Rahim filminden korkuyorum nasıl çekiliyor?

Uzman SühaN

Administrator
Rahim filminden korkuyorum nasıl çekiliyor?
Gebe kalamama nedenlerinin araştırılmasında yapılması gerekli standart bir incelemedir. Sıklıkla tüplerin geçirgenliğinin incelenmesi için uygulanmaktadır. Bazen rahim şekil anomalilerinde, myom ve polip gibi hastalıkların tanısında da kullanılmaktadır.



Rahim filmi, adet kanının karın boşluğuna geçmesini önlemek ve aynı zamanda muhtemel bir gebeliğe zarar vermemek için, adet kanamasının bitiminden sonraki ilk birkaç gün içinde çekilmelidir. Adetin 7-11 günleri en uygun günlerdir. Hastanın adet kanaması hakkında herhangi bir şüphesi varsa tetkik öncesinde mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.

Bu tetkik öncesinde, Kadın Doğum Uzmanı tarafından jinekolojik muayene yapılarak genital enfeksiyon varlığı araştırılmalıdır. Enfeksiyon saptanırsa, tedavisi yapılana kadar film ertelenmelidir.









6.jpg


GEBELİKLE İLGİLİ TÜM KONULAR AŞAĞIDAKİ LİNKTE

https://www.meleklermekani.com/forums/gebelik.59/






Rahim Filmi nasıl çekilir?

İşlem sırasında rahim ağzına yerleştirilen özel kateterlerden verilen röntgen ışınında kendini belli eden bir ilacın rahim ve tüplere doluşu takip edilerek bu organların yapısı ortaya konulmaktadır.

Rahim filmi (histerosalpingografi-HSG) incelemesi yaklaşık on dakika sürmektedir. İşlem öncesi hastaya muayene önlüğü giydirilir. Hastanın kolye, saat, gözlük, küpe, toka gibi metal aksesuarlarını çıkarması gerekmemektedir. Hazırlanan hasta dizlerini karına çekecek pozisyonda sırt üstü düz röntgen masasına yatırılır. Röntgen cihazının ayarlanmasının ardından spekulum adı verilen alet takılarak rahim ağzı görüntülenir, ardından rahim ağzına uygulanan kanül vasıtasıyla rahim ve tüplerin görüntülenmesini sağlayacak sıvı verilir. Rahim boşluğu ve tüplerden karın boşluğuna verilen sıvının geçişi röntgen ışınları kullanılarak izlenir. Böylelikle rahimdeki şekil bozuklukları, myom, polip veya yapışıklık gibi lezyonlar ve tubal tıkanıklıklar saptanabilir. Takip eden aralıklarla röntgen filmleri alınır veya skopi aleti yardımıyla sıvının tuplerden karın boşluğuna geçişi ekrandan izlenir.

Rahim filmi (histerosalpingografi-HSG) incelemesi genellikle ağrısızdır. İşlemden önce ağrı kesici verilmesi uygulamayı kolaylaştırmaktadır. İşlem sırasında ağrıya neden olabilecek iki basamak mevcuttur. İlk ağrı nedeni rahim ağzına takılan kateterden kaynaklanmaktadır. İkinci ağrı nedeni ise ilaç verildiğinde tüplerden geçerek karın boşluğuna yayılan ilacın etkisine bağlı olarak gelişir. Kateter uygulaması sırasında oluşabilecek ağrı, işlemi uygulayan hekimin özen göstermesi ile minimalize edilebilir. Hastaya yapılacak işlemin iyi anlatılması, işlem basamakları sırasında hasta ile konuşarak rahatlaması sağlanması durumlarında ağrı minimal olmaktadır.

İlaca bağlı gelişen ağrı ise tamamen ortadan kaldırılamaz. Çünkü uygulanan ilacın tüplerden geçerek karın boşluğuna yayılması ile karın içi zarı da denilen periton zarının ilaca reaksiyonu sonucu ağrı oluşur. Aslında bu ağrı tüplerin sağlıklı olduğu ve geçiş sağlanabildiğinin göstergesi olmasından dolayı “olumlu” bir sinyal olarak da algılanmalıdır. Ağrının tamamen ortadan kaldırılamasa bile azaltılmasında kullanılan ilacın molekül özellikleri, akışkanlığı, sıcaklığı ve rahim içine veriliş hızı önemli rol oynamaktadır. Özenle çekilen rahim filmi (histerosalpingografi-HSG) incelemesinde bu şikayetler en az seviyeye indirilebilir.



Rahim filmi sonrasında nadiren enfeksiyon oluşabilmektedir. Enfeksiyon gelişimini önlemek için, koruyucu olarak antibiyotik verilmesi genellikle önerilmektedir. İşlem sonrasında lekelenme tarzında kanamalar olabilmektedir. Ateş ve şiddetli sancı olması durumunda doktora başvurmak gerekmektedir.

İşlem ne kadar sürer?

Normal şartlarda inceleme birkaç dakika içinde biter. İncelemeden sonraki 10 dakika içinde film ve raporunuz teslim edilir. Giyinip soyunma, bilgilendirme, kayıt ve raporlama dahil merkezde harcayacağınız toplam süre ortalama 30 dakika kadardır.

Rahim filmi ne zaman çekilebilir?

Rahim filmi, adet kanının karın boşluğuna geçmesini önlemek ve aynı zamanda muhtemel bir gebeliğe zarar vermemek için, adet kanamasının bitiminden sonraki ilk birkaç gün içinde çekilmelidir. Adetin 7-11 günleri en uygun günlerdir. Hastanın adet kanaması hakkında herhangi bir şüphesi varsa tetkik öncesinde mutlaka gebelik testi yapılmalıdır.

Ancak hiç adet görmeyenler hastalarda ve hamile olmadığından kesinlikle emin olunan kişilerde rahim filmi herhangi bir zamanda çekilebilir.

Komplikasyonlar nelerdir?

Nadiren enfeksiyon gelişebilir. Var olan bir enfeksiyon yayılabilir. Yeni jenerasyon inceleme sıvıları (non-iyonik iyotlu kontrast maddeler) sayesinde alerji ihtimali çok düşüktür. İyoda karşı alerjisi olduğunu bilen kişiler inceleme öncesi hekimi bilgilendirmelidir. Bu kişilere iyot içermeyen sıvılar kullanılarak inceleme yapılır. Kullandığımız yöntemde kanama, damar tıkanması, rahim delinmesi gibi komplikasyonlar yoktur.

İnceleme öncesi hazırlık gerekir mi?

İnceleme yapılacak kişilerin önceden bir hazırlık yapmaları gerekmez. Özel durumlar haricinde sakinleştirici, ağrı kesici, müshil, lavman veya antibiyotik kullanmaya gerek yoktur.

İnceleme sonrasında neler yapmalı?

İncelemeden sonra işinize veya rutin gündelik yaşamınıza geri dönebilirsiniz. İçeri verilen sıvının bir kısmı dışarı boşalacağından incelemeden sonra kullanmanız için size bir hijyenik ped verilecektir.

İnceleme sonrası dönemde herhangi bir kısıtlama yoktur. Ağrı ve kanama olmayacaktır. Ancak, incelemeden sonraki 1-2 gün içinde artarak devam eden ağrı ve/veya ateş şikayetiniz olursa doktorunuzu aramalısınız.

Rahim filmi sonrası hastanede yatmak gerekir mi?

Rahim filmi (histerosalpingografi-HSG) incelemesi yaklaşık 10 dakika süren bir işlemdir. Çekilen film sonrası hastanın raporu hazırlanır ve reçetesi düzenlenir. Hasta aynı gün içinde, yaklaşık 30 dakika içinde tüm işlemleri bitmiş olarak sağlık merkezinden ayrılabilir. Hastanın refakatçi ihtiyacı ya da yatak istirahatı gerekliliği yoktur. Sadece verilecek ilaçları düzenli kullanması yeterli olacaktır.

Rahim filmini kim çekmelidir?

Rahim filmi hemen her zaman kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından istenmektedir. Filmin çekilmesi için rahim ağzına kateter yerleştirilmelidir. Bu nedenle filmin çekilmesini de çoğunlukla kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Benzer şekilde çekilen filmin sonuçları da yine kadın hastalıkları uzmanlarınca değerlendirilir. Ancak bir röntgen filmi olması nedeni ile çekilen filmler hakkındaki resmi raporun mutlaka bir radyoloji uzmanı tarafından onaylanması gerekmektedir.
 
Geri
Üst