Ramazanı şerif ve ramazanın anlamı.

İ

İslami Yazar

Forum Okuru
Ramazanı şerif ve ramazanın anlamı.
İslam’ın Beş şartından 3.sü Olan ramazan orucuna ayına yaklaşmamız münasebetiyle Ramazan kelimesi ve oruç hakkında bazı bilgilendirmeler yapmayı düşünerek bu konuyu ele almış bulunuyoruz.



ramazanı şerif.jpg




Cenabı Hak Bakara süresinde şöyle buyuruyor: Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kuran'ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden Ramazan ayını idrak edenler oruç tutsun. Buyurmaktadır.

Ramazan kelimesi ne anlama gelir?

Ramazan kelimesinin manası ile alakalı iki kavil vardır: birisi Mücahit (r.a.) den rivayet edildiğine göre Ramazan Allahü Teâlânın isimlerinden bir isimdir. Ve Şehr-i Ramazan demek Şehrullah demektir. İkinci kavle göre Recep, Şaban gibi hususi bir ay ismidir.

Ramazan isminin lügat manasında; temizlik, yakmak ve keskinlik manaları mevcuttur. Ramazan; yaz sonunda yağıp, yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelir. Bu yağmur yeryüzünü temizlediği gibi, Şehri Ramazan da ehli imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizler. Yine; kızgın yerde yalın ayak yürümek sebebiyle yanmak manasına gelir. Bu ayda çekilen açlık susuzluk ve ızdırap nedeniyle Cenabı Hak kulunun günahlarını yakar. Diğer bir manası da kılıcı inceltip keskinleştirmek için iki taş arasında koyup dövmektir. Her türlü kötülük ile bezenmiş olan nefis, bu ayda tutulan oruç ve yapılan diğer ibadetler ile terbiye edilir.

Cenabı Hakk'ın dünya ve ahiret saadetinin yollarını göstermek üzere bütün insanlara ikram ettiği Kuran'ı AzîmuşŞân Bu ayda nazil olmaya başladığı için Ramazan'ı şerif ayı çok kıymetli, şerefli ve mübarek bir aydır. Bu ayı ile alakalı olarak peygamber efendimiz aleyhisselam şabanı şerifin son gününde eshabına bir hutbe irat etmiş ve şöyle buyurmuştur:

Ey insanlar! Muhakkak ki büyük ve bir mübarek bir ay sizi gölgeledi. Öyle bir ay ki içerisinde bin aydan hayırlı olan Kadir gecesi bulunur. Cenabı hak onun orucunu farz, gece kılınan namazını da nafile kıldı. (Bu namaz teravihi işaret eder) Bu ayda hayırlı bir hasletle Allah'a yaklaşan kimse, sair aylarda bir farz eda etmiş kimse gibi sevap alır. Ayda bir farz eda eden kimse ise, sair aylarda 70 farz eda etmiş kimse gibi mükafat alır. Bu öyle bir aydır ki ondan müminin rızkı ziyade eleştirilir.

Bu ayı da kim bir oruçluya iftar ettirirse ya bu ameli sebebiyle onun günahları mağfiret olunur ve cehennemden azat edilir. Ve iftar ettirdiği oruçluya verilen sevabın aynısı, oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeksizin kendisine de verilir. Bunun üzerine Sahabei Kiram: Ya Rasülallah Bazılarımızın elinde oruçluya iftar ettirecek bir şey Yok şeklinde mazaret arz etmişler, Peygamber Efendimiz de Allah Azze ve Celle bu sevabı, Oruçluya bir hurma, bir yudum su ve süt İle iftar ettirene de verir. Bu böyle bir aydır ki, evveli rahmet, ortası mağfiret ve ahiri de cehennemden azatdır buyurmuşlardır. Selam ve dua ile..
 
Yine başka bir hadisinde de; Ramazan Ayı girince cennetin bütün kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır Ve şeytanlar zincire vurulur buyrulmaktadır.

Hz. Ali de Şöyle buyurmuştur: Şayet Cenabı Hak, Ümmeti Muhammed'e azap etmeyi murat etseydi, Ramazan Şerif ayını ve Kul hüvallahü ehad süresini onlara ihsan etmezdi.

Önümüzdeki günlerde İdrak edeceğimiz Ramazan-ı şerif ayını ganimet bilmeli ve bu aydan elimizden geldiği kadar istifade etmeye çalışmalıyız. Bu ayda en az bir kere Kurani Kerim'i hatim etmeli, mukabele ve sohbet dinlemeli, teravih ve teheccüt namazları ile gecesini ihya etmeliyiz. İmam-o Rabbani mektubatı şerifesinde Ramazan Ayı'nın ehemmiyeti ve ihyası ile alakalı olarak şöyle buyuruyorlar; Kim ki bu ayda hayırlara ve salih amelleri muaffak kılınırsa bu muvaffakiyet senenin tamamında onun arkadaşı olur. Eğer bu ay Ma'nevi dağınıklık ile geçerse, senenin tamamında dağınıklık üzere geçer.
 
Ramazan Ayının dolayısı İle Orucun yaklaşması hasebiyle kişi kendini oruca madden ve manen hazırlaması gerekir. Maddi olarak Erzağını ve iaşesini hazırlamalı. Hurmasını zeytinini şerbetini vesair yiyecek ve içeceklerini almalı, manen hazırlığını ise kalben ve ruhen temizlenmeye Niyet etmeli. Tutacağı oruçlarda Hz. Allahtan güç kuvvet talep etmeli ve Orucunun dergahı izzetinde makbul oruçlar arasında olması İçin dua etmelidir. Zekatını,fitresini hayır hasenatını Özellikle bu ay içerisinde vermeli, Mümkünse Ramazan'ın ilk günlerinde vermelidir ki Muhtaç insanlar da bu ayda ihtiayaçlarını görsünler. Yapılacak her sevabın katlandığını Nafile ibadetlere farz sevabı Farzlarında 70 Farz sevabı verildiğini bilerek ibadatu taata ehemmiyet vermeye Azami gayret göstermelidir. Ve özellikle Kuran okumayı bilenler en az bir hatmi Kuran yapmalı, bilmeyenler ise Mukabele yapılan camilere varıp okunan Kuranı dinleyerek Hatim sevabından mahrum olmamalıdır. Mümkünse Kuran Öğrenmeye çalışarak bu mübarek Ayda En güzel şekilde istifade ederek geçirmelidir.
 
Huzurun adıdır Ramazan.. Valla ben daha Ramazana var diye biliyordum meğer bu cuma ilk Teravih kılınıcakmış. Ramazana ulaştıran Rabbimize şükürler olsun. Hocam benim geçen yıldan kalan oruç borcum var. Tutmayı sürekli erteledim şimdi bu borcumu nasıl ödemem lazım ?
 
Kişiye Kaza yoluyla farz olan oruçlarını İyi hesap edip bir takvim oluşturmalı. Ne kadar borcu varsa Bir yere not etmeli. Sonrada Müsait olduğu günlerde gününe gün olarak kaza yaparak borcunu ödemeli. En münasip olanı bir kimse Borçlandığı Senenin orucunu mutlaka o sene içerisinde ödemeli ki sonraya bir şey bırakıp birikmesin. Bir de şunu tavsiye edelim. Nafile Oruç tutacağı zamanda Şayet oruç borcumuz varsa O nafileye Niyet ederken Kaza orucu diye Niyet ederse Borcunu Ödemiş olur. Yani kolaylık olarak Yaz ayında borçlandığı orucu kış aylarında tutmasında da hiç bir beis yoktur.
 
Geri
Üst