Rektal Kanama Çeşitleri ve Nedenleri

THESECRET

"Adalet olunca yiğitliğe lüzum kalmaz"
Rektal Kanama Çeşitleri ve Nedenleri
rektal (makat)kanama nedir,rektal (makat) kanama neden olur,makattan kan gelmesi neyin belirtisi,rektal muayene,rektal kanama tedavisi,rektal kanama çeşitleri,
rektal-kanamasi.jpg


Rektal kanama
; makattan gelen, dışkılama ile artan kanamadır. Gaitayla karışık geldiği gibi, ayrı da gelebilir.
Kanama kırmızı renkliyse; kalın bağırsağın alt kısımlarından veya anal bölgelerden gelir.
Kanama; dışkıdan ayrı, damla halinde ve kırmızıysa hemoroid veya makat çatlağından kaynaklıdır.
Kanama; dışkıyla beraber koyu renkli olarak geliyorsa buna melena denir.
Sindirim sistemi, ince bağırsak veya kalın bağırsağın üst kısmından geliyor olabilir.
Rektal kanamanın nedenleri?
Kırmızı renkli kanama büyük olasılıkla kalın barsağın alt bölümlerinin veya anal bölgenin hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Dışkıya bulaşık olmayan,damlama şeklinde ve kırmızı renkli kanamalar genellikle hemoroid ve fissür diye adlandırdığımız anal hastalıklarla ilgilidir.Dışkıyla bulaşık, koyu kırmızı ve siyah renkli kanamalar ise kalın barsağın üst bölümlerinden,ince barsaktan ,üst sindirim sisteminden kaynaklanabilir buna da melena denir.Kan uzun süre barsak bakterileriyle temas ettiğinde bakteriler tarafından sindirilerek rengi koyulaşır ve siyahlaşır.Nadiren mide- duodenum, ince barsaklar veya kalın barsağın başlangıç kısmından aşırı kanama oluşursa , bunlar hızla aşağıya ineceği için bakterilerce parçalanamadan dışarıya kırmızı renkte taze kan şeklinde de çıkabilir.Polip,divertikül,ülser,anjiodisplazi,kol it ve kanser gibi hastalıkların da ilk belirtisi rektal kanama olabilir.
Sindirim sisteminin herhangi bir yerinden çok az kanama olur ve kanama gözle görülmeyebilir. Örneğin,kolon polip veya kanserlerinde bazen çok az kanama olup bu gaita ile karıştığı için gözle görülemez ancak gaitada gizli kan tetkiki yapan testlerle tespit edilebilir. Bu şekilde olan gizli kanamalar azar azar ama devamlı kan kaybı yaptığı için anemi dediğimiz kansızlık halinin oluşmasına yol açabilirler.
 
Geri
Üst