tedavi edildi. Şu an doğum kontrol hapı kullanmak istiyorum. Doğum kontrol hapının yaraya bir zararı olurmu? Teşekkürler.

Cevap: Hayır rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Rahim Ağzı Yara Tedavisi İçin Öneriniz?

soru: merhaba
bı tanıdıgım rahim agzında yara oldugu ıcın yara yaktırdı fakat sonra muayeneye gıttıgınde yaranın hala devam ettıgını ıyılesme olmadıgını ogrendı.test yaptırması gerektıgını solemıs doktoru fakat 2 yıl gecmesıne ragmen maddı sorunlar yuzunden test yaptıramadı yaranın yılesmemesı kotu bısey oldugunun gostergesımıdır.
tesekkurler

Cevap: İyileşmeyen tedavi edilmeyen yaralar daha önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gereklidir. İlgili kişinin bunu ihmal etmemesini öneririz.

Rahim Ağzında Yaralar

soru: Selamlar,
Bundan 9 ay once rahim agzindaki yara yakildi (collum erozyonu) ve var olan Nabothi kisti bu esnada alinmis. bu kist hakkinda fazla bir bilgim yok doktor gerekli gormus ve almis daha sonra sadece 1 defa konrol icin gittim ve daha sonrada hic gitmedim. bu yara ve kistin daha sonra tekrarlama ihtimali var midir. ve bu kist onemli sayiliri mi sik kontrol gerekir mi?
tesekkurler & saygilar

Cevap: Rahim ağzındaki yara, cinsel olarak aktif bayanlarda görülebilir. Rahim ağzı yarasının ileride tekrarlama olasılığına karşı, yılda iki defa smear testi yaptırmalısınız. Nabotian kisti ise vajen bölgesindeki salgı bezlerinin ürettiği kistlerdendir.

Rahim Ağzında Yara İçin Öneriniz?

soru: iyi günler
ben 23 yaşında bir yıllık evli bir bayanım evliligimin 1.ayında kürtaj geçirdim daha sonra doktar bana rahim agzında yara oldugunu ve sol yumurtalık kanalımda kist başlangıcı oldugunu söyledi diger bir doktor yara ve kist olmadıgını söyledi kanser testi istedi yaptırdım yara oldugu söylendi benim doktorlara karşı güvenim bir anda sarsıldı ve şu an hiç bir doktora gitmiyorum gitmem gerektigini biliyorum bazı rahatsızlıklarım oluyor ama gitmiyorum bazen kaşıntım oluyor fazlasıyla akıntım oluyor geçenlerdede vajinamda cinsel ilişkiden sonra korkutucu derecede şişme meydana geldi bunlar için doktora gitmem gerekir degilmi birde sormak istedigim bu rahatsızlıklar ve geçirdigim kürtaj hamile kalmama engel olurmu şimdiden teşekkürler

Cevap: Kadınlarda görülen kistler her zaman kötü huylu kanser anlamı taşımaz. Bazı kistler ilaçlarla tredavi edilebilir. Rahim ağzı yaranız nedeniyle akıntı ve cinsel ilişki sornrası sıkıntı yaşıyor olmalısınız. Bu nedenle bu yaranın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle mutlaka doktora görünmeli ve vakit kaybetmeden tedavi görmelisiniz. Kürtaj yeniden gebe kalmayı önleyici bir uygulama değildir. Yani başka bir sağlık sorununuz yoksa sadece kürtaj nedeniyle gebe kalma sorunu yaşamazsınız.

Rahim Ağzında Yara İçin Öneriniz?

soru: rahim ağzında yara var dediler.sonra başka doktora gittiğimde rahim ağzı temiz dedi bir sorun yok dedi.ikinci çocuğuma doğum yaparken hemşire rahim ağzında yara olduğunu söyledi.bende tekrar doktora gittim.rahimden simir alındı.bakterilojiden temiz çıktı.'monodox capsul,cleocin vaj.krem kullandım.tekrar doktora gitmemde fayda varmı?teşekkürler.

Cevap:

Küçük ihmallerin büyük sorunlara neden olmaması maksadıyla kontrol için elbette tekrar doktora gitmenizde yarar vardır. Son kontrollerinizde rahim ağzında yara çıkmadıysa ve buna bağlı olduğunu düşündüğünüz sorunlar yaşamıyorsanız başka bir doktora gitmenize gerek yoktur. Sorunlarınız varsa ve devam ediyorsa farklı bir uzmana daha görünebilirsiniz.

Rahim Ağzı Yaralarında En Son Tedavi Yöntemi Hangisidir?

soru: En son yaptırdığım muayenede rahim ağzında yara olduğu söylendi.Doktor yakalım dedi.ama duyduğuma göre şuan enson kullanılan yöntemler daha farklı ve daha iyi sonuç alınıyomuş. Rahim ağzı yaralarında en son kullanılan tedavi yöntemi hangisidir?Her kadın doğumcu bu yöntemi uygulayabilirmi.Ne tavsiye edersiniz.Teşekkürler.

Cevap: Şikayetinizi yazmamışsınız. Rahim ağzında CIN ya da SIL gibi smear ile tanı konulmuş bir lezyonunuz yoksa "yara" tanısı ile yakma ya da dondurma işlemi uygulanmamaktadır. Sağlıklı günler dilerim.

İlişki Sırasındaki Yanmayı Nasıl Önlerim?

soru: merhaba,

2008'de doğum yaptım.doğumdan sonra doktorumun tavsiyesiyle 3 aylık iğnelerle korundum.ilk aylarda lekelenme tarzında akıntım oldu daha sonra adetten tamamen kesildim.27 ay boyunca kızımı emzirdim.geçtiğimiz nisan ayında emzirmeyi bıraktık.bıraktıktan yaklaşık bir ay sonra tam adet kanaması sayılamayacak kadar az bir kanamam oldu.bir ay önce de smear testi yaptırdım hiçbir şikayetim olmamasına rağmen doktor rahim ağzında yara olduğunu söyledi zaten smear sonucunda da iltihaplı bulguya rastlandı.bir günlük fitil ve 4 dozluk ilaç kullandım.ilaç bitiminde doktor tekrar muayene etmedi ve geçmiştir dedi.ayrıca adetimin düzene girmesi için doğum kontrol hapı verdi.fakat hapı hep aynı saatte almayı unutuyorum.bu durumda adetim düzene girermi?ilişki sırasında yanma oluyor.acaba rahim azğındaki yara ilaç kullanmış olmama rağmen tam iyileşmemiş olabilirmi?bu yaranın geçip geçmediğini nasıl anlayabilirim?tekrar smear testimi yaptırmam gerekiyor?yanıtlarsanız sevinirim.teşekkürler..


Cevap: Doğum kontrol hapı kullanmaya devam, ama düzenli ve her gün aynı saatte kural bu. Yara denilen şey gebelik ve doğum sonrası görülebilen kötü olmayan bir değişiklik yanma yapmaz. Önerim ilişki öncesinde kayganlaştırıcı gel kullanmanız (Johnson and Johnson KY gel gibi)

Rahim Ağzındaki Yara Düşük veya Erken Doğum Gibi Durumlara Neden Olur mu?

soru: İyi günler. yaklaşık iki ay önce akıntı şikayetiyle başvurduğum doktorum rahim ağzında yara bulunduğunu söyledi ve hamilelik riski olduğundan dolayı ilk etapta fitil verdi. Kullandım ve kontrole gittim. Geçmediği için Smear testi istedi ve Ornitop isimli bir hap verdi. Şimdi o hapı kullanıyorum, test sonucum da haftaya çıkacakmış. Test sonucuna göre tedavi belirleyeceğini söyledi. Merak ettiğim konu bu yara ya da bu yaranın tedavisi hamile kalmama engel olur mu? Hamile kalırsam bu yaranın düşük, erken doğum vb. gibi bir etkisi olur mu? Şimdiden teşekkürler.

Cevap: Yaranın bahsettiğiniz hiçbir şeyle alakası yoktur. Smear sonucunu beklemelisiniz.

Rahim ağzında yara olduğunda cinsel ilişkide nelere dikkat etmek gerekir?

soru: 20 gün önce genel bir muayene olmak için doktora gittim bir miktar akıntım vardı.doktorum rahim ağzında yara olduğunu söyledi.2,5 aylık evliyim bana sert cinsel ilişkiden kaçınmamızı söyledi.cinsel ilişkiden haz alıcak şekide birleşme yaşıyoruz sert ilişkiden kasıtı ben anlamış değilim. ilişki şeklimizide değiştirirsek mutlu olmayız. antiseptik bir ilaç verdi bitince tekrar kontrole gittim yaranın büyük olduğunu söyledi smear testimde enfeksiyon çıktı. yarayı dondurdu 15 gün cinsel birleşme yaşamamızı söyledi. bu süre bitince birleştiğimizde kanamam oldu ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.bana tavsiyede bulunurmusunuz.ben ilişki sırasında hiç ağrı hissetmiyorum.

Cevap: Smear da "temiz" olduğuna göre takip edilmeniz yeterli olurdu Dondurma işleminden sonra perhize uymadığınız için iyileşme olmadığından kanama olmuş. Sert-yumuşak cinsel ilişkiden ben de bir şey anlamadım. Doktor olarak hastalarımın "keyifli" cinsel yaşamları da benim müdahale ettiğim bir alan değil. Mutluluklar diliyorum...

yumurtlama Günleri ve Rahimde Oluşan Yaraların Belirtileri

soru: 1) 30 günde bir adet gören kadın için en uygun yumurtlama günleri nelerdir ve yumurtlama sürecine girdiğini kadınlar anlayabilir mi bunun belirtileri nelerdir? 2)Rahimdeki yaranın belirtileri nelerdir?

Cevap: 30 günde bir adet gördüğünüzü söylüyorsanız 15.günde yumurtladığınız kabul edilebilir. yumurtlama sürecindeki kadınların vücut sıcaklığında belirli artış olabilir. Bir takım ağrılar hissedilebilir. Rahim ağzındaki yaranın belirtileri ilişki ardından sızıntı şeklinde kanama ve akıntıdır.

İdrar Yollarında Enfeksiyon ve Rahim Ağzında Yara

soru: 27 yaşındayım ve 2 senelik evliyim. İdrar yollarında enfeksiyon ve rahim ağzında yara var. Gittiğim doktor rahim ağzındaki yarayı daha önce bir hamilelik yaşamadığım için yakmak istemedi ilk önce çocuk için uğraşalım dedi. Benim sormak istediğim bu şartlar altında hamile kalmam daha zor değil mi? yaranın yakılması daha sonra hamile kalmamı zorlaştırır mı? Teşekkür ederim...

Cevap:

Rahim ağzı yarası hamile kalmaktan ziyade doğum sırasında zorluk yaşamanıza neden olabilir. Ancak, rahim ağzında yara varsa "pap smear" denen testi yaptırmalısınız ki, rahim ağzı kanserinin ön tanısına yönelik tetkik yaptırabilin.



Kanamayı durduran pudra


Amerikalı bilim adamlarının geliştirdikleri pudra kısa sürede ağır kanamaları dahi durdurabiliyor. Arlington’daki Amerikan donanmasının askeri araştırma bölümü raporunda, pudranın gelecekte yüz binlerce ağır yaralının yaşamını kurtarabileceği bildirildi. Pudra doğrudan doğruya kanayan yara üzerine serpiliyor ve kanı pıhtılaştırarak kanamayı durduruyor. Üretici firma Z-Medica, bilim adamlarının ordunun talimatı üzerine geliştirdikleri pudra içeriğinin açıklanmayacağını, sadece bildik kozmetik ürünlerinde kullanılan maddeler içerdiğini söylemekle yetindi. Pudra, öncelikle Amerikalı askerler için düşünülmüş olsa da belli bir süre sonra piyasaya da sunulacak. Kanamayı durduran pudra fikri seksenli yıllarda bilim adamı Frank Hursey’den çıkmıştı. Hursey, tıraş sırasında yaralandığında mineral maddelerden oluşan bir tozdan yararlanıyordu.
 
Merhaba ben 3 yıldır evliyim cocugum 1,5 yaşında dogumum cok zorluydu dogumdan sonra regl oldugumda kanım kırmızı ve yeşilimsiydi bu sürekli devam ediyo idrar sonrası yarım saat acı hisediyorum kasıklarım agrıyo ve aşırı derecede kokulu akıntı var ilişki sırasında agrım cok oluyo dün doktora gittim rahim hep yara ve enfeksiyon lu dedi bebek sahibi olabilirmiyim tedavisi nasıl olucak
 
Geri
Üst