Rahmin T ve Y şeklinde olması

Uzman SühaN

Administrator
Rahmin T ve Y şeklinde olması
rahim anomalileri,rahmin t şeklinde olması kısırlığa neden olurmu,rahmin y şeklinde olması kısırlık yaparmı,t şeklinde rahim gebeliği engellermi,rahim şekil bozuklukları hakkında bilgiler

r.jpg


Normalde üçgen şekilli olan rahim boşluğunun, silindirik boru şeklinde olması ve her iki yan ve üst duvarlarda rahim boşluğuna doğru bombeleşme olması durumudur. Rahim dokusunun yeterince kalınlaşamaması nedeniyle özellikle implantasyon (embryonun rahim içine tutunması) başarısızlıklarına yol açmaktadır.

Aşağıdaki komplikasyonlara neden olmaktadır:

İnfertilite (kısırlık)
Tekrarlayan implantasyon başarısızlıkları
Gebeliğin erken döneminde düşük
Tekrarlayan gebelik kayıpları
Fetal gelişme geriliği
Fetusta pozisyon anomalileri Erken doğum
Tedavisi
Histeroskopik olarak rahim üst ve yan duvarları genişletilir
Rahim içine 1 ay spiral uygulanması
Balon uygulaması
Hormon tedavisi
Rahim (uterus) Hastalıklarına Bağlı İnfertilite:

Rahim, embryo ve fetüsün gelişiminin olduğu yerdir. Doğuştan ya da sonradan edinilen nedenlerle infertiliteye neden olabilir. Bu nedenler, ya hiç gebe kalamama ya da düşük ve erken doğuma sebebiyet vererek, çocuk sahibi olamamaya neden olabilir.

Doğuştan gelen rahim problemleri;

Tüm kadınların yaklaşık %5 inde doğuştan gelen rahim şekil bozuklukları mevcuttur. Bu oran infertil hasta grubunda artmaktadır.

Rahime ait şekil bozuklukları

Rahim gelişimi sırasında sebebi bilinmeyen nedenlerle birleşmesi gereken 2 rahim boşluğu gelişimin farklı aşamalarında bozularak; tam olarak yada kısmen birleşmeyebilir yada tek taraftaki rahim gelişimine devam ederken diğer taraf gelişmeyebilir (unikornu uterus). Bu durum; çift rahim, rahimde kısmi şekil bozukluğu (bikornu uterus), yada daha yaygın bir gelişim bozukluğu olur ise çift rahim, çift rahim ağzı ve çift vajen (didelfius) ile sonuçlanır.

Tanı; klinik bulgular varlığında yapılan muayene, ultrasonografi, histerosalpingografi (HSG) ve/veya Laparoskopi ile konulabilir. Bu ve benzeri durumlarda yapılması gereken gebeliğin gelişebileceği yeterlilikte bir rahim boşluğu oluşturabilmek amacıyla histeroskopi ve lüzumu halinde laparoskopi/laparotomi yapılmasıdır.
 
Geri
Üst