Rahim filmi hakkında genel bilgiler

Uzman SühaN

Administrator
Rahim filmi hakkında genel bilgiler
bu konu;rahim filmi nedir,hsg nedir acılı bir işlemmidir hakkında bilgiler vermektedir


İnfertilite nedenleri bazen çok kolay saptanıp çözümlenebilirken bazen de sorunları çözmek oldukça zordur.Rahim filmi bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı ve Radyoloji Uzmanı veya Teknisyeni tarafından beraberce uygulanır. HSG uygulanması öncesinde detaylı bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmede enfeksiyon bulguları saptanması durumunda ise enfeksiyon tedavi edilene kadar işlem ertelenir.Kadınlar arasında genellikle rahim filminin çok ağrılı olduğuna dair yaygın bir kanı vardır. Ancak kibar ve dikkatli bir uygulamayla yapıldığında aslında HSG karında biraz batma ve gerilme hissi yaratan ve dayanılacak kadar az ağrı veren bir işlemdir.Bu nedenle genellikle işlem genel anestezi altında uygulanmaz. Ancak normal jinekolojik muayeneyi bile zor tolere eden, ağrı eşiği düşük ve çok hassas bayanlarda anestezili olarak da çekilebilir. Rahim filmi HSG hakkında ki tüm detayları konumuzda bulabilirsiniz

r-357.jpg


HSG (RAHİM FİLMİ)Rahim filmi olarak bilinen Histerosalpingografi (HSG) rahim boşluğunun ve tüplerin durumunu incelemek için çekilen röntgen filmidir.

HSG ağrılı bir inceleme midir?

İnceleme genellikle ağrısızdır. Kullanılan C kollu bilgisayarlı röntgen cihazı sayesinde incelemeyi rahmi tutmadan ve itip çekmeden yapabilmemiz bize bu olanağı verir. Ayrıca kullanılan sıvının molekül özellikleri, akışkanlığı, sıcaklığı ve rahim içine veriliş hızı ile kullanılan özel yumuşak kateter de ağrısız incelemeyi olanaklı kılmaktadır. Bütün bunlara rağmen bazen, adet sancısına benzer kısa süreli bir ağrı hissedilebilir. Karın zarı tepkisine bağlı uzun süren ağrılar ise oldukça nadirdir.

Nasıl yapılıyor?

İnceleme yapılacak kadın muayene önlüğü giyer. Kolye, saat, gözlük, küpe, toka gibi aksesuarların çıkartılması gerekmez. Sonra, dizleri kıvrık olarak Röntgen masasına sırtüstü yatar. Rahim ağzının görülebilmesi için spekulum adı verilen bir alet vajinaya yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı mikrop öldürücü bir sıvıyla silindikten sonra ucunda küçük bir balon bulunan özel bir kateter rahim ağzı kanalına yerleştirilir. Bu kateter yumuşak bir maddeden yapılmış olup, yaklaşık olarak standart tükenmez kalem içi kalınlığındadır. Kullandığımız röntgen cihazının bize sağladığı olanaklar nedeniyle rahmi tutmaya, düzleştirmek için tutarak çekmeye veya itmeye ihtiyacımız yoktur. Bu nedenle ucunda rahim ağzına geçirilen sivri çengeller bulunan tenekulum isimli aleti kullanmıyoruz. Rahim ağzı kanalı içine yerleştirdiğimiz kateter yoluyla rahim içine röngen ışınlarını tutma özelliğine sahip bir sıvı verip sıvının ilerleyişini monitörlerden izliyor, uygun aşamalarda dijital röntgen görüntüleri kaydediyoruz.

İşlem ne kadar sürer?

Normal şartlarda inceleme birkaç dakika içinde biter. İncelemeden sonraki 10 dakika içinde film ve raporunuz teslim edilir. Giyinip soyunma, bilgilendirme, kayıt ve raporlama dahil merkezde harcayacağınız toplam süre ortalama 30 dakika kadardır.

İnceleme ne zaman yapılmalıdır?

İnceleme sırasında hamile olunmadığından emin olmak için adetin 6-10. günleri arası tercih edilir. (Adetin başladığı gün 1. gün olarak sayılır). Ancak hiç adet görmeyenler ile hamile olmadığından kesinlikle emin olunan kişilere herhangi bir zamanda bu inceleme yapılabilir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Nadiren enfeksiyon gelişebilir. Var olan bir enfeksiyon yayılabilir. Yeni jenerasyon inceleme sıvıları (non-iyonik iyotlu kontrast maddeler) sayesinde alerji ihtimali çok düşüktür. İyoda karşı alerjisi olduğunu bilen kişiler inceleme öncesi hekimi bilgilendirmelidir. Bu kişilere iyot içermeyen sıvılar kullanılarak inceleme yapılır. Kullandığımız yöntemde kanama, damar tıkanması, rahim delinmesi gibi komplikasyonlar yoktur.

İnceleme öncesi hazırlık gerekir mi?

İnceleme yapılacak kişilerin önceden bir hazırlık yapmaları gerekmez. Özel durumlar haricinde sakinleştirici, ağrı kesici, müshil, lavman veya antibiyotik kullanmaya gerek yoktur.

İnceleme sonrasında neler yapmalı?

İncelemeden sonra işinize veya rutin gündelik yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İçeri verilen sıvının bir kısmı dışarı boşalacağından incelemeden sonra kullanmanız için size bir hijyenik ped verilecektir.

İnceleme sonrası dönemde herhangi bir kısıtlama yoktur. Ağrı ve kanama olmayacaktır. Ancak, incelemeden sonraki 1-2 gün içinde artarak devam eden ağrı ve/veya ateş şikayetiniz olursa doktorunuzu aramalısını

HSG incelemelerinde yenilikler var mı?

HSG, çok eskiden beri yapılmakta olan bir inceleme olduğu halde teknoloji hızla ilerlemekte olduğundan HSG'de de çok önemli yenilikler söz konusudur. Bu yenilikler 3 ana başlıkta toplanabilir.

1. Yeni çıkan kontrast maddeler, alerji ve karın zarı tepkisi gibi komplikasyonların azalmasını, damar tıkanması (emboli) riskinin ortadan kalkmasını sağlamıştır.

2. Yeni, C kollu bilgisayarlı rötgen cihazları sayesinde Rahime pozisyon verebilmek için onu çengelli alet ile tutup çekmek ihtiyacı ortadan kalkmıştır. Daha düşük radyasyon kullanılarak daha kaliteli görüntüler alınabilmektedir.

3. Yeni teknik ve kateterlerin geliştirilmiş olması sayesinde ağrısız ve olabildiğince komplikasyonsuz bir uygulama mümkün olmuştur.

ncelemeyi kimler yapabilir?

Radyoloji uzmanları bu incelemeyi yapar ve raporunu yazarlar. İstenirse, Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınız incelemenin rahim içine sıvı verme işlemini yapabilir ancak filmlere rapor yazma yetkisi kanunen sadece radyoloji uzmanlarındadır. Uygulamayı yapacak kişinin erkek değil kadın olmasını istiyorsanız, isteğinizin yerine getirilebilmesi için randevu alırken bunu belirtmeniz gerekir.

Hangi durumları hekime bildirmelisiniz?

İyota karşı veya kontrast maddelere karşı alerjisi olanlar, astım hastaları, kalp kapak hastalığı bulunanlar, aktif genital veya pelvik enfeksiyonu bulunanlar, cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyanlar bu durumlarını incelemeyi yapacak hekime mutlaka bildirmelidirler.

Refakatçiye ihtiyaç var mı?

Yeni teknikler sayesinde HSG artık hırpalayıcı (invaziv) bir inceleme olmaktan çıkmıştır. Bu nedenle bir refakatçiye ihtiyacınız olmayacaktır. Dilerseniz yalnız gelebilirsiniz.

Rahim filminin tedavi edici etkisi var mı?

HSG bir tedavi yöntemi değil tanı yöntemidir. Tedavi amacıyla yapılmaz. Ancak yapılan araştırmalar rahim filmi çekilmesini takip eden aylarda hamile kalma olasılığının arttığını göstermektedir. Bunun nedeni tam olarak bilinmemekle beraber basınçlı sıvı verilen tüplerdeki küçük yapışıklıkların açıldığı veya bazı sümüksü tıkaçların süpürüldüğü gibi tezler ileri sürülmektedir.

Genel anesteziye gerek var mı?

Ağrısız bir işlem için anesteziye gerek olmayacağı açıktır. Bir kadın, anestezi yapılmadan normal jinekolojik muayene olabiliyorsa, HSG incelemesini de anestezisiz yaptırabilir. Normal muayenenin bile mümkün olmadığı bazı kişilerde ise anestezi altında HSG incelemesi yapılabilir.

SSK, BAĞKUR, Emekli sandığı ve diğer kurum anlaşmaları?

Devlete ait sosyal güvenlik kurumlarıyla anlaşma bulunmamaktadır. Hemen tüm özel sigortalarla anlaşma mevcuttur ancak geniş endikasyon sınırlamaları söz konusudur. Randevu alırken mutlaka danışınız

kaynak:rahimfilmi.info
 
çok güzel bi açıklama olmuş,kafamda hiç bi soru işareti kalmadı gerçekten
 
Geri
Üst